MAKOWE BABECZKI

MAKOWE BABECZKI

Makowe babeczki powstały kilka lat temu jak zostało mi dość sporo masy makowej z makowca. Dorobiłam wówczas ciasto kruche i zrobiłam świąteczne babeczki. Spróbujcie sami – są bardzo smaczne. Możecie je ulepszyć na przykład o bakalie lub lukier.

CIASTO KRUCHE:
• 4 żółtka
• 2 łyżki cukru waniliowego
• 60 g cukru
• 400 g mąki pszennej
• 200 g margaryny, zimnej pokrojonej na kawałki

MASA MAKOWA:
• 500 ml mleka
• 400 g maku
• 150 g drobnego białego Cukru Królewskiego
• 100 g masła
• 2 łyżki miodu
• 2 szt. żółtek 2 szt. białek z jajka
• rodzynki, orzechy włoskie
• skórka pomarańczowa
• aromat migdałowy

MASA MAKOWA:
• 500 ml mleka
• 400 g maku
• 150 g drobnego białego Cukru Królewskiego
• 100 g masła
• 2 łyżki miodu
• 2 szt. żółtek 2 szt. białek z jajka
• rodzynki, orzechy włoskie
• skórka pomarańczowa
• aromat migdałowy

Tradycyjny sposób:

1. Do misy miksera włóż wszystkie składniki na ciasto i wymieszaj na niskich obrotach mikserem do uzyskania grudek. Następnie wyrób ciasto ręcznie.

2. Ciasto podziel na 2 częsci – jedną większą i mniejszą (na posypkę). Większą część ciasta rozwałkuj na grubszy placek. Wytnij kołeczka. Uformuj w formie na babeczki – muffinki.
piecz 15 min. w temp. 180st.C.

3. W międzyczasie przygotuj masę makowa.
Mak gotujemy w mleku z miodem, ok 15 min. Aż napęcznieje. Przecedzamy. Mielimy 3 – krotnie.
Dodajemy żółtka, cukier, rodzynki, skórkę pomarańczową, zmielone orzechy – rozne, aromat migdałowy. Następnie ubijamy białka na sztywno. Dodajemy do masy makowej.

4. Po 15min wyciągamy pieczone babeczki. Wykładamy masę makową.

5. Walkujemy pozostałą cześć ciasta kruchego na olacek. Wykrawamy kolka, a w nich foremką wzór gwiazdki . Przykrywamy plackiem kruchego ciasta.

6. Pieczemy 20 min – 180’C
Wystudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem


*********************************************************
Wykonanie w thermomix:

Masa makowa:
Do naczynia miksującego wsypujemy mak i zalewamy mlekiem tak, aby mleko przykryło mak. Gotujemy czas 20 min/temp. 100/obr.1. W trakcie gotowania sprawdzamy czy w naczyniu jest mleko jeżeli nie ma to dolewamy mleko.

Koszyczek wykładamy gazą i przekładamy ugotowany mak. Kiedy mak będzie ciepły odciskamy nadmiar mleka.

Do naczynia miksującego wkładamy 200 g maku i miksujemy czas 30 s/obr.10. Przekładamy do innego naczynia. Drugą częsć maku miksujemy tak samo.. Dokładamy zmieloną masę do miski. Dodajemy żółtka, cukier, rodzynki, skórkę pomarańczową, zmielone orzechy – rozne, aromat migdałowy. Następnie ubijamy białka na sztywno. Dodajemy do masy makowej.

Ciasto:
1. Do naczynia miksującego włożyć kolejno margarynę, mąkę pszenną, żółtka, cukier waniliowy, cukier – wymieszać przy pomocy kopystki 40 sek/obr.5
2. Ciasto podziel na 2 częsci – jedną większą i mniejszą (na posypkę). Większą część ciasta rozwałkuj na grubszy placek. Wytnij kołeczka. Uformuj w formie na babeczki – muffinki.
piecz 15 min. w temp. 180st.C.
3. Wykładamy masę makową na upieczony spód babeczek.
4. Wałkujemy pozostałą cześć ciasta kruchego na olacek. Wykrawamy kolka, a w nich foremką wzór gwiazdki . Przykrywamy plackiem kruchego ciasta z wyciętą gwiazdką.
6. Pieczemy 20 min – 180’C
Wystudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem

Gwiazdki możecie upiec np. z nacięciem na szklankę – fajnie sprawdzą się jako świąteczna ozdoba na kubek 

 

You may also like

MUFFINY HALLOWEENOWE

MUFFINY HALLOWEENOWE

H A L L O W E E N O W E M U F F I N K I...

KRUCHE CIASTECZKA NA HALLOWEEN

KRUCHE CIASTECZKA NA HALLOWEEN

Kruche ciasteczka na halloween bez foremek. Przepis warto zapisać bo swietnie sprawdza się na każda okazje. Kształty dowolne. Przepis podaje...

Sok Kubuś

Sok Kubuś

Ulubiony napój dzieci sok a la znany wszystkim KUBUŚ podany w halloweenowej szklance  od razu smakuje jeszcze lepiej !Smakuje na ciepło...

ROGALE NA ŚNIADANIE

ROGALE NA ŚNIADANIE

Na śniadanie lub kolacje polecają się R O G A L E koniecznie zróbcie je w domu – zachęcam Was...

Back to Top