KRUCHE CIASTECZKA CYTRYNOWO – WANILIOWE

KRUCHE CIASTECZKA CYTRYNOWO – WANILIOWE

składniki :

  • 250g margaryny np Kasia lub bezmlecznej
  • 450g maki pszennej
  • 60g cukru drobnego
  • 1 jajko
  • Cukier waniliowy do smaku – łyżeczka – przepis : PRAWDZIWY CUKIER WANILIOWY na blogu
  • tarta skórka z cytryny -5g

Stempelki zakupiłam tutaj: https://bit.ly/31Pbn7N

Wkładamy wszystkie składniki do misy miksera. Ciasto wyrabiamy mikserem, jak pojawiają się grudki zagniatamy ciasto ręką. Owijam folią i wkładam na pół godziny do lodówki. Rozwałkowuje kule na placek. Wycinamy albo kształty foremkami albo za pomocą szklanki kółka i stemplujemy. . Pieczemy 15min w nagrzanym piekarniku 180’C

WYKONANIE W THERMOMIX:

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym – wymieszać przy pomocy kopystki 25-30 s/obr. 5.Wyjąć ciasto z naczynia miksującego i uformować dwie kulę. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą. Odstawić do lodówki na pół godz. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowuje kule na placek. Wycinamy albo kształty foremkami albo za pomocą szklanki kółka i stemplujemy. . Pieczemy 15min w nagrzanym piekarniku 180’C

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top