KREM Z DYNI Z CHIPSAMI JABŁKOWYMI

KREM Z DYNI Z CHIPSAMI JABŁKOWYMI

Wrzesień to okres kiedy pojawiają się pierwsze dynie. Polecam Wam chociaż raz spróbować zupy typu krem. Dodatki jakie do niej dacie to już kwestia gustu i upodobań. Krem robi się bardzo szybko, jest pożywny i sycący. Smak nadają mu mleczko kokosowe i gałka muszkatołowa.

KREM Z DYNII Z CHIPSAMI JABŁKOWYMI

Składniki:

•2 małe dynie
•2 ząbki czosnku
•1 cebula
•1 marchewka
•Szczypta pieprzu Cayenne
•Szczypta soli
•Łyżeczka vegety (przyprawy uniwersalnej)
•1 kostka warzywna lub łyżeczka koncentratu z warzyw
•Szczypta gałki Muszkatołowej ok pol łyżeczki
•Pol szkl. Mleczka kokosowego

Dynie kroimy na ćwiartki. Czyścimy z pestek i włókien. Wkładamy ze skórka do piekarnika na wyłożone papierem do pieczenia blachy
20 min 200*C

Na 2 lyzkach oliwy z oliwek podsmazamy pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojoną w plasterki marchewkę.

Wyciągamy jeszcze ciepłe dynie i łyżka wykrawamy miąższ.
Dodajemy do podsmazonych warzyw.
Zalewamy woda tak by warzywa były lekko przykryte. Doprawiamy pieprzem solą vegeta i 1 kostka warzywna.(koncentratem warzywnym)

Gotujemy do uzyskania miękkości dyni.
Miksujemy w blenderze. Wylewamy mleko kokosowe do smaku. (Można więcej)

Podajemy z krakersami, ptysiami lub grzankami lub jak na zdjęciu chipsy jabłkowe lub kokosowe i czarnuszka.

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top