LECZO

LECZO

Składniki :

  • kiełbasa
  • papryka kolorowa, kabaczek, lub cukinia lub pomieszane te składniki
  • cebula
  • ketchup lub koncentrat pomidorowy
  • przyprawy: pieprz, sól
  • woda
  • oliwa

Kiełbasę kroimy w kosteczkę podsmażamy na małej ilości oliwy. Do podsmażonej kiełbasy dodajemy cebulę pokrojoną w pióra. Podsmażamy. Kroimy paprykę w paseczki i dodajemy do kiełbasy. Podsmażamy całość. Zalewamy wodą, tak by przykryła nasze leczo. Dusimy aż woda nam się zredukuje. Doprawiamy solą, pieprzem i ketchupem. Gotowe!

PRZYGOTOWANIE W THERMOMIX:

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę, dusić 4 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać paprykę, pokrojoną na kawałki i cukinię, rozdrobnić 6 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Do naczynia miksującego włożyć paprykę pokrojoną w paski, kiełbasę, przyprawę uniwersalną, dodać cukier i pieprz, dusić 10 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać pomidory, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 10 min/100°C/obr. 1. Doprawić do smaku.
 

You may also like

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę. Składniki: 5...

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

Ciasto: 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki350 g mąki pszennej2 żółtka100 g cukru1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczuPolewa: 200...

Back to Top