
Składniki na około 16 sztuk:120g masła (w temperaturze pokojowej)
180g mąki pszennej
80g cukru drobnego
70g suszonych moreli – pokrojonych na kawałeczki
skórka otwarta z jednej średniej cytryny
Masło ucierać na najwyższych obrotach miksera przez 2 minuty. Następnie dodać cukier i dalej ucierać przez około 3-4 minuty. Dodać mąkę, skórkę otartą z cytryny i morele- wymieszać rękoma. Ciasto będzie gęste. Jeśli okaże się zbyt suche,wystarczy dodać 1 łyżkę mleka i jeszcze raz zagnieść. Masę zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 20- 30 minut. Ze schłodzonego ciasta toczyć w rękach kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego i układać je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Między ciastkami zachować odstępy. Piec w temperaturze 190C na funkcji góra-dół przez około 15 minut, aż się lekko zrumienią. Wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce do przestygnięcia na kolejnych 15 minut
Thermomix:
Masło pokrojone w kostkę włożyć do thermomix’a i ucierać na obr. 4-5/2 minuty. Założyć motylek. Przez otwór stopniowo dodawać cukier. Miksując obr 4/2 minuty. Zdjąć motylek. Dodać mąkę, skórkę otartą z cytryny i morele- wymieszać interwał/1 min.
Masę zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 20- 30 minut. Ze schłodzonego ciasta toczyć w rękach kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego i układać je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Między ciastkami zachować odstępy. Piec w temperaturze 190C na funkcji góra-dół przez około 15 minut, aż się lekko zrumienią. Wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce do przestygnięcia na kolejnych 15 minut