MANDAZI – pączki wegańskie

MANDAZI – pączki wegańskie

Vege z założenia, więc nie znajdziecie w nich składników pochodzenia zwierzęcego.
Są słodkie i chrupiące. W Afryce podawane na śniadanie. U nas lepiej sprawdzą się jako podwieczorek, bo smażone są jednak w głębokim tłuszczu. Tak czy siak życzę smacznego! I polecam jeść kiedy są jeszcze ciepłe- wtedy są najsmaczniejsze.


Składniki na ok. 12 Mandazi:

  • 225 g mąki pszennej ( ok.1,5 szkl.)
  • 100 g dojrzałego banana (1 średni obrany ze skóry)
  • 25 g cukru kokosowego lub trzcinowego
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka oleju
  • Ok. 65 ml ciepłej wody
  • + olej do głębokiego smażenia
  • + do podania: cukier puder, syrop klonowy, jogurt naturalny i krążki bananów

Wymieszaj mąkę z cukrem, drożdżami i cynamonem. Następnie z łyżką oleju, zmiażdżonym bananem i wodą- taką ilością by ciasto było miękkie. Ugnieć na blacie. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ugnieć je ponownie i podziel na 2 równe części. Z każdej porcji ciasta uformuj ręką bądź rozwałkuj na równe krążki o grubości ok. 1 cm. Z tych krążków wytnij trójkąty (z każdego 6)- jakbyś kroił/a pizzę. Pozostaw do wyrośnięcia na ok pół godziny. Rozgrzej olej i smaż na złoto z każdej strony.
Podawaj od razu z cukrem pudrem czy innymi ulubionymi dodatkami.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top