KURCZAK/INDYK W GALARECIE

KURCZAK/INDYK W GALARECIE

Kurczak w galarecie to propozycja na przystawkę na jakąś imprezę, spotkanie z przyjaciółmi czy też kolację.

SKŁADNIKI:

  • 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1600 g wody
  • 400 g filetów z piersi kurczaka lub indyka, pokrojonych na kawałki
  • 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 70 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
  • 70 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
  • 70 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 3 goździki, suszone
  • 1 łyżeczka lubczyku, suszonego
  • 2 jajka
  • 150 g zielonego groszku, konserwowego, odsączonego z zalewy
  • 150 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku
  • cytryny, ekologiczne, pokrojone na ok. 2 cm kawałki, do skropienia galarety

Wykonanie THERMOMIX:

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 10 g natki pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego kurczaka, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, cebulę i natkę pietruszki, dodać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki, sól, lubczyk i 10 g natki pietruszki, gotować bez założonej miarki 10 min/100°C/obr. 1.
  3. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, umieścić w niej jajka, gotować na parze 25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Schłodzić jajka pod zimną, bieżącą wodą. Jajka obrać, pokroić w 5 mm plastry, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Bulion z naczynia miksującego przelać do miski, odstawić.
  4. W 6 filiżankach ułożyć plastry jajek, dodać rozdrobnioną wcześniej natkę pietruszki. Z koszyczka ostrożnie wyjąć ugotowaną marchewkę i kurczaka, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć ugotowaną marchewkę, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Rozdrobnioną marchewkę równomiernie rozłożyć do filiżanek.
  6. Ugotowane kawałki kurczaka pokroić w kostkę, równomiernie rozłożyć do kubeczków. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej groszek, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej kukurydzę, odstawić. Do kubeczków z jajkiem, natką pietruszki, marchewką i kurczakiem dodać ok. 2 łyżki groszku i ok. 2 łyżki kukurydzy. Czynność powtórzyć dla pozostałych 5 kubeczków.
  7. Do naczynia miksującego wlać 750 g odstawionego bulionu, gotować 5 min/95°C/obr. 1.
  8. Dodać żelatynę, wymieszać 10 s/obr. 4. Przelać do kubeczków, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min, następnie odstawić do lodówki na min. 2 godz.
  9. Kubeczek wystarczy lekko nacisnąć /zgnieść i ułożyć na talerzu odwrócony do góry dnem. galaretka sama wyskoczy 😉 Czynności powtórzyć dla pozostałych kubeczków z galaretą.
  10. Kurczaka w galarecie podawać z kawałkami cytryny do skropienia.

TRADYCYJNY SPOSÓB:

Natkę pietruszki drobno pokroić. Do garnka wlać wodę, kurczaka, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, cebulę i natkę pietruszki, dodać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki, sól, lubczyk i ok 10 g natki pietruszki gotować całość ok 20 min. Jajka ugotować w osobnym garnku, schłodzić i pokroić w plastry. W 8 kubeczkach ułożyć plastry jajek, dodać rozdrobnioną wcześniej natkę pietruszki. Z koszyczka ostrożnie wyjąć ugotowaną marchewkę i kurczaka, odstawić. Ugotowaną marchewkę pokroić drobno i równomiernie rozłożyć do kubeczków.

Ugotowane kawałki kurczaka pokroić w drobną kostkę i równomiernie rozłożyć do kubeczków. Do kubeczka z jajkiem, natką pietruszki, marchewką i kurczakiem dodać ok. 2 łyżki groszku i ok. 2 łyżki kukurydzy. Czynność powtórzyć dla pozostałych kubeczków.

Bulion przelać do garnka podgrzać, dodać żelatynę i wymieszać. Ostudzić ok 20-30 minut. Przelać do kubeczków, następnie odstawić do lodówki na min. 2 godz.

Kubeczek wystarczy lekko nacisnąć /zgnieść i ułożyć na talerzu odwrócony do góry dnem. galaretka sama wyskoczy 😉 Czynności powtórzyć dla pozostałych kubeczków z galaretą.

Kurczaka w galarecie podawać z kawałkami cytryny do skropienia.

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top