
SKŁADNIKI:
- 500 g ziemniaków mączystych
- woda, osolona, do gotowania knedli
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- śliwki, bez pestek
- masło
- bułka tarta
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajko. całość zagniatamy ręką, tak by powstała jednolita masa.
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki.
Robimy mały placek, spłaszczamy na ręce. Wkładamy pół śliwki. Zlepiamy knedla tak by śliwka nam nie wystawała. Gotujemy we wrzącej wodzie, osolonej. 4 minuty od wypłynięcia. Knedle wkładamy do garnka na wrzącą wodę i przykręcamy lekko moc palnika. Mają się gotować ale nie “bulgotać”
Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy bułkę tartą. Mieszamy i gotujemy aż się lekko zarumieni. Polewamy ugotowane knedle. Opcjonalnie można je posypać cukrem.