KURCZAK TERIYAKI

KURCZAK TERIYAKI

SKŁADNIKI:

  • 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
  • 45 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego na 2 mm plastry
  • 60g sosu sojowego
  • 50 g białego wina
  • 150 g bulionu warzywnego, lub łyżeczka koncentratu z warzyw wymieszana w pół szklanki wody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnej wody
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 7 łyżek oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 130 g marchewki
  • 10 g papryczki chili, świeżej, lub ramiro
  • 50 g cebuli
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 g ryżu białego, długoziarnistego
  • 300g różyczek brokułu, pokrojonych na 3 cm kawałki

Wykonanie:

Czosnek i imbir wkładamy do blendera i miksujemy. Przekładamy do garnuszka i gotujemy z sosem sojowym, winem, bulionem i miodem ok 5 minut. W szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą, odstawić. Odważonego kurczaka oprószyć solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, smażyć mięso aż się lekko zarumieni. Do garnuszka z sosem sojowym dodać mieszankę wody i skrobi ziemniaczanej, zagotować chwilkę. Przecedzić przez sitko do dużej miski. Dodać kurczaka usmażonego. Wymieszać, odstawić do zamarynowania. Do blendera włożyć czosnek i imbir, rozdrobnić. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Marchewkę, paprykę i cebulę kroimy na drobne paski, cebule na pióra. Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Brokuły gotujemy na parze. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać rozdrobniony czosnek z imbirem, smażyć ok. 2 min, następnie dodać odważone warzywa, smażyć kolejne 3-5 min na dużej mocy palnika, aby pozostały chrupiące, odstawić. Dodać ugotowane na parze brokuły, kurczaka wraz z sosem dokładnie wymieszać i chwilkę jeszcze podsmażyć ok 1-2 minut. Podawać z ugotowany ryżem. Smacznego! —


Wykonanie w thermomix:

1. Do naczynia miksującego włożyć imbir i czosnek, dodać sos sojowy, wino, bulion i miód, rozdrobnić 5 s/obr. 5. a następnie , gotować 9 min/100°C/obr. 1.

2. W szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą, odstawić. 3. Do naczynia miksującego dodać mieszankę wody i skrobi ziemniaczanej, gotować 1 min/100°C/obr. 2. Przecedzić przez koszyczek do dużej miski.

3. Odważonego kurczaka oprószyć solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, smażyć mięso aż się lekko zarumieni.

4. Do miski z sosem dodać usmażonego kurczaka, dokładnie wymieszać, odstawić do zamarynowania.

5.Do czystego naczynia miksującego włożyć czosnek i imbir, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

6. Marchewkę, paprykę i cebulę kroimy na drobne paski, cebule na pióra.

7. Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. (możecie ugotować tez w trakcie gotowania brokuł w koszyczku)

8. Do naczynia wlać wodę, dodać 10 g oleju i sól. Na dolnej częśći Varomy ułożyć brokuły gotować 20-22 min/Varoma/obr. 2.

9. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać rozdrobniony czosnek z imbirem, smażyć ok. 2 min, następnie dodać odważone warzywa, smażyć kolejne 3-5 min na dużej mocy palnika, aby pozostały chrupiące, odstawić.

10. Na patelnię z warzywami dodać ugotowane na parze brokuły oraz kurczaka w sosie teriyaki, dokładnie wymieszać, smażyć ok. 2 min. Kurczaka w miodowym sosie teriyaki z warzywami i ryżem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top