KULKI MOCY

KULKI MOCY

KULKI MOCY

Składniki:

  • 200 g daktyli bez pestek
  • szklanka wrzącej wody
  • 3 łyżki migdałów bez skórki
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki kakao ciemnego lub karobu dobrej jakości

Daktyle zalewamy wodą – na 15 min pozostawiamy do namoczenia. Po odsączeniu wodę możemy wykorzystać do owsianki na drugi dzień. W blenderze kielichowym lub taką łapką do past mielimy migdały, wiórki kokosowe. Następnie dodajemy odsączone daktyle i kakao lub karob. Miksujemy ok 10sek (na gładką masę) w blenderze. Dłonie moczymy w zimnej wodzie i robimy kulki. Do szklanki wsypujemy na dno wiórki kokosowe i każdą kulkę wrzucamy i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Schładzamy 1 godzinę w lodówce.

W thermomix’ie:

Daktyle zalewamy wodą – na 15 min pozostawiamy do namoczenia. Po odsączeniu wodę możemy wykorzystać do owsianki na drugi dzień. Do naczynia miksującego wkładamy migdały, wiórki kokosowe – 10-20 s/obr. 8. Następnie dodajemy odsączone daktyle i kakao lub karob. Miksujemy ok 6 sek obr. 9 (na gładką masę) w blenderze. Dłonie moczymy w zimnej wodzie i robimy kulki. Do szklanki wsypujemy na dno wiórki kokosowe i każdą kulkę wrzucamy i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Schładzamy 1 godzinę w lodówce..

 

You may also like

BUŁECZKI MAŚLANE Z KREMEM PISATCJOWYM

BUŁECZKI MAŚLANE Z KREMEM PISATCJOWYM

Dziś dla odmiany mam dla Was bułeczki maślane z kremem pistacjowym zrobionym z trzech składników Składniki na bułeczki: 80 g...

SURÓWKA COLESLAW Z CZERWONEJ KAPUSTY

SURÓWKA COLESLAW Z CZERWONEJ KAPUSTY

Idealna jako dodatek do obiadów. Jest przepyszna co tu dużo mówić.. musicie spróbować. Surówka coleslaw to z jedna z prostszych...

DUSZONE POLĘDWICZKI Z INDYKA

DUSZONE POLĘDWICZKI Z INDYKA

To proste danie, które sprawdzi się także na niedzielny obiad. Możecie je podawać z kluskami śląski i ulubioną surówką. Polędwiczki...

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę. Składniki: 5...

Back to Top