KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW

KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW

SKŁADNIKI:

  • 300 g czerwonych buraków, małych, nieobranych
  • 10 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia buraków
  • 250 g bulwy kopru włoskiego, pokrojonej na kawałki
  • 100 g jabłek, pokrojonych na kawałki
  • 150 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry
  • 10 – 15 g octu balsamicznego
  • 900 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, w
  • ½ łyżeczki miodu, wielokwiatowego
  • sól, do smaku
  • pieprz czarny, mielony, do smaku

WYKONANIE W THERMOMIX:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej buraki, następnie umyć je i osuszyć, przełożyć na folię aluminiową, skropić oliwą, zawinąć. Piec ok. 1 godz. (200°C), wyciągnąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Następnie buraki obrać i pokroić na kawałki.
  3. Do naczynia miksującego włożyć koper włoski, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Koper włoski zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać jabłka i pora, rozdrobnić 4 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać oliwę, dusić 6 min/120°C/obr. 2.
  6. Dodać upieczone buraki, ocet balsamiczny, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i miód, gotować 25 min/100°C/obr. 2.
  7. Dodać miód, sól i pieprz, zmiksować 1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
  8. Zupę krem z pieczonych buraków z koprem włoskim i jabłkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

TRADYCYJNE WYKONANIE:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  2. Buraki umyć i osuszyć. Przełożyć na folię aluminiową – skropić oliwą. Piec ok. 1 godz. (200°C), wyciągnąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Następnie buraki obrać i pokroić na kawałki.
  3. Do blendera włożyć koper włoski, rozdrobnić. Koper włoski zgarnąć kopystką ze ścianek na dno blednera i dodać jabłka i pora, rozdrobnić. Składniki przełożyć do garnka, dodać oliwę, dusić ok 10 minut mieszając, tak żeby nie przywarło do garnka.
  4. Dodać upieczone buraki, ocet balsamiczny, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i miód, gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając ok 30 minut.
  5. Dodać miód, sól i pieprz, zmiksować robotem żyrafą lub przelać do blendera i zmiksować w blenderze
  6. Zupę krem z pieczonych buraków z koprem włoskim i jabłkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top