KOSTKA WARZYWNA (BULION WARZYWNY)

KOSTKA WARZYWNA (BULION WARZYWNY)

Wszyscy wiemy, że podstawą smacznej potrawy, oprócz dobrej jakości produktu, są przyprawy. Często z braku czasu idziemy na łatwiznę i zamiast kombinować z różnymi mieszankami, kupujemy po prostu sklepowe. Wystarczy poświęcić chwile czasu by zrobić sobie własne domowe przyprawy, które smakiem nie odbiegają od tych sklepowych, a są przede wszystkim zdrowe. Zachęcam do eksperymentowania i dodawania swoich ulubionych składników.

KOSTKA WARZYWNA ROSOŁOWA

  • Do przygotowania 500 ml bulionu potrzebujemy użyć 1-2 kostek (lub łyżeczek) i 500 ml wody.  

SKŁADNIKI:

  • 200 g selera naciowego
  • 250g marchewki
  • 100 g cebuli
  • 150 g cukinii (opcjonalnie)
  • 1-2 ząbków czosnku – zależy czy lubicie
  • 25 g suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • Gałązka lubczyku (same liście)
  • 4 gałązki pietruszki – bez łodyg
  • 100 g soli
  • 30 g białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 30 g płatków drożdżowych lub sera parmezan (tarty lub w kawałku) – opcjonalnie  

WYKONANIE TRADYCYJNE – potrzebujemy blender, rondelek, łyżkę do mieszania najlepiej drewnianą, miseczkę, małe słoiczki lub pojemnik na lód

  1. Do blendera wkładamy parmezan rozdrabniamy. Przekładamy do innej miseczki. Jeśli używamy – ja go nie dawałam ze względu na nietolerancję pokarmową. Można zatem pominąć.
  2. Do naczynia blendera wkładamy warzywa pokrojone na mniejsze kawałki, grzyby, zioła – rozdrabniamy całość przez ok 10 sek.
  3. Przekładamy całość do rondelka dodajemy wino, oliwę z oliwek, sól – gotujemy na małym ogniu ok 20 min ciągle mieszając. 
  4. Jeśli dodajemy parmezan to jak zakończymy gotowanie – dodajemy do garnka. Mieszamy całość aż do połączenia składników.
  5. Przekładamy do naczynia  – zostawiamy do przestygnięcia . Przechowujemy w lodówce lub w zamrażalce.

WYKONANIE THERMOMIX:

  1. Do TM wkładamy parmezan rozdrabniamy 10 sek / obr.10. Przekładamy do innej miseczki. Jeśli używamy – ja go nie dawałam ze względu na nietolerancję pokarmową. Można zatem pominąć.
  2. Do naczynia TM wkładamy warzywa pokrojone na mniejsze kawałki, grzyby, zioła – rozdrabniamy całość przez ok 10 sek/obr. 7
  3. Dodajemy sól, białe wino, oliwę z oliwek, gotujemy 40 min/VAROMA/obr.2 na pokrywę zamiast miarki stawiamy koszyczek lub nakładkę z dziurkami (TM6)
  4. Zdejmujemy koszyczek, dodajemy parmezan miksujemy całość 1 min/obr. 10
  5. Przekładamy do naczynia  – zostawiamy do przestygnięcia . Przechowujemy w lodówce lub w zamrażalce.
Print Recipe

!! Podczas przygotowania (gotowania) pasta może lekko przywierać do garnka/naczynia TM, dolewamy wówczas odrobinę wina i dalej mieszamy.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top