KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI:

  • 500 g ziemniaków mączystych
  • woda, osolona, do gotowania knedli
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • śliwki, bez pestek
  • masło
  • bułka tarta

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajko. całość zagniatamy ręką, tak by powstała jednolita masa.

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki.

Robimy mały placek, spłaszczamy na ręce. Wkładamy pół śliwki. Zlepiamy knedla tak by śliwka nam nie wystawała. Gotujemy we wrzącej wodzie, osolonej. 4 minuty od wypłynięcia. Knedle wkładamy do garnka na wrzącą wodę i przykręcamy lekko moc palnika. Mają się gotować ale nie “bulgotać”

Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy bułkę tartą. Mieszamy i gotujemy aż się lekko zarumieni. Polewamy ugotowane knedle. Opcjonalnie można je posypać cukrem.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top