LODY TRUSKAWKOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

LODY TRUSKAWKOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Składniki:

  • 300 g truskawek mrożonych
  • 3 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 50 g czekolady białej (zimnej)
  • 100 g śmietany 30% dobrej jakości lub śmietanki kokosowej (opcjonalnie)
  • 50 g śmietany 36% (Piątnica) lub gęstego jogurtu – opcjonalnie

BLENDER – WYKONANIE:

Do blendera wkładamy czekoladę miksujemy na wiórki . Dodajemy truskawki miksujemy na papkę. Dodajemy miód i jeśli ktoś chce bardziej kremowe śmietankę na tym etapie.

THERMOMIX – WYKONANIE:

Do naczynia miksującego TM wkładamy czekoladę i truskawki – rozdrabniamy obr. 8/15 sekund. Zgarniamy na dno naczynia kopystką składniki dodajemy miód – i na tym etapie jeśli ktoś chce bardziej kremowe lody śmietankę. Miksujemy 30 sekund/ obr. 8

Ja schładzałam lody przez noc. Należy je chwilkę przed podaniem wyciągnąć – łatwiej się wtedy nakładają. Polecam są bardzo smaczne!

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top