
Składniki:
- 300 g truskawek mrożonych
- 3 łyżki miodu lub syropu z agawy
- 50 g czekolady białej (zimnej)
- 100 g śmietany 30% dobrej jakości lub śmietanki kokosowej (opcjonalnie)
- 50 g śmietany 36% (Piątnica) lub gęstego jogurtu – opcjonalnie
BLENDER – WYKONANIE:
Do blendera wkładamy czekoladę miksujemy na wiórki . Dodajemy truskawki miksujemy na papkę. Dodajemy miód i jeśli ktoś chce bardziej kremowe śmietankę na tym etapie.
THERMOMIX – WYKONANIE:
Do naczynia miksującego TM wkładamy czekoladę i truskawki – rozdrabniamy obr. 8/15 sekund. Zgarniamy na dno naczynia kopystką składniki dodajemy miód – i na tym etapie jeśli ktoś chce bardziej kremowe lody śmietankę. Miksujemy 30 sekund/ obr. 8
Ja schładzałam lody przez noc. Należy je chwilkę przed podaniem wyciągnąć – łatwiej się wtedy nakładają. Polecam są bardzo smaczne!