
SKŁADNIKI:
- 250 g cukierków , typu krówka
- 500 g mleka skondensowanego, niesłodzonego
- 300 g wódki, czystej
Cukierki zmielić w blenderze ok 10-15 sekund
Przełożyć do garnka, dodać mleko skondensowane podgrzewać i mieszać aż się rozpuszcza dobrze cukierki. Masę lekko przestudzić.
Dodać wódkę – niepodejrzewającej dobrze wymieszać. Likier krówkowy przelać do butelek. Przechowywać w lodowce.
#thermomix wykonanie:
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć cukierki, zmielić 15 s/obr. 10.
2. Dodać mleko skondensowane, podgrzać 5 min/70°C/obr. 3.
3. Dodać wódkę, wymieszać 30 s/obr. 3.
Likier krówkowy przelać do butelek. Przechowywać w lodowce
Super przepis! Dziekuję. Ile dni/tygodni likier może stać w lodowce?
Myślę, że maksymalnie miesiąc jeśli nie będzie otwarty. Otwarty należy zużyć jak najszybciej ale jest tak pyszny, że na pewno to nie będzie problem 😉