KOSTKA WARZYWNA (BULION WARZYWNY)

KOSTKA WARZYWNA (BULION WARZYWNY)

Wszyscy wiemy, że podstawą smacznej potrawy, oprócz dobrej jakości produktu, są przyprawy. Często z braku czasu idziemy na łatwiznę i zamiast kombinować z różnymi mieszankami, kupujemy po prostu sklepowe. Wystarczy poświęcić chwile czasu by zrobić sobie własne domowe przyprawy, które smakiem nie odbiegają od tych sklepowych, a są przede wszystkim zdrowe. Zachęcam do eksperymentowania i dodawania swoich ulubionych składników.

KOSTKA WARZYWNA ROSOŁOWA

  • Do przygotowania 500 ml bulionu potrzebujemy użyć 1-2 kostek (lub łyżeczek) i 500 ml wody.  

SKŁADNIKI:

  • 200 g selera naciowego
  • 250g marchewki
  • 100 g cebuli
  • 150 g cukinii (opcjonalnie)
  • 1-2 ząbków czosnku – zależy czy lubicie
  • 25 g suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • Gałązka lubczyku (same liście)
  • 4 gałązki pietruszki – bez łodyg
  • 100 g soli
  • 30 g białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 30 g płatków drożdżowych lub sera parmezan (tarty lub w kawałku) – opcjonalnie  

WYKONANIE TRADYCYJNE – potrzebujemy blender, rondelek, łyżkę do mieszania najlepiej drewnianą, miseczkę, małe słoiczki lub pojemnik na lód

  1. Do blendera wkładamy parmezan rozdrabniamy. Przekładamy do innej miseczki. Jeśli używamy – ja go nie dawałam ze względu na nietolerancję pokarmową. Można zatem pominąć.
  2. Do naczynia blendera wkładamy warzywa pokrojone na mniejsze kawałki, grzyby, zioła – rozdrabniamy całość przez ok 10 sek.
  3. Przekładamy całość do rondelka dodajemy wino, oliwę z oliwek, sól – gotujemy na małym ogniu ok 20 min ciągle mieszając. 
  4. Jeśli dodajemy parmezan to jak zakończymy gotowanie – dodajemy do garnka. Mieszamy całość aż do połączenia składników.
  5. Przekładamy do naczynia  – zostawiamy do przestygnięcia . Przechowujemy w lodówce lub w zamrażalce.

WYKONANIE THERMOMIX:

  1. Do TM wkładamy parmezan rozdrabniamy 10 sek / obr.10. Przekładamy do innej miseczki. Jeśli używamy – ja go nie dawałam ze względu na nietolerancję pokarmową. Można zatem pominąć.
  2. Do naczynia TM wkładamy warzywa pokrojone na mniejsze kawałki, grzyby, zioła – rozdrabniamy całość przez ok 10 sek/obr. 7
  3. Dodajemy sól, białe wino, oliwę z oliwek, gotujemy 40 min/VAROMA/obr.2 na pokrywę zamiast miarki stawiamy koszyczek lub nakładkę z dziurkami (TM6)
  4. Zdejmujemy koszyczek, dodajemy parmezan miksujemy całość 1 min/obr. 10
  5. Przekładamy do naczynia  – zostawiamy do przestygnięcia . Przechowujemy w lodówce lub w zamrażalce.
Print Recipe

!! Podczas przygotowania (gotowania) pasta może lekko przywierać do garnka/naczynia TM, dolewamy wówczas odrobinę wina i dalej mieszamy.

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top