Matcha Latte – to lekka pianka spienionego mleka, delikatna i aksamitna. Idealna na upały i do tego zdrowa.Matcha Latte to zdrowa alternatywa dla kawy. Pobudza, a do tego ma szereg prozdrowotnych właściwości. Kto jeszcze nie kosztował, musi spróbować!

Składniki:
- 1 łyżeczka dobrej jakościowo matcha
- Odrobina cukru (wg uznania. Polecam kokosowy lub brązowy) lub łyżeczka syropu z agawy
- 250 ml ciepłego, spienionego mleka (u mnie roślinne- owsiane, ale nadaje się też świetnie migdałowe i kokosowe)
- Odrobina zimnej wody Wykonanie: W ulubionym kubku rozmieszać / rozetrzeć dokładnie matcha z odrobiną zimnej wody (trzepaczką lub szczoteczką bambusową). Podgrzać osłodzone mleko. Spienić je spieniaczem do mleka lub po prostu ręcznym blenderem. Zalać rozpuszczoną matcha.
Wykonanie: W ulubionym kubku rozmieszać / rozetrzeć dokładnie matcha z odrobiną zimnej wody (trzepaczką lub szczoteczką bambusową). Podgrzać osłodzone mleko. Spienić je spieniaczem do mleka lub po prostu ręcznym blenderem. Zalać rozpuszczoną matcha.
Smakuje na ciepło i na zimno.
THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego wlać mleko ok 200ml i syrop z agawy lub inne słodzidło. Założyć motylek – nastawić obr .4 / 2-3 min.
- Następnie podgrzać 3-5 min/80’C/obr. 2-3
- W ulubionym kubku rozmieszać (rozetrzeć) matcha z odrobiną zimnej wody.
- Zalać spienionym mlekiem. Wymieszać gotowe.