MANDAZI – pączki wegańskie

MANDAZI – pączki wegańskie

Vege z założenia, więc nie znajdziecie w nich składników pochodzenia zwierzęcego.
Są słodkie i chrupiące. W Afryce podawane na śniadanie. U nas lepiej sprawdzą się jako podwieczorek, bo smażone są jednak w głębokim tłuszczu. Tak czy siak życzę smacznego! I polecam jeść kiedy są jeszcze ciepłe- wtedy są najsmaczniejsze.


Składniki na ok. 12 Mandazi:

  • 225 g mąki pszennej ( ok.1,5 szkl.)
  • 100 g dojrzałego banana (1 średni obrany ze skóry)
  • 25 g cukru kokosowego lub trzcinowego
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka oleju
  • Ok. 65 ml ciepłej wody
  • + olej do głębokiego smażenia
  • + do podania: cukier puder, syrop klonowy, jogurt naturalny i krążki bananów

Wymieszaj mąkę z cukrem, drożdżami i cynamonem. Następnie z łyżką oleju, zmiażdżonym bananem i wodą- taką ilością by ciasto było miękkie. Ugnieć na blacie. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ugnieć je ponownie i podziel na 2 równe części. Z każdej porcji ciasta uformuj ręką bądź rozwałkuj na równe krążki o grubości ok. 1 cm. Z tych krążków wytnij trójkąty (z każdego 6)- jakbyś kroił/a pizzę. Pozostaw do wyrośnięcia na ok pół godziny. Rozgrzej olej i smaż na złoto z każdej strony.
Podawaj od razu z cukrem pudrem czy innymi ulubionymi dodatkami.

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top