KONCENTRAT Z WARZYW – kostka rosołowa warzywna

KONCENTRAT Z WARZYW – kostka rosołowa warzywna

SKŁADNIKI:

  • 200 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
  • 250 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • duża cebula, przekrojonej na pół
  • 100 g pomidora, pokrojonego na kawałki
  • 150 g cukinii, pokrojonej na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g grzybów suszonych
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 6 gałązek mieszanych ziół, świeżych (np. bazylii, szałwii, rozmarynu), tylko liście
  • 4 gałązki natki pietruszki, świeżej
  • 120 g soli gruboziarnistej
  • 30 g białego wina, wytrawnego
    lub 30 g wody
    (wskazówka: jeśli chcecie mrozić wówczas robimy na samej wodzie)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  1. Do naczynia miksującego włożyć seler naciowy, marchewkę, cebulę, pomidora, cukinię, ząbek czosnku, grzyby, liść laurowy, mieszane zioła i natkę pietruszki, rozdrobnić z pomocą kopystki 10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać sól, białe wino i oliwę z oliwek, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparować 25-30 min/Varoma/obr. 2.
  3. Przełożyć do wyparzonego, szczelnie zamykanego słoika, pozostawić do ostygnięcia lub schłodzić w lodówce.
  4. Koncentrat bulionu warzywnego przechowywać w lodówce do 3 miesięcy lub przełożyć do foremki do lodu, zamrażać w kostkach do 6 miesięcy.
Wykonanie tradycyjne:
  1. Do blendera włożyć seler naciowy, marchewkę, cebulę, pomidora, cukinię, ząbek czosnku, grzyby, liść laurowy, mieszane zioła i natkę pietruszki rozdrobnić. Przełożyć do garnka.
  2. Dodać sól, białe wino i oliwę – gotować ok 30 minut, aż uzyskamy konsystencję gęstej pasty.
  3. Przełożyć do wyparzonego, szczelnie zamykanego słoika, pozostawić do ostygnięcia lub schłodzić w lodówce.
  4. Koncentrat bulionu warzywnego przechowywać w lodówce do 3 miesięcy lub przełożyć do foremki do lodu, zamrażać w kostkach do 6 miesięcy.

Filmik z wykonania znajdziecie tutaj: https://fb.watch/6Q9_5o-j8P/

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top