
?LIKIER RAFFAELLO ?
Składniki:
✅20 – 25 kulek Rafaello
✅80 g cukru drobnego
✅1 łyżeczka cukru waniliowego (błagam nie kupny! – przepis macie na blogu)
✅2 żółtka jaja kurzego
✅200 ml śmietany 30% (najlepsze pod kątem składu Piątnica, Czarnocin)
✅200 ml wódki
✅230 ml mleka 3,5 %
Potrzebujemy blender i trochę wyczucia. Kulki rafaello umieszczamy w misie blendera wraz z cukrem waniliowym i cukrem drobnym i pulsacyjne miksujemy tak żeby składniki skruszyć.
Następnie przekładamy wszystko do garnka i dodajemy żóltka i śmietanę i zaczynamy mieszanie – dlatego warto wszystko sobie wcześniej odmierzyć.
Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu (tak by nie zagotować ok. 3 – 4 minut. Dodajemy mleko. Mieszamy dalej gotując. Następnie dolewamy wódki i mieszamy gotując jeszcze ok. 5 minut.
Rozlewamy do butelek. Zakręcamy odstawiamy do lodówki.
Likier przed podaniem warto wcześniej wyjąc z lodówki bo może być prlobem z wyciągnięciem ?
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
Przepis na #thermomix ⤵️⤵️⤵️
1. kulki wraz z cukrem i cukrem waniliowym umieszczamy w misie TM i mieszamy 10s/ obroty 7
2. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę – mieszamy 4min/ 70’C/obr. 3
3. Przez otwór dodajemy wódkę i mleko i mieszamy 4,5 min/70’C/obr. 3
4. Gotowy likier rozlewamy do butelek zakręcamy jak przestygną przechowujemy w lodowce