KREM Z ZIEMNIAKÓW I PIECZONYCH  JABŁEK

KREM Z ZIEMNIAKÓW I PIECZONYCH JABŁEK

KREM Z ZIEMNIAKÓW I PIECZONYCH JABŁEK Z MAJERANKIEM

Szybko, łatwo i ze składników, które często mamy w domach. Można więc ją nazwać kryzysową zupą, ratunkową zupą?

Składniki:
5 średnich ziemniaków
4 takież jabłka (nie bardzo słodkie)
1 cebula
Majeranek
3 listki laurowe
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielona kozieradka
Olej rzepakowy

Wykonanie:
Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie, pokrojone w kostkę. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, skropić olejem i posypać szczodrze majerankiem. Wstawić do pieca na pół godziny i piec w 180 st.
Na oleju zeszklić cebulkę (pokrojoną w kostkę )z listkami laurowymi. Do miękkich ziemniaków, dodać zeszkoloną cebulkę(wyjąć listki) i upieczone jabłka. Zblendować. Jeśli będzie zbyt gęste podlać wodą. Doprawić solą i pieprzem, gałką i kozieradką (po szczypcie).
Można dodać odrobinę śmietanki (u mnie roślinna). Podawać z przesmażonymi plasterkami jabłka lub w wersji dla mięsożerców ze smażonym, chrupiącym boczkiem.

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top