
Składniki:
- 200 g daktyli bez pestek
- szklanka wrzącej wody
- 3 łyżki migdałów bez skórki
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki kakao ciemnego lub karobu dobrej jakości
Daktyle zalewamy wodą – na 15 min pozostawiamy do namoczenia. Po odsączeniu wodę możemy wykorzystać do owsianki na drugi dzień. W blenderze kielichowym lub taką łapką do past mielimy migdały, wiórki kokosowe. Następnie dodajemy odsączone daktyle i kakao lub karob. Miksujemy ok 10sek (na gładką masę) w blenderze. Dłonie moczymy w zimnej wodzie i robimy kulki. Do szklanki wsypujemy na dno wiórki kokosowe i każdą kulkę wrzucamy i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Schładzamy 1 godzinę w lodówce.
W thermomix’ie:
Daktyle zalewamy wodą – na 15 min pozostawiamy do namoczenia. Po odsączeniu wodę możemy wykorzystać do owsianki na drugi dzień. Do naczynia miksującego wkładamy migdały, wiórki kokosowe – 10-20 s/obr. 8. Następnie dodajemy odsączone daktyle i kakao lub karob. Miksujemy ok 6 sek obr. 9 (na gładką masę) w blenderze. Dłonie moczymy w zimnej wodzie i robimy kulki. Do szklanki wsypujemy na dno wiórki kokosowe i każdą kulkę wrzucamy i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Schładzamy 1 godzinę w lodówce..