
Składniki:
Kalafior
1-2 jajka
2 łyżki bułki tartej
Łyżka masła
#tradycyjnie:
Kalafiora pokroic w plastry 3-4 cm (z jednego małego kalafiora wyjdą ok 3-4). Piekarnik nastawiamy na 140’C
Do piekarnika wsadzić na spod naczynie żaroodporne z woda (jeśli macie funkcje pary to nastawić na silne podawanie) i na środkowej szynie układamy na papierze do pieczenia kalafiora – i pieczemy ok 10 minut.
Jajka rozkłócić, bułkę tarta przesypać na głęboki talerz
Panierować maczając upieczone plastry kalafiora w jajku, potem obtaczając w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym maśle
#thermomix
Kalafiora pokroic w plastry 3-4 cm (z jednego małego kalafiora wyjdą ok 3-4). Na varome ulozyc plastry kalafiora. Do naczynia wlać 500 ml wody.
Gotować 10-15 min/Varoma
Jajka rozkłócić, bułkę tarta przesypać na głęboki talerz
Panierować maczając upieczone plastry kalafiora w jajku, potem obtaczając w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym maśle