KREM Z DYNI

KREM Z DYNI

SKŁADNIKI:

  • 2 małe dynie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • Szczypta pieprzu Cayenne
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka vegety
  • 1 kostka warzywna
  • Szczypta gałki Muszkatołowej
  • Pol szkl. Mleczka kokosowego

Dynie kroimy na ćwiartki
Czyścimy z pestek i włókien. Wkładamy ze skórka do piekarnika na wyłożone papierem do pieczenia blachy
20 min 200*C

Na 2 lyz kach oliwy z oliwek podsmazasz pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojoną w plasterki marchewkę.

Wyciągamy jeszcze ciepłe dynie i łyżka wykrawamy miąższ.
Dodajemy do podsmazonych warzyw.
Zalewamy woda tak by warzywa były lekko przykryte. Doprawiamy pieprzem solą vegeta i 1 kostka warzywna.

Gotujemy do uzyskania miękkości dyni.
Miksujemy w blenderze. Doleqasz mleko kokosowe do smaku. (Można więcej)

Podajemy z krakersami, ptysiami lub grzankami.

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top