Ten przepis na kruche ciastka robię kilka razy do roku. Ciastka różnią się tylko kształtem. Świetnie przechowuje się je w szklanych słojach, które ozdabiają blat w kuchni. I zawsze jest coś dobrego do kawy lub herbaty!

składniki :
- 250g margaryny Kasia
- 450g maki pszennej
- 100g cukru drobnego
- 1 jajko
- Cukier waniliowy do smaku – łyżeczka – przepis na prawdziwy cukier znajdziecie tutaj: PRAWDZIWY CUKIER WANILIOWY
Ciasto wyrabiamy (ja robię mikserem) później, jak pojawiają się grudki zagniatam ciasto ręką. Robię dwie kule. Owijam folią i wkładam na pół godziny do lodówki. Rozwałkowuje kule na placek. Wycinam kolka. Z drugiej kuli robię placek i wycinam kółka, a w nich gwiazdki. Kółka bez gwiazdek smaruje marmoladą. Przyklejam na nie wycięte kółka z gwiazdką. Pieczemy 15min w nagrzanym piekarniku 180’C
Wycięte gwiazdki również pieczemy!
WYKONANIE W THERMOMIX:
- Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym – wymieszać przy pomocy kopystki 25-30 s/obr. 5.
- Wyjąć ciasto z naczynia miksującego i uformować dwie kulę. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą. Odstawić do lodówki na pół godz.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Rozwałkowuje kule na placek. Wycinam kolka. Z drugiej kuli robię placek i wycinam kółka, a w nich gwiazdki. Kółka bez gwiazdek smaruje marmoladą. Przyklejam na nie wycięte kółka z gwiazdką.
- Pieczemy 15min w nagrzanym piekarniku 180’C