ORIENTALNY KURCZAK

ORIENTALNY KURCZAK

Lubicie poznawać kuchnie innych krajów ? Koniecznie spróbujcie kurczaka w postaci pałek lub fileta pokrojonego w kosteczkę w orientalnym sosie i z pyszną panierką. Palce lizać.

SKŁADNIKI:

  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w plastry
  • 70 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 8-10 palek z kurczaka lub fileta z kurczaka/indyka

Sos

  • 5 ząbków czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w plastry
  • 30 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 30 octu ryżowego
  • 50 g miodu płynnego
  • szczypta chili
  • 30 g ketchupu
  • 15 g sosu sojowego
  • 15 g oleju
  • pieprz, sól,
  • łyżeczka przyprawy uniwersalna (Vegeta)
  • szczypiorek do posypania

Wykonanie w THERMOMIX

  1. kurczaka myjemy.
  2. Do thermomixa wkładamy czosnek i imbir, rozdrabniamy 3 s/obr. 8.
  3. Dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i pieprz, mieszamy 5 s/obr. 3.
  4. Oprószyć kurczaka pieprzem, solą, przyprawą uniwersalną.
  5. Kurczaka wstawiamy do piekarnika na 180’C – 20 minut.
  6. Po tym czasie wyciągamy, obtaczamy w panierce i smażymy na oleju aby zarumieniła nam się panierka.
  7. Wykonujemy sos.
  8. Do thermomixa włożyć czosnek i imbir, rozdrabniamy 3 s/obr. 8.
  9. Dodajemy cukier, ocet, miód, szczyptę chili, ketchup, sos sojowy i olej sezamowy, mieszamy 10 s/obr. 3, następnie gotujemy 10 min/100°C/obr.
  10. Usmażonego kurczaka przełożyć do dużej miski, polać przygotowanym sosem. Obtoczyć każdą pałkę w sosie. Kurczaka po koreańsku podawać posypanego szczypiorkiem.

TRADYCYJNIE

  1. kurczaka myjemy.
  2. Do małego blendera wkładamy czosnek i imbir, rozdrabniamy.
  3. Do miseczki dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i pieprz, rozdrobniony imbir i czosnek i mieszamy.
  4. Oprószyć kurczaka pieprzem, solą, przyprawą uniwersalną.
  5. Kurczaka wstawiamy do piekarnika na 180’C – 20 minut.
  6. Po tym czasie wyciągamy, obtaczamy w panierce i smażymy na oleju aby zarumieniła nam się panierka.
  7. Wykonujemy sos.
  8. Do blendera wkładamy czosnek i imbir, rozdrabniamy.
  9. Do garnuszka dodajemy rozdrobniony imbir, czosnek, cukier, ocet, miód, szczyptę chili, ketchup, sos sojowy i olej sezamowy, mieszamy. następnie gotujemy ok 8 minut mieszając na małym ogniu .
  10. Usmażonego kurczaka przełożyć do dużej miski, polać przygotowanym sosem. Obtoczyć każdą pałkę w sosie. Kurczaka po koreańsku podawać posypanego szczypiorkiem.
 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top