
Składniki:
✅200 g wódki czystej
✅200 g śmietany 30%
✅100 g mleka
✅125 g Toffifee, zamrożonych
✅jajko
✅100 g cukru drobnego
Czekoladki wkładamy do misy blendera i miksujemy (jak lód) tak aby je skruszyć. Przesypujemy je do garnka i dodajemy cukier i jajko i zaczynamy mieszanie i gotowanie na wolnym ogniu do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników.
Następnie dodajemy po kolei wszystkie płynne składniki. i dalej gotujemy ok 5 minut na wolnym ogniu, ciągle mieszając.
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
#THERMOMIX ⤵️⤵️
Zamrożone czekoladki Toffifee włożyć do misy i zmiksować 20sek/10obroty.
Dodać przez otwór cukier i jajko zmiksować 5 min/90°C/3 obroty.
Ponownie nastawić 5min/90°C/3 obroty i powoli przez otwór w pokrywie wlewać składniki płynne, które wcześniej powinniśmy odmierzyć.
Wersja bez mrożonych czekoladek:
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać cukierki, rozdrobnić 12 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mleko, śmietanę i jajko, podgrzewać 5 min/80°C/obr. 2.
- Dodać wódkę, podgrzewać 4 min/90°C/obr. 2. Likier przelać do 2 butelek (0,5 l), odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Likier Toffifee® przechowywać w lodówce i podawać schłodzony.
Na zdjęciu widzicie jeszcze likier Rafaello