KONCENTRAT Z WARZYW – kostka rosołowa warzywna

KONCENTRAT Z WARZYW – kostka rosołowa warzywna

SKŁADNIKI:

  • 200 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
  • 250 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • duża cebula, przekrojonej na pół
  • 100 g pomidora, pokrojonego na kawałki
  • 150 g cukinii, pokrojonej na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g grzybów suszonych
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 6 gałązek mieszanych ziół, świeżych (np. bazylii, szałwii, rozmarynu), tylko liście
  • 4 gałązki natki pietruszki, świeżej
  • 120 g soli gruboziarnistej
  • 30 g białego wina, wytrawnego
    lub 30 g wody
    (wskazówka: jeśli chcecie mrozić wówczas robimy na samej wodzie)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  1. Do naczynia miksującego włożyć seler naciowy, marchewkę, cebulę, pomidora, cukinię, ząbek czosnku, grzyby, liść laurowy, mieszane zioła i natkę pietruszki, rozdrobnić z pomocą kopystki 10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać sól, białe wino i oliwę z oliwek, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparować 25-30 min/Varoma/obr. 2.
  3. Przełożyć do wyparzonego, szczelnie zamykanego słoika, pozostawić do ostygnięcia lub schłodzić w lodówce.
  4. Koncentrat bulionu warzywnego przechowywać w lodówce do 3 miesięcy lub przełożyć do foremki do lodu, zamrażać w kostkach do 6 miesięcy.
Wykonanie tradycyjne:
  1. Do blendera włożyć seler naciowy, marchewkę, cebulę, pomidora, cukinię, ząbek czosnku, grzyby, liść laurowy, mieszane zioła i natkę pietruszki rozdrobnić. Przełożyć do garnka.
  2. Dodać sól, białe wino i oliwę – gotować ok 30 minut, aż uzyskamy konsystencję gęstej pasty.
  3. Przełożyć do wyparzonego, szczelnie zamykanego słoika, pozostawić do ostygnięcia lub schłodzić w lodówce.
  4. Koncentrat bulionu warzywnego przechowywać w lodówce do 3 miesięcy lub przełożyć do foremki do lodu, zamrażać w kostkach do 6 miesięcy.

Filmik z wykonania znajdziecie tutaj: https://fb.watch/6Q9_5o-j8P/

 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top