KURCZAK W SOSIE WŁASNYM Z KASZĄ KUS KUS

KURCZAK W SOSIE WŁASNYM Z KASZĄ KUS KUS

Składniki:
• filet z piersi kurczaka
• po pól łyżeczki: kurkumy, czosnku, papryki słodkiej, vegety własny wyrób.
• szczypta soli i pieprzu.
• woda
• 3 liście laurowe
• 3 ziarnka ziela angielskiego
• 4 kawałki grzybów
• pół szklanki kaszy kuskus
• szklanka wody
• odrobina oleju
• łyżka masła
• łyżka maki pszennej

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę.
Przyprawiamy przyprawami. Podsmażamy zalewamy woda tak by przykryć. Wkładamy liść laurowy, ziele angielskie, suszone grzyby. gotujemy 30 min pod przykryciem. Do osobnego garnka wsypujemy kasze kuskus. Płuczemy. Zalewamy szklanka wody. Gotujemy pod przykryciem aż kasza wchłonie wodę.

W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy łyżkę maki. Mieszamy. Dodajemy powoli wywar z mięsa i mieszamy trzepaczką. Unikniemy w ten sposób grudek. Dodajemy mięso. Chwilkę gotujemy.

Kasze wkładamy do miseczki i wykładamy na talerz (jak babkę z piasku ;)))
Polewamy sosem.
Gotowe !

 

You may also like

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

BEZMIĘSNY OBIAD

BEZMIĘSNY OBIAD

Dziś podsuwam pomysł na bezmięsny obiad. W roli głównej kasza kuskus i sos pieczarkowy, na który przepis znajdziecie na blogu....

SOS PIECZARKOWY

SOS PIECZARKOWY

Sos pieczarkowy – idealny do kasz, mięsa lub makaronu. Składniki 430 ml wody 300 g pieczarek, przekrojonych na pół lub...

Back to Top