MANGO STICKY RICE

MANGO STICKY RICE

MANGO STICKY RICE

Pyszne śniadanie lub deser. Można jeść na ciepło, ale wyborne jest też na zimno. Nawet na drugi dzień, po nocy w lodówce. Przepis jest banalny, ale smak potrawy niebanalny?

Składniki:
100g ryżu (użyłam jaśminowego)
400 ml mleka kokosowego (dobrze by miało min. 80%)
1 dojrzałe i słodkie mango
3 łyżki cukru + 1 łyżeczka
+ opcjonalnie: kawałek imbiru (wielkości kciuka)

Namoczyć ryż (tyle co w torebce) jaśminowy lub zwykły, przez noc lub choć 3h. Następnie opłukać, odcedzić i gotować do miękkości i na gęsto. Równocześnie zagotować też mleczko kokosowe z 3 łyżkami cukru. Można dodać kawałek imbiru (wielkości kciuka, i pod koniec gotowania go odcedzić). Następnie odlać z tego około pół szklanki i odłożyć na bok. Ugotowany na gęsto ryż zalać ciepłym mlekiem z garnka i zostawić by ryż wchłonął całe mleko. Dużo zależy od ryżu, ale jakby mleka nie wchłonął wystarczająco, to należy wrzucić razem z powrotem na gaz i gotować jeszcze chwilę, mieszając, aż będzie gęste i kleiste- sticky właśnie ?
Do odlanego mleczka dodać jeszcze 1 łyżeczkę cukru i redukować na ogniu, aż zamieni się w gęsty sos. Podawać można od razu, na ciepło ryż, polany zredukowanym sosem kokosowym i z mango (w purre, lub/i kawałkach).

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top