Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać krem tartą mozzarellą. Pycha ! – musicie koniecznie spróbować.
SKŁADNIKI:
- 2 ząbki czosnku
- 80 g cebuli
- 20 gramy oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 400 gramy brokuł, podzielony na różyczki
- 2 łyżeczki koncentratu z warzyw
- 2 łyżki sera mascarpone
- szczypty pieprzu, mielonego
- 1,2 litra wody
Składniki do grzanek czosnkowych :
- 6 kromek pieczywa tostowego, do grzanek
- 2 łyżeczki masła, do grzanek
- 2 ząbki czosnku, do grzanek
Do dekoracji zupy:
- tarta mozarella (opcjonalnie)
- nasiona słonecznika, pestki dyni – do dekoracji.
TRADYCYJNE WYKONANIE:
- Cebulę i czosnek pokroić i zarumenić na oliwie na patelni. Przełożyć do garnka.
- Dodać brokuł – rożyczki , koncentrat z warzyw, sól, pieprz, wodę. Gotować 20 minut.
- W międzyczasie przygotować grzanki. Roztopić masło na patelni, pokroić do masła ząbki czosnku. Chleb pokroić w kwadraty. Piec na maśle czosnkowym, aż się zarumienią.
- Do zupy dodać mascaporne i zmiksować w blenderze lub blenderem żyrafą. Podawać z grzankami czosnkowymi , krem można posypać tartą mozarellą i nasionami słonecznika lub pestkami dyni.
THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać brokuł – rożyczki , koncentrat z warzyw, sól, pieprz, wodę. Gotować 15 min/100°C/obr. 2. W międzyczasie pryzgotować grzanki. Roztopić masło na patelni, pokroić do masła ząbki czosnku. Chleb pokroić w kwadraty. Piec na maśle czosnkowym, aż się zarumienią.
- Dodać mascaporne i zmiksować obr. 5/15sek (zwiększamy obroty do 9). Podawać z grzankami czosnkowymi lub krakersami. Posypać tartą mozarellą na środku.