KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW

KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW

SKŁADNIKI:

  • 300 g czerwonych buraków, małych, nieobranych
  • 10 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia buraków
  • 250 g bulwy kopru włoskiego, pokrojonej na kawałki
  • 100 g jabłek, pokrojonych na kawałki
  • 150 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry
  • 10 – 15 g octu balsamicznego
  • 900 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, w
  • ½ łyżeczki miodu, wielokwiatowego
  • sól, do smaku
  • pieprz czarny, mielony, do smaku

WYKONANIE W THERMOMIX:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej buraki, następnie umyć je i osuszyć, przełożyć na folię aluminiową, skropić oliwą, zawinąć. Piec ok. 1 godz. (200°C), wyciągnąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Następnie buraki obrać i pokroić na kawałki.
  3. Do naczynia miksującego włożyć koper włoski, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Koper włoski zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać jabłka i pora, rozdrobnić 4 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać oliwę, dusić 6 min/120°C/obr. 2.
  6. Dodać upieczone buraki, ocet balsamiczny, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i miód, gotować 25 min/100°C/obr. 2.
  7. Dodać miód, sól i pieprz, zmiksować 1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
  8. Zupę krem z pieczonych buraków z koprem włoskim i jabłkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

TRADYCYJNE WYKONANIE:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  2. Buraki umyć i osuszyć. Przełożyć na folię aluminiową – skropić oliwą. Piec ok. 1 godz. (200°C), wyciągnąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Następnie buraki obrać i pokroić na kawałki.
  3. Do blendera włożyć koper włoski, rozdrobnić. Koper włoski zgarnąć kopystką ze ścianek na dno blednera i dodać jabłka i pora, rozdrobnić. Składniki przełożyć do garnka, dodać oliwę, dusić ok 10 minut mieszając, tak żeby nie przywarło do garnka.
  4. Dodać upieczone buraki, ocet balsamiczny, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i miód, gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając ok 30 minut.
  5. Dodać miód, sól i pieprz, zmiksować robotem żyrafą lub przelać do blendera i zmiksować w blenderze
  6. Zupę krem z pieczonych buraków z koprem włoskim i jabłkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top