LODY ESPRESSO

LODY ESPRESSO

Lody, lody, dla ochłody!
Wersja dla dorosłych, bo z espresso☕i naprawdę dają kopa??
Oprócz tego są #wegańskie#bezlaktozy#bezjajek#bezcukru (białego)

LODY ESPRESSO

Składniki na 6-8 lodów na patyku:
– 400ml mleka kokosowego, z dużą zawartością tłuszczu (np. Real Thai) – dzięki temu będą bardziej kremowe i aksamitne. Schłodzone w lodówce min.przez 5h,
– 100- 150ml mocnego espresso (musi być przestudzone),
– 50 g dobrej, gorzkiej czekolady*
– 4- 5 łyżek syropu daktylowego**

Wykonanie:
Mleko, espresso, syrop daktylowy ubić blenderem z opcją trzepaczki. Poszatkować czekoladę i również dodać do masy i krótko wymieszać. Przelać do foremek i chłodzić najlepiej całą noc w zamrażarce.

THERMOMIX:

1. do naczynia miksującego włożyć połamaną tabliczkę czekolady, rozdrobnić 5s/obr.5, jeżeli będą zbyt duże kawałki wydłużyć czas miksowania np. 3s/or. 6, czekoladę przełożyć do innego naczynia
2. Wlać mleko kokosowe – ubić z motylkiem 2-3 min/obr 3
Dodać syrop daktylowy, espresso zmiksować obr 2/10 sek
3. Dodać czekoladę wymieszać obr 2/ 5sek.

Przelać do foremek – schłodzić najlepiej cała noc.

. masę przelać do foremek do zamrażania, do wysokości max. 4 cm, całkowicie ostudzić6. do ostudzonej masy dodać rozdrobioną czekoladę, delikatnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok 8-10 godz.7. zamrożoną masę wyjąć z zamrażalnika i odstawić na 10 min, pokroić na kawałki ok. 4x4cm, połowę porcji włożyć do naczynia miksującego, zmiksować 15s/obr.6, następnie wymieszać przy pomocy kopystki 10s/obr.48. formować gałki lodów, podawać bezpośrednio po przygotowaniu

*zamiast czekolady można dodać ok 3łyżeczek kopiastych ciemnego, niesłodzonego kakao.
**Syrop może być również klonowy, z agawy czy ryżowy, czy kokosowy… Jednak daktylowy daje fajny, karmelowy posmak.

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top