KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW

KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW

Dziś pomysł na pyszną, lekką zupę. Jeśli chcecie by była bardziej sycąca możecie podać ją z grzankami czosnkowymi a środek zupy posypać serem mozarella lub jakimś bardziej wyrazistym. Zupę też śmiało można mocnej doprawić chili, gdyż ta wersja jest łagodna – taka że mogą jeść ją również dzieciaki.

Składniki na 4 porcje zupy:

  • pęczek zielonych szparagów – z reguły są pakowane po 500g
  • pół cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 l wody
  • łyżeczka koncentratu z warzyw (jeśli nadal z jakiś przyczyn nie używacie to 1 kostka bulionu warzywnego) – przepis na koncentrat na blogu
  • szczypta soli
  • sok ze świeżo wyciśniętej cytryny – łyżeczka od herbaty
  • 100 ml śmietany 30%
  • szczypta pieprzu świeżo zmielonego – jesli lubicie bardziej pikantne, wyraziste smaki to nawet 3 szczypty 😉
  • grzanki czosnkowe – opcjonalnie
  • ser mozarella starty – opcjonalnie

Wykonanie tradycyjne

Cebulę kroimy w pióra, podsmażamy na maśle. Szparagi (same łodygi) kroimy na kawałki i dodajemy do cebuli – całość dusimy mieszając ok. 5 min. Główki odcinamy i układamy w durszlaku. Do garnka wkładamy uduszoną cebulę, szparagi, zalewamy wodą i doprawiamy koncentratem z warzyw. Całość gotujemy ok 15 minut – na garnku ustawiamy durszlak z główkami szparagów. Zupę przelewamy do blendera (lub blendujemy w garnku za pomocą robota “żyrafy”). Dodajemy sok z cytryny, śmietanę i przyprawy (sół, pieprz). Blendujemy. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Ugotowane na parze główki szparagów układamy na środku miseczki, posypujemy serem i podajemy z grzankami czosnkowymi.

wykonanie w thermomix

Cebulę pokrojoną na ćwiartki wkładamy do naczynia – miksujemy 5sek/obr.5. Dodajemy masło i dusimy 3 min/120’C/obr.1 Szparagi (same łodygi) kroimy na kawałki. Główki odcinamy i układamy w varomie. Do naczynia wkładamy szparagi – dusimy 5 min/120’C/obr. 1 Następnie zalewamy wodą i doprawiamy koncentratem z warzyw. Całość gotujemy ok 10 min/varoma/obr.1 na naczyniu ustawiamy przystawkę varoma z główkami szparagów. Dodajemy sok z cytryny, śmietanę, sól i pieprz Blendujemy – minutę zwiększając obroty 4-8. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Ugotowane na parze główki szparagów układamy na środku miseczki, posypujemy serem i podajemy z grzankami czosnkowymi.

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top