KONCENTRAT Z WARZYW – kostka rosołowa warzywna

KONCENTRAT Z WARZYW – kostka rosołowa warzywna

SKŁADNIKI:

  • 200 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
  • 250 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • duża cebula, przekrojonej na pół
  • 100 g pomidora, pokrojonego na kawałki
  • 150 g cukinii, pokrojonej na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g grzybów suszonych
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 6 gałązek mieszanych ziół, świeżych (np. bazylii, szałwii, rozmarynu), tylko liście
  • 4 gałązki natki pietruszki, świeżej
  • 120 g soli gruboziarnistej
  • 30 g białego wina, wytrawnego
    lub 30 g wody
    (wskazówka: jeśli chcecie mrozić wówczas robimy na samej wodzie)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  1. Do naczynia miksującego włożyć seler naciowy, marchewkę, cebulę, pomidora, cukinię, ząbek czosnku, grzyby, liść laurowy, mieszane zioła i natkę pietruszki, rozdrobnić z pomocą kopystki 10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać sól, białe wino i oliwę z oliwek, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparować 25-30 min/Varoma/obr. 2.
  3. Przełożyć do wyparzonego, szczelnie zamykanego słoika, pozostawić do ostygnięcia lub schłodzić w lodówce.
  4. Koncentrat bulionu warzywnego przechowywać w lodówce do 3 miesięcy lub przełożyć do foremki do lodu, zamrażać w kostkach do 6 miesięcy.
Wykonanie tradycyjne:
  1. Do blendera włożyć seler naciowy, marchewkę, cebulę, pomidora, cukinię, ząbek czosnku, grzyby, liść laurowy, mieszane zioła i natkę pietruszki rozdrobnić. Przełożyć do garnka.
  2. Dodać sól, białe wino i oliwę – gotować ok 30 minut, aż uzyskamy konsystencję gęstej pasty.
  3. Przełożyć do wyparzonego, szczelnie zamykanego słoika, pozostawić do ostygnięcia lub schłodzić w lodówce.
  4. Koncentrat bulionu warzywnego przechowywać w lodówce do 3 miesięcy lub przełożyć do foremki do lodu, zamrażać w kostkach do 6 miesięcy.

Filmik z wykonania znajdziecie tutaj: https://fb.watch/6Q9_5o-j8P/

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top