Lubicie ciasta? a co powiecie na zdrowszą wersję ciasta? fajnie sprawdza się na przeróżnych imprezach w ogrodzie, a te już niedługo…. łapcie pyszny przepis na obie wersje.
Ciasto
- 200 ml oleju
- 250 g cukru
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 160 g kaszy manny
- 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
- 250 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego, uprzednio rozmrożonego, odciśniętego
Masa
- 250 g serka mascarpone zimnego gęstego (dla mnie najlepsze są te z Piatnicy)
- 200 ml śmietanki 30% z dobrym składem
- 4 łyżeczki cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 1 granat, ziarenka do dekoracji
- 200 g owoców leśnych malin, jagód, borówek
- opcjonalnie grzybki z czekoladą można nabyć w sklepach na dziale cukierków na wagę 🙂
Wykonanie tradycyjne:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180’C. Formę kwadratową wykładamy papierem do pieczenia. Cukier blendujemy na cukier puder. Jajka ubijamy mikserem i następnie dodajemy mąkę pszenną, kaszę mannę, proszek do pieczenia i szpinak. Całość miksujemy do wymieszania składników. Przelewamy do przygotowanej wcześniej formy, równomiernie rozprowadzając. Pieczemy 40 minut. Ciasto upieczone pozostawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero wówczas wyciągamy z formy. Ostrym nożem odcinamy wierzch ciasta o grubości palca. Z tego odciętego kawałka przygotowujemy posypkę – kruszymy ciasto do miseczki. Spód ciasta umieścić z powrotem w formie.
Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do mascarpone. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Całość miksujemy na gładki krem. Powstałą masę przelać na przygotowany wcześniej blat ciasta i równomiernie rozprowadzić za pomocą kopystki. Wierzch posypać wcześniej pokruszonym ciastem. Ciasto odstawić do lodówki do stężenia najlepiej na noc. Ciasto leśny mech udekorować pestkami granatu i owocami leśnymi.
Ciasto
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić na cukier puder – 10 s/obr. 10. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksujacego.
- Założyć motylek. Dodać jajka, ubijać 4 min/37°C/obr. 3. Ubijać kolejne 1 min/obr. 3. Przez otwór w czasie ubijania wlać olej. Zdjąć motylek.
- Dodajemy mąkę pszenną, kaszę mannę, proszek do pieczenia i szpinak, całość mieszamy 3 min/obr. 4. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy i równomiernie rozprowadzić. .
- Pieczemy ok. 40 min (180°C). Ciasto upieczone pozostawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero wówczas wyciągamy z formy. Ostrym nożem odcinamy wierzch ciasta o grubości palca. Z tego odciętego kawałka przygotowujemy posypkę – kruszymy ciasto do miseczki. Spód ciasta umieścić z powrotem w formie.
Masa
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone i cukier puder, cukier waniliowy ubijać bez założonej miarki obr. 3, bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji. Zdjąć motylek.
- Powstałą masę przelać na przygotowany wcześniej blat ciasta i równomiernie rozprowadzić za pomocą kopystki. Wierzch posypać wcześniej pokruszonym ciastem. Ciasto odstawić do lodówki do stężenia najlepiej na noc. Ciasto leśny mech udekorować pestkami granatu i owocami leśnymi.