LIKIER JAJECZNY

LIKIER JAJECZNY

Likier jajeczny warto zrobić kiedy zostaną nam żółtka np po zrobieniu bezy. Przydaje się jako sam likier do picia lub jako polewa do lodów i ciast.

Składniki:
• 6 żółtek
• 200 g cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego lub 10 g własnej roboty (około 2 łyżeczek) przepis na blogu
• 250g wódki, czystej
• 250g mleka Zagęszczonego niesłodzonego

❗️uwaga likier przechowywany w lodowce gęstnieje dlatego przed podaniem należy do podgrzać do temperatury pokojowej.

WYKONANIE:
Do garnuszka dajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy i trzepaczką mieszamy energicznie podgrzewając na wolnym ogniu. Ok 5-7min. Dodajemy wódkę i mleko zagęszczone i powtarzamy czynność ciągle podgrzewając. Przelewamy ciepły likier do butelek. Studzimy o przechowujemy w lodowce.

#THERMOMIX
1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, cukier, cukier waniliowy podgrzać
5 min/70’C/obr.3

2. Dodać wódkę, mleko i podgrzać 5 min/70’C/obr.3

3. Przelać ciepły likier do butelki. Wystudzić i przechowywać w lodowce.

? czas przygotowania ok 15 minut
Ilość porcji 800ml

 

You may also like

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

OWSIANKA Z CHIA I ZIARNAMI KAKAOWCA

OWSIANKA Z CHIA I ZIARNAMI KAKAOWCA

Owsianka to zdrowy pomysł na śniadanie. Jeśli znudziły Wam się klasyczne owsianki spróbujcie tej, To jedna z moich ulubionych owsianek....

Back to Top