KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW

KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW

SKŁADNIKI:

  • 300 g czerwonych buraków, małych, nieobranych
  • 10 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia buraków
  • 250 g bulwy kopru włoskiego, pokrojonej na kawałki
  • 100 g jabłek, pokrojonych na kawałki
  • 150 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry
  • 10 – 15 g octu balsamicznego
  • 900 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, w
  • ½ łyżeczki miodu, wielokwiatowego
  • sól, do smaku
  • pieprz czarny, mielony, do smaku

WYKONANIE W THERMOMIX:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej buraki, następnie umyć je i osuszyć, przełożyć na folię aluminiową, skropić oliwą, zawinąć. Piec ok. 1 godz. (200°C), wyciągnąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Następnie buraki obrać i pokroić na kawałki.
  3. Do naczynia miksującego włożyć koper włoski, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Koper włoski zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać jabłka i pora, rozdrobnić 4 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać oliwę, dusić 6 min/120°C/obr. 2.
  6. Dodać upieczone buraki, ocet balsamiczny, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i miód, gotować 25 min/100°C/obr. 2.
  7. Dodać miód, sól i pieprz, zmiksować 1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
  8. Zupę krem z pieczonych buraków z koprem włoskim i jabłkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

TRADYCYJNE WYKONANIE:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  2. Buraki umyć i osuszyć. Przełożyć na folię aluminiową – skropić oliwą. Piec ok. 1 godz. (200°C), wyciągnąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Następnie buraki obrać i pokroić na kawałki.
  3. Do blendera włożyć koper włoski, rozdrobnić. Koper włoski zgarnąć kopystką ze ścianek na dno blednera i dodać jabłka i pora, rozdrobnić. Składniki przełożyć do garnka, dodać oliwę, dusić ok 10 minut mieszając, tak żeby nie przywarło do garnka.
  4. Dodać upieczone buraki, ocet balsamiczny, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i miód, gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając ok 30 minut.
  5. Dodać miód, sól i pieprz, zmiksować robotem żyrafą lub przelać do blendera i zmiksować w blenderze
  6. Zupę krem z pieczonych buraków z koprem włoskim i jabłkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top