Składniki:
- 80 g biszkoptow
- 400 g malin mrożonych
- 1 szt banana
- 200 g truskawek mrożonych
- 150 g mascarpone
- 100 g mleka zimnego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 250 gramy jogurtu greckiego
- jogurt naturalny do dekoracji
- 100 g cukru
#tradycyjnie Do blendera wsypać biszkopty, rozdrobnić .Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do garnuszka włożyć 200 g pokrojonych truskawek i 60 g cukru, gotować 8 minut mieszając, zmiksować robotem żyrafą. Odstawić do lodówki. Do blendera włożyć 400 g malin mrożonych, banana, dodać pozostały cukier, serek mascarpone , jogurt grecki, mleko i cukier waniliowy, zmiksować przez ok 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Na dno szklaneczek wysypać po równo biszkopty (zostawić odrobine na dekorację u góry)Wylać do połowy szklaneczek mus z malin.Na środek wylać po równo mus truskawkowy (utworzy się na środku czerwona plamka z musu.) Następnie w środek tej plamy rozlewamy resztę musu z malin, przesunie ona wówczas mus truskawkowy na ścianki szklanki.Ozdabiamy kleksem z jogurtu, posypujemy rozdrobnionymi biszkoptami i truskawką
#thermomix: Przepis na thermomix z możliwością importowania do Cookidoo: https://www.przepisownia.pl/desery-przepisy/malinowo-truskawkowy-deser/gxcvpe7l-b93fd-864250-f60be-98j3j422