Macie ochotę na sycące, pyszne i zdrowe śniadanie? A może szukacie pomysłu na zdrową alternatywę dla tradycyjnych deserów?
Przychodzę Wam z pomocą.

Składniki na ok.6 porcji:
400g (4 saszetki) ryżu jaśminowego
4 łyżki wiórek kokosowych
2 puszki mleka kokosowego
3-4 dojrzałe mango
Kawałek imbiru- wielkości kciuka
1 łyżka słodzidła (ja miałam cukier kokosowy; ale możecie użyć innego, bądź miodu czy syropu klonowego, ryżowego)
Szczypta soli
Wykonanie:
Opłukać ryż na sicie. Uprażyć wiórki kokosowe na suchej patelni, aż będą złote. W garnku zagotować mleko ze szczyptą soli, imbirem pokrojonym na kawałki i słodzidłem. Kiedy zacznie się gotować wyłowić imbir. Wyspać ryż i wiórki i gotować do miękkości często mieszając (choć ryż jaśminowy nigdy nie jest bardzo miękki ).
W tym czasie obrać i pokroić mango w kostkę. Połowę zblendować na purre. Jeśli macie mało słodkie owoce, możecie dosłodzić łyżką miodu.
Ugotowany ryż wystudzić (mnie bardziej smakuje przestudzone, nawet na zimno. 3 latek wolał jeść na ciepło).
Na dno miseczki wylać purre, nałożyć porcję ryżu i dodać resztę niezblendowanej kostki mango.
Smacznego!