Lubicie poznawać kuchnie innych krajów ? Koniecznie spróbujcie kurczaka w postaci pałek lub fileta pokrojonego w kosteczkę w orientalnym sosie i z pyszną panierką. Palce lizać.

SKŁADNIKI:
- 3 ząbki czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w plastry
- 70 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 8-10 palek z kurczaka lub fileta z kurczaka/indyka
Sos
- 5 ząbków czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w plastry
- 30 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 30 octu ryżowego
- 50 g miodu płynnego
- szczypta chili
- 30 g ketchupu
- 15 g sosu sojowego
- 15 g oleju
- pieprz, sól,
- łyżeczka przyprawy uniwersalna (Vegeta)
- szczypiorek do posypania
Wykonanie w THERMOMIX
- kurczaka myjemy.
- Do thermomixa wkładamy czosnek i imbir, rozdrabniamy 3 s/obr. 8.
- Dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i pieprz, mieszamy 5 s/obr. 3.
- Oprószyć kurczaka pieprzem, solą, przyprawą uniwersalną.
- Kurczaka wstawiamy do piekarnika na 180’C – 20 minut.
- Po tym czasie wyciągamy, obtaczamy w panierce i smażymy na oleju aby zarumieniła nam się panierka.
- Wykonujemy sos.
- Do thermomixa włożyć czosnek i imbir, rozdrabniamy 3 s/obr. 8.
- Dodajemy cukier, ocet, miód, szczyptę chili, ketchup, sos sojowy i olej sezamowy, mieszamy 10 s/obr. 3, następnie gotujemy 10 min/100°C/obr.
- Usmażonego kurczaka przełożyć do dużej miski, polać przygotowanym sosem. Obtoczyć każdą pałkę w sosie. Kurczaka po koreańsku podawać posypanego szczypiorkiem.
TRADYCYJNIE
- kurczaka myjemy.
- Do małego blendera wkładamy czosnek i imbir, rozdrabniamy.
- Do miseczki dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i pieprz, rozdrobniony imbir i czosnek i mieszamy.
- Oprószyć kurczaka pieprzem, solą, przyprawą uniwersalną.
- Kurczaka wstawiamy do piekarnika na 180’C – 20 minut.
- Po tym czasie wyciągamy, obtaczamy w panierce i smażymy na oleju aby zarumieniła nam się panierka.
- Wykonujemy sos.
- Do blendera wkładamy czosnek i imbir, rozdrabniamy.
- Do garnuszka dodajemy rozdrobniony imbir, czosnek, cukier, ocet, miód, szczyptę chili, ketchup, sos sojowy i olej sezamowy, mieszamy. następnie gotujemy ok 8 minut mieszając na małym ogniu .
- Usmażonego kurczaka przełożyć do dużej miski, polać przygotowanym sosem. Obtoczyć każdą pałkę w sosie. Kurczaka po koreańsku podawać posypanego szczypiorkiem.