KOKOSOWY RYŻ JAŚMINOWY ZE SŁODKIM MANGO

KOKOSOWY RYŻ JAŚMINOWY ZE SŁODKIM MANGO

Macie ochotę na sycące, pyszne i zdrowe śniadanie? A może szukacie pomysłu na zdrową alternatywę dla tradycyjnych deserów?
Przychodzę Wam z pomocą.

Składniki na ok.6 porcji:
400g (4 saszetki) ryżu jaśminowego
4 łyżki wiórek kokosowych
2 puszki mleka kokosowego
3-4 dojrzałe mango
Kawałek imbiru- wielkości kciuka
1 łyżka słodzidła (ja miałam cukier kokosowy; ale możecie użyć innego, bądź miodu czy syropu klonowego, ryżowego)
Szczypta soli

Wykonanie:
Opłukać ryż na sicie. Uprażyć wiórki kokosowe na suchej patelni, aż będą złote. W garnku zagotować mleko ze szczyptą soli, imbirem pokrojonym na kawałki i słodzidłem. Kiedy zacznie się gotować wyłowić imbir. Wyspać ryż i wiórki i gotować do miękkości często mieszając (choć ryż jaśminowy nigdy nie jest bardzo miękki ).
W tym czasie obrać i pokroić mango w kostkę. Połowę zblendować na purre. Jeśli macie mało słodkie owoce, możecie dosłodzić łyżką miodu.
Ugotowany ryż wystudzić (mnie bardziej smakuje przestudzone, nawet na zimno. 3 latek wolał jeść na ciepło).
Na dno miseczki wylać purre, nałożyć porcję ryżu i dodać resztę niezblendowanej kostki mango.
Smacznego!

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top