
składniki :
- 250g margaryny np Kasia lub bezmlecznej
- 450g maki pszennej
- 60g cukru drobnego
- 1 jajko
- Cukier waniliowy do smaku – łyżeczka – przepis : PRAWDZIWY CUKIER WANILIOWY na blogu
- tarta skórka z cytryny -5g
Stempelki zakupiłam tutaj: https://bit.ly/31Pbn7N
Wkładamy wszystkie składniki do misy miksera. Ciasto wyrabiamy mikserem, jak pojawiają się grudki zagniatamy ciasto ręką. Owijam folią i wkładam na pół godziny do lodówki. Rozwałkowuje kule na placek. Wycinamy albo kształty foremkami albo za pomocą szklanki kółka i stemplujemy. . Pieczemy 15min w nagrzanym piekarniku 180’C
WYKONANIE W THERMOMIX:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym – wymieszać przy pomocy kopystki 25-30 s/obr. 5.Wyjąć ciasto z naczynia miksującego i uformować dwie kulę. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą. Odstawić do lodówki na pół godz. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowuje kule na placek. Wycinamy albo kształty foremkami albo za pomocą szklanki kółka i stemplujemy. . Pieczemy 15min w nagrzanym piekarniku 180’C