
Wszyscy wiemy, że podstawą smacznej potrawy, oprócz dobrej jakości produktu, są przyprawy. Często z braku czasu idziemy na łatwiznę i zamiast kombinować z różnymi mieszankami, kupujemy po prostu sklepowe. Wystarczy poświęcić chwile czasu by zrobić sobie własne domowe przyprawy, które smakiem nie odbiegają od tych sklepowych, a są przede wszystkim zdrowe. Zachęcam do eksperymentowania i dodawania swoich ulubionych składników.
KOSTKA WARZYWNA ROSOŁOWA
- Do przygotowania 500 ml bulionu potrzebujemy użyć 1-2 kostek (lub łyżeczek) i 500 ml wody.
SKŁADNIKI:
- 200 g selera naciowego
- 250g marchewki
- 100 g cebuli
- 150 g cukinii (opcjonalnie)
- 1-2 ząbków czosnku – zależy czy lubicie
- 25 g suszonych grzybów
- 2 liście laurowe
- Gałązka lubczyku (same liście)
- 4 gałązki pietruszki – bez łodyg
- 100 g soli
- 30 g białego wytrawnego wina
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 30 g płatków drożdżowych lub sera parmezan (tarty lub w kawałku) – opcjonalnie
WYKONANIE TRADYCYJNE – potrzebujemy blender, rondelek, łyżkę do mieszania najlepiej drewnianą, miseczkę, małe słoiczki lub pojemnik na lód
- Do blendera wkładamy parmezan rozdrabniamy. Przekładamy do innej miseczki. Jeśli używamy – ja go nie dawałam ze względu na nietolerancję pokarmową. Można zatem pominąć.
- Do naczynia blendera wkładamy warzywa pokrojone na mniejsze kawałki, grzyby, zioła – rozdrabniamy całość przez ok 10 sek.
- Przekładamy całość do rondelka dodajemy wino, oliwę z oliwek, sól – gotujemy na małym ogniu ok 20 min ciągle mieszając.
- Jeśli dodajemy parmezan to jak zakończymy gotowanie – dodajemy do garnka. Mieszamy całość aż do połączenia składników.
- Przekładamy do naczynia – zostawiamy do przestygnięcia . Przechowujemy w lodówce lub w zamrażalce.
WYKONANIE THERMOMIX:
- Do TM wkładamy parmezan rozdrabniamy 10 sek / obr.10. Przekładamy do innej miseczki. Jeśli używamy – ja go nie dawałam ze względu na nietolerancję pokarmową. Można zatem pominąć.
- Do naczynia TM wkładamy warzywa pokrojone na mniejsze kawałki, grzyby, zioła – rozdrabniamy całość przez ok 10 sek/obr. 7
- Dodajemy sól, białe wino, oliwę z oliwek, gotujemy 40 min/VAROMA/obr.2 na pokrywę zamiast miarki stawiamy koszyczek lub nakładkę z dziurkami (TM6)
- Zdejmujemy koszyczek, dodajemy parmezan miksujemy całość 1 min/obr. 10
- Przekładamy do naczynia – zostawiamy do przestygnięcia . Przechowujemy w lodówce lub w zamrażalce.
!! Podczas przygotowania (gotowania) pasta może lekko przywierać do garnka/naczynia TM, dolewamy wówczas odrobinę wina i dalej mieszamy.