
SKŁADNIKI:
- 200 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
- 250 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- duża cebula, przekrojonej na pół
- 100 g pomidora, pokrojonego na kawałki
- 150 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 25 g grzybów suszonych
- 1 liść laurowy, suszony
- 6 gałązek mieszanych ziół, świeżych (np. bazylii, szałwii, rozmarynu), tylko liście
- 4 gałązki natki pietruszki, świeżej
- 120 g soli gruboziarnistej
- 30 g białego wina, wytrawnego
lub 30 g wody (wskazówka: jeśli chcecie mrozić wówczas robimy na samej wodzie) - 1 łyżka oliwy z oliwek
- Do naczynia miksującego włożyć seler naciowy, marchewkę, cebulę, pomidora, cukinię, ząbek czosnku, grzyby, liść laurowy, mieszane zioła i natkę pietruszki, rozdrobnić z pomocą kopystki 10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać sól, białe wino i oliwę z oliwek, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparować 25-30 min/Varoma/obr. 2.
- Przełożyć do wyparzonego, szczelnie zamykanego słoika, pozostawić do ostygnięcia lub schłodzić w lodówce.
- Koncentrat bulionu warzywnego przechowywać w lodówce do 3 miesięcy lub przełożyć do foremki do lodu, zamrażać w kostkach do 6 miesięcy.
Wykonanie tradycyjne:
- Do blendera włożyć seler naciowy, marchewkę, cebulę, pomidora, cukinię, ząbek czosnku, grzyby, liść laurowy, mieszane zioła i natkę pietruszki rozdrobnić. Przełożyć do garnka.
- Dodać sól, białe wino i oliwę – gotować ok 30 minut, aż uzyskamy konsystencję gęstej pasty.
- Przełożyć do wyparzonego, szczelnie zamykanego słoika, pozostawić do ostygnięcia lub schłodzić w lodówce.
- Koncentrat bulionu warzywnego przechowywać w lodówce do 3 miesięcy lub przełożyć do foremki do lodu, zamrażać w kostkach do 6 miesięcy.
Filmik z wykonania znajdziecie tutaj: https://fb.watch/6Q9_5o-j8P/