Likier jajeczny warto zrobić kiedy zostaną nam żółtka np po zrobieniu bezy. Przydaje się jako sam likier do picia lub jako polewa do lodów i ciast.

Składniki:
• 6 żółtek
• 200 g cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego lub 10 g własnej roboty (około 2 łyżeczek) przepis na blogu
• 250g wódki, czystej
• 250g mleka Zagęszczonego niesłodzonego
❗️uwaga likier przechowywany w lodowce gęstnieje dlatego przed podaniem należy do podgrzać do temperatury pokojowej.
WYKONANIE:
Do garnuszka dajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy i trzepaczką mieszamy energicznie podgrzewając na wolnym ogniu. Ok 5-7min. Dodajemy wódkę i mleko zagęszczone i powtarzamy czynność ciągle podgrzewając. Przelewamy ciepły likier do butelek. Studzimy o przechowujemy w lodowce.
#THERMOMIX
1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, cukier, cukier waniliowy podgrzać
5 min/70’C/obr.3
2. Dodać wódkę, mleko i podgrzać 5 min/70’C/obr.3
3. Przelać ciepły likier do butelki. Wystudzić i przechowywać w lodowce.
? czas przygotowania ok 15 minut
Ilość porcji 800ml