MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

Ciasto:

200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
350 g mąki pszennej
2 żółtka
100 g cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
Polewa:

200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
50 g masła, pokrojonego na kawałki
130 g śmietany, min. 30% tłuszczu
500 g masy krówkowej
migdały, ze skórką, do dekoracji
orzechy włoskie, łuskane, połówki, do dekoracji

Wykonanie #thermomix:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 2-3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Ciasto:
Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę, żółtka, cukier i śmietanę, wymieszać 20 s/obr. 6.
Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.

Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, następnie razem z papierem przenieść na formę do pieczenia ok. (40 x 25 cm) i ponakłuwać widelcem.

Brzegi ciasta uformować tak, aby powstał 1 cm rant (brzegi papieru do pieczenia powinny wystawać nad brzegami ciasta, aby można było je łatwo wyjąć po upieczeniu).

Piec ok. 15-20 min (200°C). Wyjąć ciasto z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia.

Polewa:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 6 s/obr. 8.
Dodać masło i śmietanę, podgrzewać 2 min 30 s/50°C/obr. 3.
Dodać rozdrobnione wcześniej orzechy, wymieszać 5 s/obroty wsteczne /obr. 3.

Ciasto posmarować polewą kajmakową, a następnie przestudzoną masą czekoladową z orzechami. Udekorować orzechami i migdałami. Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami podawać jako deser.

Print Recipe
 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top