LIKIER JAJECZNY

LIKIER JAJECZNY

Likier jajeczny warto zrobić kiedy zostaną nam żółtka np po zrobieniu bezy. Przydaje się jako sam likier do picia lub jako polewa do lodów i ciast.

Składniki:
• 6 żółtek
• 200 g cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego lub 10 g własnej roboty (około 2 łyżeczek) przepis na blogu
• 250g wódki, czystej
• 250g mleka Zagęszczonego niesłodzonego

❗️uwaga likier przechowywany w lodowce gęstnieje dlatego przed podaniem należy do podgrzać do temperatury pokojowej.

WYKONANIE:
Do garnuszka dajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy i trzepaczką mieszamy energicznie podgrzewając na wolnym ogniu. Ok 5-7min. Dodajemy wódkę i mleko zagęszczone i powtarzamy czynność ciągle podgrzewając. Przelewamy ciepły likier do butelek. Studzimy o przechowujemy w lodowce.

#THERMOMIX
1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, cukier, cukier waniliowy podgrzać
5 min/70’C/obr.3

2. Dodać wódkę, mleko i podgrzać 5 min/70’C/obr.3

3. Przelać ciepły likier do butelki. Wystudzić i przechowywać w lodowce.

? czas przygotowania ok 15 minut
Ilość porcji 800ml

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top