KULKI MOCY

KULKI MOCY

KULKI MOCY

Składniki:

  • 200 g daktyli bez pestek
  • szklanka wrzącej wody
  • 3 łyżki migdałów bez skórki
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki kakao ciemnego lub karobu dobrej jakości

Daktyle zalewamy wodą – na 15 min pozostawiamy do namoczenia. Po odsączeniu wodę możemy wykorzystać do owsianki na drugi dzień. W blenderze kielichowym lub taką łapką do past mielimy migdały, wiórki kokosowe. Następnie dodajemy odsączone daktyle i kakao lub karob. Miksujemy ok 10sek (na gładką masę) w blenderze. Dłonie moczymy w zimnej wodzie i robimy kulki. Do szklanki wsypujemy na dno wiórki kokosowe i każdą kulkę wrzucamy i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Schładzamy 1 godzinę w lodówce.

W thermomix’ie:

Daktyle zalewamy wodą – na 15 min pozostawiamy do namoczenia. Po odsączeniu wodę możemy wykorzystać do owsianki na drugi dzień. Do naczynia miksującego wkładamy migdały, wiórki kokosowe – 10-20 s/obr. 8. Następnie dodajemy odsączone daktyle i kakao lub karob. Miksujemy ok 6 sek obr. 9 (na gładką masę) w blenderze. Dłonie moczymy w zimnej wodzie i robimy kulki. Do szklanki wsypujemy na dno wiórki kokosowe i każdą kulkę wrzucamy i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Schładzamy 1 godzinę w lodówce..

 

You may also like

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

CIASTO ZE ŚLIWKAMI

CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Jeśli macie mało czasu lub macie niezapowiedzianych gości to ciasto sprawdzi się idealnie. Robi się je szybko, a do tego...

KIMCHI

KIMCHI

Te trzy dni, jakie potrzebuje Kimchi by uwolnić swój smak i właściwości, dłużyły się okrutnie. Chciałam jednak mieć pewność, że...

KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW

KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW

Dziś pomysł na pyszną, lekką zupę. Jeśli chcecie by była bardziej sycąca możecie podać ją z grzankami czosnkowymi a środek...

Back to Top