KREM Z CUKINII

KREM Z CUKINII

SKŁADNIKI:

  • 50 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 700 g cukinii, pokrojonej na kawałki
  • 500 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego,
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa porcja do smaku
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa porcja do smaku
  • 10 g masła
  • 40 g serka kremowego
WYKONANIE W THERMOMIX:
  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać cukinię, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, gotować 15 min/100°C/obr. 1.
  3. Dodać masło i serek, zmiksować 1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Doprawić do smaku, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
WYKONANIE TRADYCYJNE:
  1. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Dodać do garnka
  2. następnie obrać cukinie i dodać do garnka, pokrojoną w grube plastry
  3. dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz gotować ok20 minit.
  4. Dodać masło, serek i całość zmiksować robotem żyrafą lub w blenderze.
 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top