Wrzesień to okres kiedy pojawiają się pierwsze dynie. Polecam Wam chociaż raz spróbować zupy typu krem. Dodatki jakie do niej dacie to już kwestia gustu i upodobań. Krem robi się bardzo szybko, jest pożywny i sycący. Smak nadają mu mleczko kokosowe i gałka muszkatołowa.

Składniki:
•2 małe dynie
•2 ząbki czosnku
•1 cebula
•1 marchewka
•Szczypta pieprzu Cayenne
•Szczypta soli
•Łyżeczka vegety (przyprawy uniwersalnej)
•1 kostka warzywna lub łyżeczka koncentratu z warzyw
•Szczypta gałki Muszkatołowej ok pol łyżeczki
•Pol szkl. Mleczka kokosowego
Dynie kroimy na ćwiartki. Czyścimy z pestek i włókien. Wkładamy ze skórka do piekarnika na wyłożone papierem do pieczenia blachy
20 min 200*C
Na 2 lyzkach oliwy z oliwek podsmazamy pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojoną w plasterki marchewkę.
Wyciągamy jeszcze ciepłe dynie i łyżka wykrawamy miąższ.
Dodajemy do podsmazonych warzyw.
Zalewamy woda tak by warzywa były lekko przykryte. Doprawiamy pieprzem solą vegeta i 1 kostka warzywna.(koncentratem warzywnym)
Gotujemy do uzyskania miękkości dyni.
Miksujemy w blenderze. Wylewamy mleko kokosowe do smaku. (Można więcej)
Podajemy z krakersami, ptysiami lub grzankami lub jak na zdjęciu chipsy jabłkowe lub kokosowe i czarnuszka.