KURCZAK/INDYK W GALARECIE

KURCZAK/INDYK W GALARECIE

Kurczak w galarecie to propozycja na przystawkę na jakąś imprezę, spotkanie z przyjaciółmi czy też kolację.

SKŁADNIKI:

  • 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1600 g wody
  • 400 g filetów z piersi kurczaka lub indyka, pokrojonych na kawałki
  • 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 70 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
  • 70 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
  • 70 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 3 goździki, suszone
  • 1 łyżeczka lubczyku, suszonego
  • 2 jajka
  • 150 g zielonego groszku, konserwowego, odsączonego z zalewy
  • 150 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku
  • cytryny, ekologiczne, pokrojone na ok. 2 cm kawałki, do skropienia galarety

Wykonanie THERMOMIX:

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 10 g natki pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego kurczaka, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, cebulę i natkę pietruszki, dodać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki, sól, lubczyk i 10 g natki pietruszki, gotować bez założonej miarki 10 min/100°C/obr. 1.
  3. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, umieścić w niej jajka, gotować na parze 25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Schłodzić jajka pod zimną, bieżącą wodą. Jajka obrać, pokroić w 5 mm plastry, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Bulion z naczynia miksującego przelać do miski, odstawić.
  4. W 6 filiżankach ułożyć plastry jajek, dodać rozdrobnioną wcześniej natkę pietruszki. Z koszyczka ostrożnie wyjąć ugotowaną marchewkę i kurczaka, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć ugotowaną marchewkę, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Rozdrobnioną marchewkę równomiernie rozłożyć do filiżanek.
  6. Ugotowane kawałki kurczaka pokroić w kostkę, równomiernie rozłożyć do kubeczków. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej groszek, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej kukurydzę, odstawić. Do kubeczków z jajkiem, natką pietruszki, marchewką i kurczakiem dodać ok. 2 łyżki groszku i ok. 2 łyżki kukurydzy. Czynność powtórzyć dla pozostałych 5 kubeczków.
  7. Do naczynia miksującego wlać 750 g odstawionego bulionu, gotować 5 min/95°C/obr. 1.
  8. Dodać żelatynę, wymieszać 10 s/obr. 4. Przelać do kubeczków, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min, następnie odstawić do lodówki na min. 2 godz.
  9. Kubeczek wystarczy lekko nacisnąć /zgnieść i ułożyć na talerzu odwrócony do góry dnem. galaretka sama wyskoczy 😉 Czynności powtórzyć dla pozostałych kubeczków z galaretą.
  10. Kurczaka w galarecie podawać z kawałkami cytryny do skropienia.

TRADYCYJNY SPOSÓB:

Natkę pietruszki drobno pokroić. Do garnka wlać wodę, kurczaka, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, cebulę i natkę pietruszki, dodać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki, sól, lubczyk i ok 10 g natki pietruszki gotować całość ok 20 min. Jajka ugotować w osobnym garnku, schłodzić i pokroić w plastry. W 8 kubeczkach ułożyć plastry jajek, dodać rozdrobnioną wcześniej natkę pietruszki. Z koszyczka ostrożnie wyjąć ugotowaną marchewkę i kurczaka, odstawić. Ugotowaną marchewkę pokroić drobno i równomiernie rozłożyć do kubeczków.

Ugotowane kawałki kurczaka pokroić w drobną kostkę i równomiernie rozłożyć do kubeczków. Do kubeczka z jajkiem, natką pietruszki, marchewką i kurczakiem dodać ok. 2 łyżki groszku i ok. 2 łyżki kukurydzy. Czynność powtórzyć dla pozostałych kubeczków.

Bulion przelać do garnka podgrzać, dodać żelatynę i wymieszać. Ostudzić ok 20-30 minut. Przelać do kubeczków, następnie odstawić do lodówki na min. 2 godz.

Kubeczek wystarczy lekko nacisnąć /zgnieść i ułożyć na talerzu odwrócony do góry dnem. galaretka sama wyskoczy 😉 Czynności powtórzyć dla pozostałych kubeczków z galaretą.

Kurczaka w galarecie podawać z kawałkami cytryny do skropienia.

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top