KURCZAK TERIYAKI

KURCZAK TERIYAKI

SKŁADNIKI:

  • 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
  • 45 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego na 2 mm plastry
  • 60g sosu sojowego
  • 50 g białego wina
  • 150 g bulionu warzywnego, lub łyżeczka koncentratu z warzyw wymieszana w pół szklanki wody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnej wody
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 7 łyżek oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 130 g marchewki
  • 10 g papryczki chili, świeżej, lub ramiro
  • 50 g cebuli
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 g ryżu białego, długoziarnistego
  • 300g różyczek brokułu, pokrojonych na 3 cm kawałki

Wykonanie:

Czosnek i imbir wkładamy do blendera i miksujemy. Przekładamy do garnuszka i gotujemy z sosem sojowym, winem, bulionem i miodem ok 5 minut. W szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą, odstawić. Odważonego kurczaka oprószyć solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, smażyć mięso aż się lekko zarumieni. Do garnuszka z sosem sojowym dodać mieszankę wody i skrobi ziemniaczanej, zagotować chwilkę. Przecedzić przez sitko do dużej miski. Dodać kurczaka usmażonego. Wymieszać, odstawić do zamarynowania. Do blendera włożyć czosnek i imbir, rozdrobnić. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Marchewkę, paprykę i cebulę kroimy na drobne paski, cebule na pióra. Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Brokuły gotujemy na parze. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać rozdrobniony czosnek z imbirem, smażyć ok. 2 min, następnie dodać odważone warzywa, smażyć kolejne 3-5 min na dużej mocy palnika, aby pozostały chrupiące, odstawić. Dodać ugotowane na parze brokuły, kurczaka wraz z sosem dokładnie wymieszać i chwilkę jeszcze podsmażyć ok 1-2 minut. Podawać z ugotowany ryżem. Smacznego! —


Wykonanie w thermomix:

1. Do naczynia miksującego włożyć imbir i czosnek, dodać sos sojowy, wino, bulion i miód, rozdrobnić 5 s/obr. 5. a następnie , gotować 9 min/100°C/obr. 1.

2. W szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą, odstawić. 3. Do naczynia miksującego dodać mieszankę wody i skrobi ziemniaczanej, gotować 1 min/100°C/obr. 2. Przecedzić przez koszyczek do dużej miski.

3. Odważonego kurczaka oprószyć solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, smażyć mięso aż się lekko zarumieni.

4. Do miski z sosem dodać usmażonego kurczaka, dokładnie wymieszać, odstawić do zamarynowania.

5.Do czystego naczynia miksującego włożyć czosnek i imbir, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

6. Marchewkę, paprykę i cebulę kroimy na drobne paski, cebule na pióra.

7. Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. (możecie ugotować tez w trakcie gotowania brokuł w koszyczku)

8. Do naczynia wlać wodę, dodać 10 g oleju i sól. Na dolnej częśći Varomy ułożyć brokuły gotować 20-22 min/Varoma/obr. 2.

9. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać rozdrobniony czosnek z imbirem, smażyć ok. 2 min, następnie dodać odważone warzywa, smażyć kolejne 3-5 min na dużej mocy palnika, aby pozostały chrupiące, odstawić.

10. Na patelnię z warzywami dodać ugotowane na parze brokuły oraz kurczaka w sosie teriyaki, dokładnie wymieszać, smażyć ok. 2 min. Kurczaka w miodowym sosie teriyaki z warzywami i ryżem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top