
Makowiec to must have Bożego Narodzenia. Robię go na dwa sposoby. Jeden mocno bakaliowy z orzechami, skórką pomarańczową, drugi bez bakalii, ponieważ nie wszyscy u nas je lubią. Przepis ten powstał z dwóch różnych przepisów. Skorzystajcie i wy!
Gwarantuje Wam, że makowiec nie popęka, mak nie oddzieli się od ciasta i będzie wilgotny.
SKŁADNIKI:
Masa makowa:
- 500 ml mleka
- 400 g maku
- 150 g drobnego białego Cukru Królewskiego
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
- 2 szt. żółtek 2 szt. białek z jajka
- rodzynki, orzechy włoskie
- skórka pomarańczowa
- aromat migdałowy
Ciasto (3-4 szt. strucli)
- 3 szklanki mąki pszennej (250ml) + 3 łyżki do podsypywania
- 180 ml letniego mleka
- 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 6 żółtek
- 45 g świeżych drożdży lub 1op drożdży suchych
- 6 łyżek cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Masa makowa:
Mleko zagotowujemy z miodem, dodajemy mak i gotujemy wszystko około 10 minut, odcedzamy mak i mielimy 2-3 razy w maszynce. Zmielony mak łączymy z rozpuszczonym masłem, cukrem, żółtkami i bakaliami. Dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy łyżką do połączenia się składników Dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego.
CIASTO:Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić zaczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe, ciemne miejsce do podwojenia objętości – ok. 1 godz. Dzielimy ciasto na 3 części.
Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy warstwą masy makowej po środku zostawiając po 2 cm z każdej strony. Zawijamy boki na mak i robimy rulon. Ciasto posmarować jajkiem i posypać cukrem perlistym. Pieczemy w temp. 170 stopni około 40 minut.
THERMOMIX:
Masę makową polecam wykonać tradycyjnie wg przepisu powyżej.
Wykonanie ciasta:
1. Wsypujemy mąkę wraz z drożdzami suchymi – obr. 4/10sek
2. Dodajemy wszystkie składniki oprócz rozpuszczonego, ostudzonego masła – interwał /2min.
3. Po 1 min. przez otwór pokrywy wlewamy rozpuszczone, ostudzone masło.
4. Wyciągamy ciasto do misy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciemne, cieple miejsce na ok. 1 godz.
5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części.
6. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy warstwą masy makowej po środku zostawiając po 2 cm z każdej strony. Zawijamy boki na mak i robimy rulon.
7. Ciasto posmarować jajkiem i posypać cukrem perlistym. Pieczemy w temp. 170 stopni około 40 minut.