Makowe babeczki powstały kilka lat temu jak zostało mi dość sporo masy makowej z makowca. Dorobiłam wówczas ciasto kruche i zrobiłam świąteczne babeczki. Spróbujcie sami – są bardzo smaczne. Możecie je ulepszyć na przykład o bakalie lub lukier.

CIASTO KRUCHE:
• 4 żółtka
• 2 łyżki cukru waniliowego
• 60 g cukru
• 400 g mąki pszennej
• 200 g margaryny, zimnej pokrojonej na kawałki
MASA MAKOWA:
• 500 ml mleka
• 400 g maku
• 150 g drobnego białego Cukru Królewskiego
• 100 g masła
• 2 łyżki miodu
• 2 szt. żółtek 2 szt. białek z jajka
• rodzynki, orzechy włoskie
• skórka pomarańczowa
• aromat migdałowy
MASA MAKOWA:
• 500 ml mleka
• 400 g maku
• 150 g drobnego białego Cukru Królewskiego
• 100 g masła
• 2 łyżki miodu
• 2 szt. żółtek 2 szt. białek z jajka
• rodzynki, orzechy włoskie
• skórka pomarańczowa
• aromat migdałowy
Tradycyjny sposób:
1. Do misy miksera włóż wszystkie składniki na ciasto i wymieszaj na niskich obrotach mikserem do uzyskania grudek. Następnie wyrób ciasto ręcznie.
2. Ciasto podziel na 2 częsci – jedną większą i mniejszą (na posypkę). Większą część ciasta rozwałkuj na grubszy placek. Wytnij kołeczka. Uformuj w formie na babeczki – muffinki.
piecz 15 min. w temp. 180st.C.
3. W międzyczasie przygotuj masę makowa.
Mak gotujemy w mleku z miodem, ok 15 min. Aż napęcznieje. Przecedzamy. Mielimy 3 – krotnie.
Dodajemy żółtka, cukier, rodzynki, skórkę pomarańczową, zmielone orzechy – rozne, aromat migdałowy. Następnie ubijamy białka na sztywno. Dodajemy do masy makowej.
4. Po 15min wyciągamy pieczone babeczki. Wykładamy masę makową.
5. Walkujemy pozostałą cześć ciasta kruchego na olacek. Wykrawamy kolka, a w nich foremką wzór gwiazdki . Przykrywamy plackiem kruchego ciasta.
6. Pieczemy 20 min – 180’C
Wystudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem
*********************************************************
Wykonanie w thermomix:
Masa makowa:
Do naczynia miksującego wsypujemy mak i zalewamy mlekiem tak, aby mleko przykryło mak. Gotujemy czas 20 min/temp. 100/obr.1. W trakcie gotowania sprawdzamy czy w naczyniu jest mleko jeżeli nie ma to dolewamy mleko.
Koszyczek wykładamy gazą i przekładamy ugotowany mak. Kiedy mak będzie ciepły odciskamy nadmiar mleka.
Do naczynia miksującego wkładamy 200 g maku i miksujemy czas 30 s/obr.10. Przekładamy do innego naczynia. Drugą częsć maku miksujemy tak samo.. Dokładamy zmieloną masę do miski. Dodajemy żółtka, cukier, rodzynki, skórkę pomarańczową, zmielone orzechy – rozne, aromat migdałowy. Następnie ubijamy białka na sztywno. Dodajemy do masy makowej.
Ciasto:
1. Do naczynia miksującego włożyć kolejno margarynę, mąkę pszenną, żółtka, cukier waniliowy, cukier – wymieszać przy pomocy kopystki 40 sek/obr.5
2. Ciasto podziel na 2 częsci – jedną większą i mniejszą (na posypkę). Większą część ciasta rozwałkuj na grubszy placek. Wytnij kołeczka. Uformuj w formie na babeczki – muffinki.
piecz 15 min. w temp. 180st.C.
3. Wykładamy masę makową na upieczony spód babeczek.
4. Wałkujemy pozostałą cześć ciasta kruchego na olacek. Wykrawamy kolka, a w nich foremką wzór gwiazdki . Przykrywamy plackiem kruchego ciasta z wyciętą gwiazdką.
6. Pieczemy 20 min – 180’C
Wystudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem
Gwiazdki możecie upiec np. z nacięciem na szklankę – fajnie sprawdzą się jako świąteczna ozdoba na kubek