
KREM Z ZIEMNIAKÓW I PIECZONYCH JABŁEK Z MAJERANKIEM
Szybko, łatwo i ze składników, które często mamy w domach. Można więc ją nazwać kryzysową zupą, ratunkową zupą?
Składniki:
5 średnich ziemniaków
4 takież jabłka (nie bardzo słodkie)
1 cebula
Majeranek
3 listki laurowe
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielona kozieradka
Olej rzepakowy
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie, pokrojone w kostkę. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, skropić olejem i posypać szczodrze majerankiem. Wstawić do pieca na pół godziny i piec w 180 st.
Na oleju zeszklić cebulkę (pokrojoną w kostkę )z listkami laurowymi. Do miękkich ziemniaków, dodać zeszkoloną cebulkę(wyjąć listki) i upieczone jabłka. Zblendować. Jeśli będzie zbyt gęste podlać wodą. Doprawić solą i pieprzem, gałką i kozieradką (po szczypcie).
Można dodać odrobinę śmietanki (u mnie roślinna). Podawać z przesmażonymi plasterkami jabłka lub w wersji dla mięsożerców ze smażonym, chrupiącym boczkiem.