
SKŁADNIKI:
- 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
- 45 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego na 2 mm plastry
- 60g sosu sojowego
- 50 g białego wina
- 150 g bulionu warzywnego, lub łyżeczka koncentratu z warzyw wymieszana w pół szklanki wody
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki zimnej wody
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 7 łyżek oleju
- 4 ząbki czosnku
- 130 g marchewki
- 10 g papryczki chili, świeżej, lub ramiro
- 50 g cebuli
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 300 g ryżu białego, długoziarnistego
- 300g różyczek brokułu, pokrojonych na 3 cm kawałki
Wykonanie:
Czosnek i imbir wkładamy do blendera i rozdrabniamy. Przekładamy do garnuszka i gotujemy z sosem sojowym, winem, bulionem i miodem ok 5 minut. W szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą, odstawić. Odważonego kurczaka oprószyć solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, smażyć mięso aż się lekko zarumieni. Do garnuszka z sosem sojowym dodać mieszankę wody i skrobi ziemniaczanej, zagotować chwilkę. Przecedzić przez sitko do dużej miski. Dodać kurczaka usmażonego. Wymieszać, odstawić do zamarynowania. Do blendera włożyć czosnek i imbir, rozdrobnić. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Marchewkę, paprykę i cebulę kroimy na drobne paski, cebule na pióra. Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Brokuły gotujemy na parze. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać rozdrobniony czosnek z imbirem, smażyć ok. 2 min, następnie dodać odważone warzywa, smażyć kolejne 3-5 min na dużej mocy palnika, aby pozostały chrupiące, odstawić. Dodać ugotowane na parze brokuły, kurczaka wraz z sosem dokładnie wymieszać i chwilkę jeszcze podsmażyć ok 1-2 minut. Podawać z ugotowany ryżem. Smacznego! —
Wykonanie w thermomix:
1. Do naczynia miksującego włożyć imbir i czosnek, dodać sos sojowy, wino, bulion i miód, rozdrobnić 5 s/obr. 5. a następnie , gotować 9 min/100°C/obr. 1.
2. W szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą, odstawić. 3. Do naczynia miksującego dodać mieszankę wody i skrobi ziemniaczanej, gotować 1 min/100°C/obr. 2. Przecedzić przez koszyczek do dużej miski.
3. Odważonego kurczaka oprószyć solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, smażyć mięso aż się lekko zarumieni.
4. Do miski z sosem dodać usmażonego kurczaka, dokładnie wymieszać, odstawić do zamarynowania.
5.Do czystego naczynia miksującego włożyć czosnek i imbir, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
6. Marchewkę, paprykę i cebulę kroimy na drobne paski, cebule na pióra.
7. Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. (możecie ugotować tez w trakcie gotowania brokuł w koszyczku)
8. Do naczynia wlać wodę, dodać 10 g oleju i sól. Na dolnej częśći Varomy ułożyć brokuły gotować 20-22 min/Varoma/obr. 2.
9. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać rozdrobniony czosnek z imbirem, smażyć ok. 2 min, następnie dodać odważone warzywa, smażyć kolejne 3-5 min na dużej mocy palnika, aby pozostały chrupiące, odstawić.
10. Na patelnię z warzywami dodać ugotowane na parze brokuły oraz kurczaka w sosie teriyaki, dokładnie wymieszać, smażyć ok. 2 min. Kurczaka w miodowym sosie teriyaki z warzywami i ryżem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.