
SKŁADNIKI:
- 2 małe dynie
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- Szczypta pieprzu Cayenne
- Szczypta soli
- Łyżeczka vegety
- 1 kostka warzywna
- Szczypta gałki Muszkatołowej
- Pol szkl. Mleczka kokosowego
Dynie kroimy na ćwiartki
Czyścimy z pestek i włókien. Wkładamy ze skórka do piekarnika na wyłożone papierem do pieczenia blachy
20 min 200*C
Na 2 lyz kach oliwy z oliwek podsmazasz pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojoną w plasterki marchewkę.
Wyciągamy jeszcze ciepłe dynie i łyżka wykrawamy miąższ.
Dodajemy do podsmazonych warzyw.
Zalewamy woda tak by warzywa były lekko przykryte. Doprawiamy pieprzem solą vegeta i 1 kostka warzywna.
Gotujemy do uzyskania miękkości dyni.
Miksujemy w blenderze. Doleqasz mleko kokosowe do smaku. (Można więcej)
Podajemy z krakersami, ptysiami lub grzankami.