KOKOSOWY RYŻ JAŚMINOWY ZE SŁODKIM MANGO

KOKOSOWY RYŻ JAŚMINOWY ZE SŁODKIM MANGO

Macie ochotę na sycące, pyszne i zdrowe śniadanie? A może szukacie pomysłu na zdrową alternatywę dla tradycyjnych deserów?
Przychodzę Wam z pomocą.

Składniki na ok.6 porcji:
400g (4 saszetki) ryżu jaśminowego
4 łyżki wiórek kokosowych
2 puszki mleka kokosowego
3-4 dojrzałe mango
Kawałek imbiru- wielkości kciuka
1 łyżka słodzidła (ja miałam cukier kokosowy; ale możecie użyć innego, bądź miodu czy syropu klonowego, ryżowego)
Szczypta soli

Wykonanie:
Opłukać ryż na sicie. Uprażyć wiórki kokosowe na suchej patelni, aż będą złote. W garnku zagotować mleko ze szczyptą soli, imbirem pokrojonym na kawałki i słodzidłem. Kiedy zacznie się gotować wyłowić imbir. Wyspać ryż i wiórki i gotować do miękkości często mieszając (choć ryż jaśminowy nigdy nie jest bardzo miękki ).
W tym czasie obrać i pokroić mango w kostkę. Połowę zblendować na purre. Jeśli macie mało słodkie owoce, możecie dosłodzić łyżką miodu.
Ugotowany ryż wystudzić (mnie bardziej smakuje przestudzone, nawet na zimno. 3 latek wolał jeść na ciepło).
Na dno miseczki wylać purre, nałożyć porcję ryżu i dodać resztę niezblendowanej kostki mango.
Smacznego!

 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

LANY CHRUST

LANY CHRUST

Składniki – 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 3/4 szklanki mleka- szczypta soli...

Back to Top