CIASTO LEŚNY MECH

CIASTO LEŚNY MECH

Lubicie ciasta? a co powiecie na zdrowszą wersję ciasta? fajnie sprawdza się na przeróżnych imprezach w ogrodzie, a te już niedługo…. łapcie pyszny przepis na obie wersje.

Ciasto

  • 200 ml oleju
  • 250 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 160 g kaszy manny
  • 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • 250 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego, uprzednio rozmrożonego, odciśniętego

Masa

  • 250 g serka mascarpone zimnego gęstego (dla mnie najlepsze są te z Piatnicy)
  • 200 ml śmietanki 30% z dobrym składem
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 granat, ziarenka do dekoracji
  • 200 g owoców leśnych malin, jagód, borówek
  • opcjonalnie grzybki z czekoladą można nabyć w sklepach na dziale cukierków na wagę 🙂

Wykonanie tradycyjne:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180’C. Formę kwadratową wykładamy papierem do pieczenia. Cukier blendujemy na cukier puder. Jajka ubijamy mikserem i następnie dodajemy mąkę pszenną, kaszę mannę, proszek do pieczenia i szpinak. Całość miksujemy do wymieszania składników. Przelewamy do przygotowanej wcześniej formy, równomiernie rozprowadzając. Pieczemy 40 minut. Ciasto upieczone pozostawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero wówczas wyciągamy z formy. Ostrym nożem odcinamy wierzch ciasta o grubości palca. Z tego odciętego kawałka przygotowujemy posypkę – kruszymy ciasto do miseczki. Spód ciasta umieścić z powrotem w formie.

Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do mascarpone. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Całość miksujemy na gładki krem. Powstałą masę przelać na przygotowany wcześniej blat ciasta i równomiernie rozprowadzić za pomocą kopystki. Wierzch posypać wcześniej pokruszonym ciastem. Ciasto odstawić do lodówki do stężenia najlepiej na noc. Ciasto leśny mech udekorować pestkami granatu i owocami leśnymi.

Ciasto

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić na cukier puder – 10 s/obr. 10. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksujacego.
  3. Założyć motylek. Dodać jajka, ubijać 4 min/37°C/obr. 3. Ubijać kolejne 1 min/obr. 3. Przez otwór w czasie ubijania wlać olej.  Zdjąć motylek.
  4. Dodajemy mąkę pszenną, kaszę mannę, proszek do pieczenia i szpinak, całość mieszamy 3 min/obr. 4. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy i równomiernie rozprowadzić. .
  5. Pieczemy ok. 40 min (180°C). Ciasto upieczone pozostawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero wówczas wyciągamy z formy. Ostrym nożem odcinamy wierzch ciasta o grubości palca. Z tego odciętego kawałka przygotowujemy posypkę – kruszymy ciasto do miseczki. Spód ciasta umieścić z powrotem w formie.

Masa

  1. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone i cukier puder, cukier waniliowy ubijać bez założonej miarki obr. 3, bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji. Zdjąć motylek. 
  2. Powstałą masę przelać na przygotowany wcześniej blat ciasta i równomiernie rozprowadzić za pomocą kopystki. Wierzch posypać wcześniej pokruszonym ciastem. Ciasto odstawić do lodówki do stężenia najlepiej na noc. Ciasto leśny mech udekorować pestkami granatu i owocami leśnymi.
 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top