
Ciasto:
200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
350 g mąki pszennej
2 żółtka
100 g cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
Polewa:
200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
50 g masła, pokrojonego na kawałki
130 g śmietany, min. 30% tłuszczu
500 g masy krówkowej
migdały, ze skórką, do dekoracji
orzechy włoskie, łuskane, połówki, do dekoracji
Wykonanie #thermomix:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 2-3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Ciasto:
Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę, żółtka, cukier i śmietanę, wymieszać 20 s/obr. 6.
Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, następnie razem z papierem przenieść na formę do pieczenia ok. (40 x 25 cm) i ponakłuwać widelcem.
Brzegi ciasta uformować tak, aby powstał 1 cm rant (brzegi papieru do pieczenia powinny wystawać nad brzegami ciasta, aby można było je łatwo wyjąć po upieczeniu).
Piec ok. 15-20 min (200°C). Wyjąć ciasto z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia.
Polewa:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 6 s/obr. 8.
Dodać masło i śmietanę, podgrzewać 2 min 30 s/50°C/obr. 3.
Dodać rozdrobnione wcześniej orzechy, wymieszać 5 s/obroty wsteczne /obr. 3.
Ciasto posmarować polewą kajmakową, a następnie przestudzoną masą czekoladową z orzechami. Udekorować orzechami i migdałami. Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami podawać jako deser.
Print Recipe