Kurczak w galarecie to propozycja na przystawkę na jakąś imprezę, spotkanie z przyjaciółmi czy też kolację.

SKŁADNIKI:
- 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1600 g wody
- 400 g filetów z piersi kurczaka lub indyka, pokrojonych na kawałki
- 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 70 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 70 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 70 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe, suszone
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 3 goździki, suszone
- 1 łyżeczka lubczyku, suszonego
- 2 jajka
- 150 g zielonego groszku, konserwowego, odsączonego z zalewy
- 150 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku
- cytryny, ekologiczne, pokrojone na ok. 2 cm kawałki, do skropienia galarety
Wykonanie THERMOMIX:
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 10 g natki pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego kurczaka, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, cebulę i natkę pietruszki, dodać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki, sól, lubczyk i 10 g natki pietruszki, gotować bez założonej miarki 10 min/100°C/obr. 1.
- Nałożyć dolną część przystawki Varoma, umieścić w niej jajka, gotować na parze 25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Schłodzić jajka pod zimną, bieżącą wodą. Jajka obrać, pokroić w 5 mm plastry, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Bulion z naczynia miksującego przelać do miski, odstawić.
- W 6 filiżankach ułożyć plastry jajek, dodać rozdrobnioną wcześniej natkę pietruszki. Z koszyczka ostrożnie wyjąć ugotowaną marchewkę i kurczaka, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowaną marchewkę, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Rozdrobnioną marchewkę równomiernie rozłożyć do filiżanek.
- Ugotowane kawałki kurczaka pokroić w kostkę, równomiernie rozłożyć do kubeczków. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej groszek, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej kukurydzę, odstawić. Do kubeczków z jajkiem, natką pietruszki, marchewką i kurczakiem dodać ok. 2 łyżki groszku i ok. 2 łyżki kukurydzy. Czynność powtórzyć dla pozostałych 5 kubeczków.
- Do naczynia miksującego wlać 750 g odstawionego bulionu, gotować 5 min/95°C/obr. 1.
- Dodać żelatynę, wymieszać 10 s/obr. 4. Przelać do kubeczków, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min, następnie odstawić do lodówki na min. 2 godz.
- Kubeczek wystarczy lekko nacisnąć /zgnieść i ułożyć na talerzu odwrócony do góry dnem. galaretka sama wyskoczy 😉 Czynności powtórzyć dla pozostałych kubeczków z galaretą.
- Kurczaka w galarecie podawać z kawałkami cytryny do skropienia.
TRADYCYJNY SPOSÓB:
Natkę pietruszki drobno pokroić. Do garnka wlać wodę, kurczaka, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, cebulę i natkę pietruszki, dodać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki, sól, lubczyk i ok 10 g natki pietruszki gotować całość ok 20 min. Jajka ugotować w osobnym garnku, schłodzić i pokroić w plastry. W 8 kubeczkach ułożyć plastry jajek, dodać rozdrobnioną wcześniej natkę pietruszki. Z koszyczka ostrożnie wyjąć ugotowaną marchewkę i kurczaka, odstawić. Ugotowaną marchewkę pokroić drobno i równomiernie rozłożyć do kubeczków.
Ugotowane kawałki kurczaka pokroić w drobną kostkę i równomiernie rozłożyć do kubeczków. Do kubeczka z jajkiem, natką pietruszki, marchewką i kurczakiem dodać ok. 2 łyżki groszku i ok. 2 łyżki kukurydzy. Czynność powtórzyć dla pozostałych kubeczków.
Bulion przelać do garnka podgrzać, dodać żelatynę i wymieszać. Ostudzić ok 20-30 minut. Przelać do kubeczków, następnie odstawić do lodówki na min. 2 godz.
Kubeczek wystarczy lekko nacisnąć /zgnieść i ułożyć na talerzu odwrócony do góry dnem. galaretka sama wyskoczy 😉 Czynności powtórzyć dla pozostałych kubeczków z galaretą.
Kurczaka w galarecie podawać z kawałkami cytryny do skropienia.