MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

Ciasto:

200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
350 g mąki pszennej
2 żółtka
100 g cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
Polewa:

200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
50 g masła, pokrojonego na kawałki
130 g śmietany, min. 30% tłuszczu
500 g masy krówkowej
migdały, ze skórką, do dekoracji
orzechy włoskie, łuskane, połówki, do dekoracji

Wykonanie #thermomix:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 2-3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Ciasto:
Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę, żółtka, cukier i śmietanę, wymieszać 20 s/obr. 6.
Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.

Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, następnie razem z papierem przenieść na formę do pieczenia ok. (40 x 25 cm) i ponakłuwać widelcem.

Brzegi ciasta uformować tak, aby powstał 1 cm rant (brzegi papieru do pieczenia powinny wystawać nad brzegami ciasta, aby można było je łatwo wyjąć po upieczeniu).

Piec ok. 15-20 min (200°C). Wyjąć ciasto z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia.

Polewa:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 6 s/obr. 8.
Dodać masło i śmietanę, podgrzewać 2 min 30 s/50°C/obr. 3.
Dodać rozdrobnione wcześniej orzechy, wymieszać 5 s/obroty wsteczne /obr. 3.

Ciasto posmarować polewą kajmakową, a następnie przestudzoną masą czekoladową z orzechami. Udekorować orzechami i migdałami. Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami podawać jako deser.

Print Recipe
 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top