ORIENTALNY KURCZAK

ORIENTALNY KURCZAK

Lubicie poznawać kuchnie innych krajów ? Koniecznie spróbujcie kurczaka w postaci pałek lub fileta pokrojonego w kosteczkę w orientalnym sosie i z pyszną panierką. Palce lizać.

SKŁADNIKI:

  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w plastry
  • 70 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 8-10 palek z kurczaka lub fileta z kurczaka/indyka

Sos

  • 5 ząbków czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w plastry
  • 30 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 30 octu ryżowego
  • 50 g miodu płynnego
  • szczypta chili
  • 30 g ketchupu
  • 15 g sosu sojowego
  • 15 g oleju
  • pieprz, sól,
  • łyżeczka przyprawy uniwersalna (Vegeta)
  • szczypiorek do posypania

Wykonanie w THERMOMIX

  1. kurczaka myjemy.
  2. Do thermomixa wkładamy czosnek i imbir, rozdrabniamy 3 s/obr. 8.
  3. Dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i pieprz, mieszamy 5 s/obr. 3.
  4. Oprószyć kurczaka pieprzem, solą, przyprawą uniwersalną.
  5. Kurczaka wstawiamy do piekarnika na 180’C – 20 minut.
  6. Po tym czasie wyciągamy, obtaczamy w panierce i smażymy na oleju aby zarumieniła nam się panierka.
  7. Wykonujemy sos.
  8. Do thermomixa włożyć czosnek i imbir, rozdrabniamy 3 s/obr. 8.
  9. Dodajemy cukier, ocet, miód, szczyptę chili, ketchup, sos sojowy i olej sezamowy, mieszamy 10 s/obr. 3, następnie gotujemy 10 min/100°C/obr.
  10. Usmażonego kurczaka przełożyć do dużej miski, polać przygotowanym sosem. Obtoczyć każdą pałkę w sosie. Kurczaka po koreańsku podawać posypanego szczypiorkiem.

TRADYCYJNIE

  1. kurczaka myjemy.
  2. Do małego blendera wkładamy czosnek i imbir, rozdrabniamy.
  3. Do miseczki dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i pieprz, rozdrobniony imbir i czosnek i mieszamy.
  4. Oprószyć kurczaka pieprzem, solą, przyprawą uniwersalną.
  5. Kurczaka wstawiamy do piekarnika na 180’C – 20 minut.
  6. Po tym czasie wyciągamy, obtaczamy w panierce i smażymy na oleju aby zarumieniła nam się panierka.
  7. Wykonujemy sos.
  8. Do blendera wkładamy czosnek i imbir, rozdrabniamy.
  9. Do garnuszka dodajemy rozdrobniony imbir, czosnek, cukier, ocet, miód, szczyptę chili, ketchup, sos sojowy i olej sezamowy, mieszamy. następnie gotujemy ok 8 minut mieszając na małym ogniu .
  10. Usmażonego kurczaka przełożyć do dużej miski, polać przygotowanym sosem. Obtoczyć każdą pałkę w sosie. Kurczaka po koreańsku podawać posypanego szczypiorkiem.
 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top