
Pieczarki to najpopularniejsze grzyby uprawiane na świecie. Zawierają dużo witamin z grupy B, a także związków bioaktywnych, m.in. lektyn i tyrozynazy. Badania naukowe potwierdzają przeciwnowotworowe, odpornościowe, antybakteryjne i genoprotekcyjne właściwości pieczarek. Warto zatem włączyć pieczarki do codziennej diety.
Ta zupa jest przepyszna i co najważniejsze smakuje bardzo dzieciakom. Robi się ją błyskawicznie – jak większość kremowych zup i co najważniejsze sporo można w niej przemycić.
Składniki:
- 50 g cebuli (jedna duża cebula – pokrojona w ćwiartki)
- 30 g masła
- 200 g umytych pieczarek (ja zawsze obieram dodatkowo) pokrojonych w ćwiartki
- 1 kostka bulionowa warzywna – opcjonalnie
- sól, pieprz, oregano – szczypta do smaku
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej – przepis na blogu : https://przepisnikqchenny.wordpress.com/2019/03/09/vegeta-podstawowa-przyprawa/
- 1 łyżka soku z cytryny – opcjonalnie – ja nie daje bo u nas alergia
- 25 mąki pszennej
- 60 g śmietany 18% najlepiej z dobrym składem – np. Piątnica, Czarnocin itp.
- 600ml wody
- natka pietruszki
Wykonanie w Thermomix:
- Do naczynia miksujacego włożyć cebulę, rozdrobnić obr. 5 / 3 sekundy . Kopystką zgarnąć składniki na dno naczynia miksującego
- Dodać masło. Dusić 2 min/varoma/obr.1
- Dodać pieczarki, kostkę bulionową/sól/pieprz/oregano (warto potrzeć o ręce), przyprawę uniwersalną, sok z cytryny, mąkę i śmietanę – zmiksować wszystko obr. 5/8 sekund
- Dodać wodę – gotujemy obr. 2/10 min / 90’C
- Zmiksować 30 sekund / obr od 1-10 zwiększając.
- Zupę wykładamy na talerz podajemy z bagietką czosnkową lub groszkami ptysiowymi – posypujemy natką pietruszki.
Bagietka czosnkowa – kroimy bułkę na kromki. Smarujemy masłem wymieszanym z 2 ząbkami czosnku i pokrojoną natką pietruszki. Wkładamy na ruszt w piekarniku – 200’C – 8-10 min.
Wykonanie tradycyjne:
- W garnku roztapiamy masło. Dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę. Chwilkę dusimy tak, żeby zeszklić cebulę.
- Dodajemy pieczarki. Dusimy chwilę, tak by lekko zmiękły pieczarki.
- Dodajemy przyprawy i wodę – gotujemy ok 15 min.
- W między czasie mieszamy mąkę i śmietanę. Dodajemy trochę zupy do kubeczka z mąką i śmietaną, aż będziemy mieć cały kubek. Wlewamy do garnka z zupą. Dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu ok 5 min.
- Miksujemy zupę w blenderze lub ja robię to robotem żyrafą w garnku.
- Zupę wykładamy na talerz. Podajemy z bagietką czosnkową lub groszkiem ptysiowym. Posypujemy opcjonalnie natką pietruszki.
Bagietka czosnkowa – kroimy bułkę na kromki. Smarujemy masłem wymieszanym z 2 ząbkami czosnku i pokrojoną natką pietruszki. Wkładamy na ruszt w piekarniku – 200’C – 8-10 min.