KOKOSOWY RYŻ JAŚMINOWY ZE SŁODKIM MANGO

KOKOSOWY RYŻ JAŚMINOWY ZE SŁODKIM MANGO

Macie ochotę na sycące, pyszne i zdrowe śniadanie? A może szukacie pomysłu na zdrową alternatywę dla tradycyjnych deserów?
Przychodzę Wam z pomocą.

Składniki na ok.6 porcji:
400g (4 saszetki) ryżu jaśminowego
4 łyżki wiórek kokosowych
2 puszki mleka kokosowego
3-4 dojrzałe mango
Kawałek imbiru- wielkości kciuka
1 łyżka słodzidła (ja miałam cukier kokosowy; ale możecie użyć innego, bądź miodu czy syropu klonowego, ryżowego)
Szczypta soli

Wykonanie:
Opłukać ryż na sicie. Uprażyć wiórki kokosowe na suchej patelni, aż będą złote. W garnku zagotować mleko ze szczyptą soli, imbirem pokrojonym na kawałki i słodzidłem. Kiedy zacznie się gotować wyłowić imbir. Wyspać ryż i wiórki i gotować do miękkości często mieszając (choć ryż jaśminowy nigdy nie jest bardzo miękki ).
W tym czasie obrać i pokroić mango w kostkę. Połowę zblendować na purre. Jeśli macie mało słodkie owoce, możecie dosłodzić łyżką miodu.
Ugotowany ryż wystudzić (mnie bardziej smakuje przestudzone, nawet na zimno. 3 latek wolał jeść na ciepło).
Na dno miseczki wylać purre, nałożyć porcję ryżu i dodać resztę niezblendowanej kostki mango.
Smacznego!

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top