
SKŁADNIKI:
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 700 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- 500 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa porcja do smaku
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa porcja do smaku
- 10 g masła
- 40 g serka kremowego
WYKONANIE W THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cukinię, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, gotować 15 min/100°C/obr. 1.
- Dodać masło i serek, zmiksować 1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Doprawić do smaku, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
WYKONANIE TRADYCYJNE:
- Cebulę i czosnek drobno posiekać. Dodać do garnka
- następnie obrać cukinie i dodać do garnka, pokrojoną w grube plastry
- dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz gotować ok20 minit.
- Dodać masło, serek i całość zmiksować robotem żyrafą lub w blenderze.