MANGO STICKY RICE

MANGO STICKY RICE

MANGO STICKY RICE

Pyszne śniadanie lub deser. Można jeść na ciepło, ale wyborne jest też na zimno. Nawet na drugi dzień, po nocy w lodówce. Przepis jest banalny, ale smak potrawy niebanalny😉

Składniki:
100g ryżu (użyłam jaśminowego)
400 ml mleka kokosowego (dobrze by miało min. 80%)
1 dojrzałe i słodkie mango
3 łyżki cukru + 1 łyżeczka
+ opcjonalnie: kawałek imbiru (wielkości kciuka)

Namoczyć ryż (tyle co w torebce) jaśminowy lub zwykły, przez noc lub choć 3h. Następnie opłukać, odcedzić i gotować do miękkości i na gęsto. Równocześnie zagotować też mleczko kokosowe z 3 łyżkami cukru. Można dodać kawałek imbiru (wielkości kciuka, i pod koniec gotowania go odcedzić). Następnie odlać z tego około pół szklanki i odłożyć na bok. Ugotowany na gęsto ryż zalać ciepłym mlekiem z garnka i zostawić by ryż wchłonął całe mleko. Dużo zależy od ryżu, ale jakby mleka nie wchłonął wystarczająco, to należy wrzucić razem z powrotem na gaz i gotować jeszcze chwilę, mieszając, aż będzie gęste i kleiste- sticky właśnie 😉
Do odlanego mleczka dodać jeszcze 1 łyżeczkę cukru i redukować na ogniu, aż zamieni się w gęsty sos. Podawać można od razu, na ciepło ryż, polany zredukowanym sosem kokosowym i z mango (w purre, lub/i kawałkach).

 

You may also like

MUFFINY HALLOWEENOWE

MUFFINY HALLOWEENOWE

H A L L O W E E N O W E M U F F I N K I...

KRUCHE CIASTECZKA NA HALLOWEEN

KRUCHE CIASTECZKA NA HALLOWEEN

Kruche ciasteczka na halloween bez foremek. Przepis warto zapisać bo swietnie sprawdza się na każda okazje. Kształty dowolne. Przepis podaje...

Sok Kubuś

Sok Kubuś

Ulubiony napój dzieci sok a la znany wszystkim KUBUŚ podany w halloweenowej szklance  od razu smakuje jeszcze lepiej !Smakuje na ciepło...

ROGALE NA ŚNIADANIE

ROGALE NA ŚNIADANIE

Na śniadanie lub kolacje polecają się R O G A L E koniecznie zróbcie je w domu – zachęcam Was...

Back to Top