Mini Focaccia z pomidorami

Mini Focaccia z pomidorami

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej chlebowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy i blatu
  • 170 ml wody
  • 15 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 120 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • szczypta soli
  • 450 g pomidorków koktajlowych, kolorowych, przekrojonych na pół
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone na 2 mm plastry
  • cebula mała pokrojona w pióra
  • liście świeżego oregano lub 1/4 łyżeczki suszonego
  • liście bazylii lub szczypta suszonej
  • szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Wykonanie w thermomix’ie:

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dolać wodę, pokruszyć drożdże, dodać 30 g oliwy i szczyptę soli, wyrobić 3 min/interwał. Pozostawić do wyrośnięcia w naczyniu miksującym na około 1 godz. lub do momentu, aż ciasto podwoi objętość.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. W między czasie na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę (wytarować naczynie), odważyć do niej pomidorki, oliwę, zioła wymieszać, odstawić.
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na kilka części. Rozwałkować na wielkość małych placków. Przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu ciasta ułożyć pomidorki z oliwkami, czosnek (można przecisnąć przez praskę), cebulę i posypać solą morską. Piec 20 min (220°C).
  5. Focaccię podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem parmezanu z oliwą i ziołami.

Wykonanie tradycyjne:

  1. W szklance wysokiej pokruszyć drożdże zalać do połowy ciepłą wodą z odrobiną cukru i wymieszać pozostawić do wyrośnięcia zaczynu.
  2. Do misy miksera wsypać mąkę, dolać resztę wody, dodać 30 g oliwy i szczyptę soli, dolać wyrośnięty zaczyn wyrobić ciasto.
  3. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godz. lub do momentu, aż ciasto podwoi objętość przykryte ściereczką bawełnianą.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. W między czasie w miseczce przygotować pomidory pokrojone na pół, zioła i oliwę – wszystko razem wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę dodać do pomidorów.
  6. Cebulę pokroić w piórka.
  7. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na kilka części. Rozwałkować na wielkość małych placków. Przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu ciasta ułożyć pomidorki z oliwkami, czosnek, cebulę i posypać solą morską. Piec 20 min (220°C).
  8. Focaccię podawać bezpośrednio po przygotowaniu z oliwą i ziołami.
 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top