KOTLET Z KALAFIORA PANIEROWANY

KOTLET Z KALAFIORA PANIEROWANY

Składniki:
Kalafior
1-2 jajka
2 łyżki bułki tartej
Łyżka masła

#tradycyjnie:
Kalafiora pokroic w plastry 3-4 cm (z jednego małego kalafiora wyjdą ok 3-4). Piekarnik nastawiamy na 140’C
Do piekarnika wsadzić na spod naczynie żaroodporne z woda (jeśli macie funkcje pary to nastawić na silne podawanie) i na środkowej szynie układamy na papierze do pieczenia kalafiora – i pieczemy ok 10 minut.

Jajka rozkłócić, bułkę tarta przesypać na głęboki talerz
Panierować maczając upieczone plastry kalafiora w jajku, potem obtaczając w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym maśle

#thermomix
Kalafiora pokroic w plastry 3-4 cm (z jednego małego kalafiora wyjdą ok 3-4). Na varome ulozyc plastry kalafiora. Do naczynia wlać 500 ml wody.
Gotować 10-15 min/Varoma
Jajka rozkłócić, bułkę tarta przesypać na głęboki talerz
Panierować maczając upieczone plastry kalafiora w jajku, potem obtaczając w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym maśle 

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top