ORIENTALNY KURCZAK

ORIENTALNY KURCZAK

Lubicie poznawać kuchnie innych krajów ? Koniecznie spróbujcie kurczaka w postaci pałek lub fileta pokrojonego w kosteczkę w orientalnym sosie i z pyszną panierką. Palce lizać.

SKŁADNIKI:

  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w plastry
  • 70 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 8-10 palek z kurczaka lub fileta z kurczaka/indyka

Sos

  • 5 ząbków czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w plastry
  • 30 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 30 octu ryżowego
  • 50 g miodu płynnego
  • szczypta chili
  • 30 g ketchupu
  • 15 g sosu sojowego
  • 15 g oleju
  • pieprz, sól,
  • łyżeczka przyprawy uniwersalna (Vegeta)
  • szczypiorek do posypania

Wykonanie w THERMOMIX

  1. kurczaka myjemy.
  2. Do thermomixa wkładamy czosnek i imbir, rozdrabniamy 3 s/obr. 8.
  3. Dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i pieprz, mieszamy 5 s/obr. 3.
  4. Oprószyć kurczaka pieprzem, solą, przyprawą uniwersalną.
  5. Kurczaka wstawiamy do piekarnika na 180’C – 20 minut.
  6. Po tym czasie wyciągamy, obtaczamy w panierce i smażymy na oleju aby zarumieniła nam się panierka.
  7. Wykonujemy sos.
  8. Do thermomixa włożyć czosnek i imbir, rozdrabniamy 3 s/obr. 8.
  9. Dodajemy cukier, ocet, miód, szczyptę chili, ketchup, sos sojowy i olej sezamowy, mieszamy 10 s/obr. 3, następnie gotujemy 10 min/100°C/obr.
  10. Usmażonego kurczaka przełożyć do dużej miski, polać przygotowanym sosem. Obtoczyć każdą pałkę w sosie. Kurczaka po koreańsku podawać posypanego szczypiorkiem.

TRADYCYJNIE

  1. kurczaka myjemy.
  2. Do małego blendera wkładamy czosnek i imbir, rozdrabniamy.
  3. Do miseczki dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i pieprz, rozdrobniony imbir i czosnek i mieszamy.
  4. Oprószyć kurczaka pieprzem, solą, przyprawą uniwersalną.
  5. Kurczaka wstawiamy do piekarnika na 180’C – 20 minut.
  6. Po tym czasie wyciągamy, obtaczamy w panierce i smażymy na oleju aby zarumieniła nam się panierka.
  7. Wykonujemy sos.
  8. Do blendera wkładamy czosnek i imbir, rozdrabniamy.
  9. Do garnuszka dodajemy rozdrobniony imbir, czosnek, cukier, ocet, miód, szczyptę chili, ketchup, sos sojowy i olej sezamowy, mieszamy. następnie gotujemy ok 8 minut mieszając na małym ogniu .
  10. Usmażonego kurczaka przełożyć do dużej miski, polać przygotowanym sosem. Obtoczyć każdą pałkę w sosie. Kurczaka po koreańsku podawać posypanego szczypiorkiem.
 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top