Składniki :
- kiełbasa
- papryka kolorowa, kabaczek, lub cukinia lub pomieszane te składniki
- cebula
- ketchup lub koncentrat pomidorowy
- przyprawy: pieprz, sól
- woda
- oliwa
Kiełbasę kroimy w kosteczkę podsmażamy na małej ilości oliwy. Do podsmażonej kiełbasy dodajemy cebulę pokrojoną w pióra. Podsmażamy. Kroimy paprykę w paseczki i dodajemy do kiełbasy. Podsmażamy całość. Zalewamy wodą, tak by przykryła nasze leczo. Dusimy aż woda nam się zredukuje. Doprawiamy solą, pieprzem i ketchupem. Gotowe!
PRZYGOTOWANIE W THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić 4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać paprykę, pokrojoną na kawałki i cukinię, rozdrobnić 6 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego włożyć paprykę pokrojoną w paski, kiełbasę, przyprawę uniwersalną, dodać cukier i pieprz, dusić 10 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 10 min/100°C/obr. 1. Doprawić do smaku.