KOKOSOWY RYŻ JAŚMINOWY ZE SŁODKIM MANGO

KOKOSOWY RYŻ JAŚMINOWY ZE SŁODKIM MANGO

Macie ochotę na sycące, pyszne i zdrowe śniadanie? A może szukacie pomysłu na zdrową alternatywę dla tradycyjnych deserów?
Przychodzę Wam z pomocą.

Składniki na ok.6 porcji:
400g (4 saszetki) ryżu jaśminowego
4 łyżki wiórek kokosowych
2 puszki mleka kokosowego
3-4 dojrzałe mango
Kawałek imbiru- wielkości kciuka
1 łyżka słodzidła (ja miałam cukier kokosowy; ale możecie użyć innego, bądź miodu czy syropu klonowego, ryżowego)
Szczypta soli

Wykonanie:
Opłukać ryż na sicie. Uprażyć wiórki kokosowe na suchej patelni, aż będą złote. W garnku zagotować mleko ze szczyptą soli, imbirem pokrojonym na kawałki i słodzidłem. Kiedy zacznie się gotować wyłowić imbir. Wyspać ryż i wiórki i gotować do miękkości często mieszając (choć ryż jaśminowy nigdy nie jest bardzo miękki ).
W tym czasie obrać i pokroić mango w kostkę. Połowę zblendować na purre. Jeśli macie mało słodkie owoce, możecie dosłodzić łyżką miodu.
Ugotowany ryż wystudzić (mnie bardziej smakuje przestudzone, nawet na zimno. 3 latek wolał jeść na ciepło).
Na dno miseczki wylać purre, nałożyć porcję ryżu i dodać resztę niezblendowanej kostki mango.
Smacznego!

 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę. Składniki: 5...

Back to Top