MANGO STICKY RICE

MANGO STICKY RICE

MANGO STICKY RICE

Pyszne śniadanie lub deser. Można jeść na ciepło, ale wyborne jest też na zimno. Nawet na drugi dzień, po nocy w lodówce. Przepis jest banalny, ale smak potrawy niebanalny?

Składniki:
100g ryżu (użyłam jaśminowego)
400 ml mleka kokosowego (dobrze by miało min. 80%)
1 dojrzałe i słodkie mango
3 łyżki cukru + 1 łyżeczka
+ opcjonalnie: kawałek imbiru (wielkości kciuka)

Namoczyć ryż (tyle co w torebce) jaśminowy lub zwykły, przez noc lub choć 3h. Następnie opłukać, odcedzić i gotować do miękkości i na gęsto. Równocześnie zagotować też mleczko kokosowe z 3 łyżkami cukru. Można dodać kawałek imbiru (wielkości kciuka, i pod koniec gotowania go odcedzić). Następnie odlać z tego około pół szklanki i odłożyć na bok. Ugotowany na gęsto ryż zalać ciepłym mlekiem z garnka i zostawić by ryż wchłonął całe mleko. Dużo zależy od ryżu, ale jakby mleka nie wchłonął wystarczająco, to należy wrzucić razem z powrotem na gaz i gotować jeszcze chwilę, mieszając, aż będzie gęste i kleiste- sticky właśnie ?
Do odlanego mleczka dodać jeszcze 1 łyżeczkę cukru i redukować na ogniu, aż zamieni się w gęsty sos. Podawać można od razu, na ciepło ryż, polany zredukowanym sosem kokosowym i z mango (w purre, lub/i kawałkach).

 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę. Składniki: 5...

Back to Top