KREM PIECZARKOWY Z GROSZKIEM PTYSIOWYM

KREM PIECZARKOWY Z GROSZKIEM PTYSIOWYM

Pieczarki to najpopularniejsze grzyby uprawiane na świecie. Zawierają dużo witamin z grupy B, a także związków bioaktywnych, m.in. lektyn i tyrozynazy. Badania naukowe potwierdzają przeciwnowotworowe, odpornościowe, antybakteryjne i genoprotekcyjne właściwości pieczarek. Warto zatem włączyć pieczarki do codziennej diety.

Ta zupa jest przepyszna i co najważniejsze smakuje bardzo dzieciakom. Robi się ją błyskawicznie – jak większość kremowych zup i co najważniejsze sporo można w niej przemycić.

Składniki:

  • 50 g cebuli (jedna duża cebula – pokrojona w ćwiartki)
  • 30 g masła
  • 200 g umytych pieczarek (ja zawsze obieram dodatkowo) pokrojonych w ćwiartki
  • 1 kostka bulionowa warzywna – opcjonalnie
  • sól, pieprz, oregano – szczypta do smaku
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej – przepis na blogu : https://przepisnikqchenny.wordpress.com/2019/03/09/vegeta-podstawowa-przyprawa/
  • 1 łyżka soku z cytryny – opcjonalnie – ja nie daje bo u nas alergia
  • 25 mąki pszennej
  • 60 g śmietany 18% najlepiej z dobrym składem – np. Piątnica, Czarnocin itp.
  • 600ml wody
  • natka pietruszki

Wykonanie w Thermomix:

  1. Do naczynia miksujacego włożyć cebulę, rozdrobnić obr. 5 / 3 sekundy . Kopystką zgarnąć składniki na dno naczynia miksującego
  2. Dodać masło. Dusić 2 min/varoma/obr.1
  3. Dodać pieczarki, kostkę bulionową/sól/pieprz/oregano (warto potrzeć o ręce), przyprawę uniwersalną, sok z cytryny, mąkę i śmietanę – zmiksować wszystko obr. 5/8 sekund
  4. Dodać wodę – gotujemy obr. 2/10 min / 90’C
  5. Zmiksować 30 sekund / obr od 1-10 zwiększając.
  6. Zupę wykładamy na talerz podajemy z bagietką czosnkową lub groszkami ptysiowymi – posypujemy natką pietruszki.

Bagietka czosnkowa – kroimy bułkę na kromki. Smarujemy masłem wymieszanym z 2 ząbkami czosnku i pokrojoną natką pietruszki. Wkładamy na ruszt w piekarniku – 200’C – 8-10 min.

Wykonanie tradycyjne:

  1. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę. Chwilkę dusimy tak, żeby zeszklić cebulę.
  2. Dodajemy pieczarki. Dusimy chwilę, tak by lekko zmiękły pieczarki.
  3. Dodajemy przyprawy i wodę – gotujemy ok 15 min.
  4. W między czasie mieszamy mąkę i śmietanę. Dodajemy trochę zupy do kubeczka z mąką i śmietaną, aż będziemy mieć cały kubek. Wlewamy do garnka z zupą. Dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu ok 5 min.
  5. Miksujemy zupę w blenderze lub ja robię to robotem żyrafą w garnku.
  6. Zupę wykładamy na talerz. Podajemy z bagietką czosnkową lub groszkiem ptysiowym. Posypujemy opcjonalnie natką pietruszki.

Bagietka czosnkowa – kroimy bułkę na kromki. Smarujemy masłem wymieszanym z 2 ząbkami czosnku i pokrojoną natką pietruszki. Wkładamy na ruszt w piekarniku – 200’C – 8-10 min.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top