KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW

KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW

Dziś pomysł na pyszną, lekką zupę. Jeśli chcecie by była bardziej sycąca możecie podać ją z grzankami czosnkowymi a środek zupy posypać serem mozarella lub jakimś bardziej wyrazistym. Zupę też śmiało można mocnej doprawić chili, gdyż ta wersja jest łagodna – taka że mogą jeść ją również dzieciaki.

Składniki na 4 porcje zupy:

  • pęczek zielonych szparagów – z reguły są pakowane po 500g
  • pół cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 l wody
  • łyżeczka koncentratu z warzyw (jeśli nadal z jakiś przyczyn nie używacie to 1 kostka bulionu warzywnego) – przepis na koncentrat na blogu
  • szczypta soli
  • sok ze świeżo wyciśniętej cytryny – łyżeczka od herbaty
  • 100 ml śmietany 30%
  • szczypta pieprzu świeżo zmielonego – jesli lubicie bardziej pikantne, wyraziste smaki to nawet 3 szczypty 😉
  • grzanki czosnkowe – opcjonalnie
  • ser mozarella starty – opcjonalnie

Wykonanie tradycyjne

Cebulę kroimy w pióra, podsmażamy na maśle. Szparagi (same łodygi) kroimy na kawałki i dodajemy do cebuli – całość dusimy mieszając ok. 5 min. Główki odcinamy i układamy w durszlaku. Do garnka wkładamy uduszoną cebulę, szparagi, zalewamy wodą i doprawiamy koncentratem z warzyw. Całość gotujemy ok 15 minut – na garnku ustawiamy durszlak z główkami szparagów. Zupę przelewamy do blendera (lub blendujemy w garnku za pomocą robota “żyrafy”). Dodajemy sok z cytryny, śmietanę i przyprawy (sół, pieprz). Blendujemy. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Ugotowane na parze główki szparagów układamy na środku miseczki, posypujemy serem i podajemy z grzankami czosnkowymi.

wykonanie w thermomix

Cebulę pokrojoną na ćwiartki wkładamy do naczynia – miksujemy 5sek/obr.5. Dodajemy masło i dusimy 3 min/120’C/obr.1 Szparagi (same łodygi) kroimy na kawałki. Główki odcinamy i układamy w varomie. Do naczynia wkładamy szparagi – dusimy 5 min/120’C/obr. 1 Następnie zalewamy wodą i doprawiamy koncentratem z warzyw. Całość gotujemy ok 10 min/varoma/obr.1 na naczyniu ustawiamy przystawkę varoma z główkami szparagów. Dodajemy sok z cytryny, śmietanę, sól i pieprz Blendujemy – minutę zwiększając obroty 4-8. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Ugotowane na parze główki szparagów układamy na środku miseczki, posypujemy serem i podajemy z grzankami czosnkowymi.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top