
Składniki:
5 białek lub zalewa z cieciorki (ze szklanego słoika najlepiej)
100 g cukru pudru
200 g wiórek kokosowych
Wykonanie tradycyjne:
Rozgrzać piekarnik 180’C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Odważyć sobie wszystkie produkty.
Do suchej miski wlać białka – ubić na sztywno mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i dalej ubijać.
Dodać wiórki kokosowe i wymieszać można mikserem na wolnych obrotach.
Układać łyżką na blachę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 12-15 min.
WYKONANIE #THERMOMIX:
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukier puder, odstawić.
Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej wiórki kokosowe, odstawić.
Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać 3 min 30 s/obr. 3.5, następnie ubijać kolejne 2 min/obr. 2.5, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać cukier puder, następnie wymieszać 2 min/obr. 2, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać wiórki kokosowe. Masę przełożyć do innego naczynia.
Na przygotowanej wcześniej blasze, za pomocą łyżeczki kłaść niewielkie porcje masy formując kulki.
Piec 12-15 min (180°C), aż kokosanki zaczną nabierać lekko złotego koloru. Upieczone kokosanki wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do studzenia ciast.