Krewetki to idealna propozycja zarówno na obiad, ale i kolację. Tym razem propozycja na klasyczne krewetki w sosie maślanym z czosnkiem, dla uzupełnienia bagietka czosnkowa.

Składniki:
10 g liści natki pietruszki
60 g cebuli, przekrojonej na pół
4 -5 ząbków czosnku
80 g masła, pokrojonego na kawałki
400 – 450 g krewetek, surowych, obranych
lub 400 – 450 g krewetek, mrożonych, obranych, uprzednio rozmrożonych
10 g soku z cytryny
5 g miodu
50 g białego wina, wytrawnego
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
¾ łyżeczki soli
garść pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
szczypta chilii (jeśli lubicie bardziej pikantne)
bagietka, do podania – może być czosnkowa ( w przypadku osób na diecie bezglutenowej – wyrób bezglutenowy)
Wykonanie w #thermomix:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić 5-7 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
Dodać krewetki, sok z cytryny, miód, wino, pieprz i sól, chilli, pomidory przekrojone na pół gotować 8-12 min/100°C/obroty wsteczne/obr. 1 – bez miarki (żeby wino nam się zredukowało)
Sposób #tradycyjny:
Natkę pokroić drobno. Masło rozgrzać na patelni, pokroić cebulę i czosnek i podsmażyć na maśle. Dodać przelane wrzątkiem krewetki i resztę składników i podsmażać ok 10-15 minut.
Podawać z bagietką czosnkową, posypane pietruszką.