MAKOWIEC ZAWIJANY

MAKOWIEC ZAWIJANY

MAKOWIEC
Makowiec to must have Bożego Narodzenia. Robię go na dwa sposoby. Jeden mocno bakaliowy z orzechami, skórką pomarańczową, drugi bez bakalii, ponieważ nie wszyscy u nas je lubią. Przepis ten powstał z dwóch różnych przepisów. Skorzystajcie i wy!
Gwarantuje Wam, że makowiec nie popęka, mak nie oddzieli się od ciasta i będzie wilgotny.

SKŁADNIKI:

Masa makowa:

  • 500 ml mleka
  • 400 g maku
  • 150 g drobnego białego  Cukru Królewskiego
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szt. żółtek 2 szt. białek z jajka
  • rodzynki, orzechy włoskie
  • skórka pomarańczowa
  • aromat migdałowy

Ciasto (3-4 szt. strucli)

  • 3 szklanki mąki pszennej (250ml) + 3 łyżki do podsypywania
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 6 żółtek
  • 45 g świeżych drożdży lub 1op drożdży suchych
  • 6 łyżek cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Masa makowa:
Mleko zagotowujemy z miodem, dodajemy mak i gotujemy wszystko około 10 minut, odcedzamy mak i mielimy 2-3 razy w maszynce. Zmielony mak łączymy z rozpuszczonym masłem, cukrem, żółtkami i bakaliami.  Dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy łyżką do połączenia się składników Dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego.

CIASTO:Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić zaczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe, ciemne miejsce do podwojenia objętości – ok. 1 godz. Dzielimy ciasto na 3 części.

Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy warstwą masy makowej po środku zostawiając po 2 cm z każdej strony. Zawijamy boki na mak i robimy rulon. Ciasto posmarować jajkiem i posypać cukrem perlistym. Pieczemy w temp. 170 stopni około 40 minut.

THERMOMIX: 

Masę makową polecam wykonać tradycyjnie wg przepisu powyżej.
Wykonanie ciasta:
1. Wsypujemy mąkę wraz z drożdzami suchymi – obr. 4/10sek
2. Dodajemy wszystkie składniki oprócz rozpuszczonego, ostudzonego masła – interwał /2min.
3. Po  1 min.  przez otwór pokrywy  wlewamy rozpuszczone, ostudzone masło.
4. Wyciągamy ciasto do misy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciemne, cieple miejsce na ok. 1 godz.
5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części.
6.  Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy warstwą masy makowej po środku zostawiając po 2 cm z każdej strony. Zawijamy boki na mak i robimy rulon.
7. Ciasto posmarować jajkiem i posypać cukrem perlistym. Pieczemy w temp. 170 stopni około 40 minut.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top