LANY CHRUST

LANY CHRUST

Składniki

  • – 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 3/4 szklanki mleka- szczypta soli
  • 2 jajka-
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania (+ ewentualnie cynamon)

Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym. Zmiksować na bez grudkowe ciasto, jak na pancakes. (Thermomix : obr.4/30sekund)Rozgrzać olej (ok 3cm) na średniej patelni. ***naszykować butelkę po małym napoju, w zakrętce wywiercić otwór o średnicy ok. 5mm. Przelać do butelki porcję masy. Wylewać, na rozgrzany olej, tworząc spiralki (od zewnątrz do wewnątrz). Zezłocić. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Położyć na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

Ciasto: 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki350 g mąki pszennej2 żółtka100 g cukru1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczuPolewa: 200...

Back to Top