Składniki
- – 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 3/4 szklanki mleka- szczypta soli
- 2 jajka-
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- łyżeczka spirytusu
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania (+ ewentualnie cynamon)
Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym. Zmiksować na bez grudkowe ciasto, jak na pancakes. (Thermomix : obr.4/30sekund)Rozgrzać olej (ok 3cm) na średniej patelni. ***naszykować butelkę po małym napoju, w zakrętce wywiercić otwór o średnicy ok. 5mm. Przelać do butelki porcję masy. Wylewać, na rozgrzany olej, tworząc spiralki (od zewnątrz do wewnątrz). Zezłocić. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Położyć na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.