
SKŁADNIKI:
- 300 g czerwonych buraków, małych, nieobranych
- 10 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia buraków
- 250 g bulwy kopru włoskiego, pokrojonej na kawałki
- 100 g jabłek, pokrojonych na kawałki
- 150 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry
- 10 – 15 g octu balsamicznego
- 900 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, w
- ½ łyżeczki miodu, wielokwiatowego
- sól, do smaku
- pieprz czarny, mielony, do smaku
WYKONANIE W THERMOMIX:
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej buraki, następnie umyć je i osuszyć, przełożyć na folię aluminiową, skropić oliwą, zawinąć. Piec ok. 1 godz. (200°C), wyciągnąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Następnie buraki obrać i pokroić na kawałki.
- Do naczynia miksującego włożyć koper włoski, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Koper włoski zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jabłka i pora, rozdrobnić 4 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić 6 min/120°C/obr. 2.
- Dodać upieczone buraki, ocet balsamiczny, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i miód, gotować 25 min/100°C/obr. 2.
- Dodać miód, sól i pieprz, zmiksować 1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
- Zupę krem z pieczonych buraków z koprem włoskim i jabłkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
TRADYCYJNE WYKONANIE:
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Buraki umyć i osuszyć. Przełożyć na folię aluminiową – skropić oliwą. Piec ok. 1 godz. (200°C), wyciągnąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Następnie buraki obrać i pokroić na kawałki.
- Do blendera włożyć koper włoski, rozdrobnić. Koper włoski zgarnąć kopystką ze ścianek na dno blednera i dodać jabłka i pora, rozdrobnić. Składniki przełożyć do garnka, dodać oliwę, dusić ok 10 minut mieszając, tak żeby nie przywarło do garnka.
- Dodać upieczone buraki, ocet balsamiczny, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i miód, gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając ok 30 minut.
- Dodać miód, sól i pieprz, zmiksować robotem żyrafą lub przelać do blendera i zmiksować w blenderze
- Zupę krem z pieczonych buraków z koprem włoskim i jabłkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.