Lody, lody, dla ochłody!
Wersja dla dorosłych, bo z espresso☕i naprawdę dają kopa??
Oprócz tego są #wegańskie#bezlaktozy#bezjajek#bezcukru (białego)
LODY ESPRESSO
Składniki na 6-8 lodów na patyku:
– 400ml mleka kokosowego, z dużą zawartością tłuszczu (np. Real Thai) – dzięki temu będą bardziej kremowe i aksamitne. Schłodzone w lodówce min.przez 5h,
– 100- 150ml mocnego espresso (musi być przestudzone),
– 50 g dobrej, gorzkiej czekolady*
– 4- 5 łyżek syropu daktylowego**
Wykonanie:
Mleko, espresso, syrop daktylowy ubić blenderem z opcją trzepaczki. Poszatkować czekoladę i również dodać do masy i krótko wymieszać. Przelać do foremek i chłodzić najlepiej całą noc w zamrażarce.
THERMOMIX:
1. do naczynia miksującego włożyć połamaną tabliczkę czekolady, rozdrobnić 5s/obr.5, jeżeli będą zbyt duże kawałki wydłużyć czas miksowania np. 3s/or. 6, czekoladę przełożyć do innego naczynia
2. Wlać mleko kokosowe – ubić z motylkiem 2-3 min/obr 3
Dodać syrop daktylowy, espresso zmiksować obr 2/10 sek
3. Dodać czekoladę wymieszać obr 2/ 5sek.
Przelać do foremek – schłodzić najlepiej cała noc.
. masę przelać do foremek do zamrażania, do wysokości max. 4 cm, całkowicie ostudzić6. do ostudzonej masy dodać rozdrobioną czekoladę, delikatnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok 8-10 godz.7. zamrożoną masę wyjąć z zamrażalnika i odstawić na 10 min, pokroić na kawałki ok. 4x4cm, połowę porcji włożyć do naczynia miksującego, zmiksować 15s/obr.6, następnie wymieszać przy pomocy kopystki 10s/obr.48. formować gałki lodów, podawać bezpośrednio po przygotowaniu
*zamiast czekolady można dodać ok 3łyżeczek kopiastych ciemnego, niesłodzonego kakao.
**Syrop może być również klonowy, z agawy czy ryżowy, czy kokosowy… Jednak daktylowy daje fajny, karmelowy posmak.