KOKOSANKI

KOKOSANKI

Składniki:
 5 białek lub zalewa z cieciorki (ze szklanego słoika najlepiej)
 100 g cukru pudru
 200 g wiórek kokosowych


Wykonanie tradycyjne:

Rozgrzać piekarnik 180’C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Odważyć sobie wszystkie produkty.
Do suchej miski wlać białka – ubić na sztywno mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i dalej ubijać.
Dodać wiórki kokosowe i wymieszać można mikserem na wolnych obrotach.
Układać łyżką na blachę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 12-15 min.

WYKONANIE #THERMOMIX:

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukier puder, odstawić.
Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej wiórki kokosowe, odstawić.
Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać 3 min 30 s/obr. 3.5, następnie ubijać kolejne 2 min/obr. 2.5, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać cukier puder, następnie wymieszać 2 min/obr. 2, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać wiórki kokosowe. Masę przełożyć do innego naczynia.
Na przygotowanej wcześniej blasze, za pomocą łyżeczki kłaść niewielkie porcje masy formując kulki.
Piec 12-15 min (180°C), aż kokosanki zaczną nabierać lekko złotego koloru. Upieczone kokosanki wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do studzenia ciast.

 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top