
Składniki:
- 300 g mąki pszennej chlebowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy i blatu
- 170 ml wody
- 15 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 120 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- szczypta soli
- 450 g pomidorków koktajlowych, kolorowych, przekrojonych na pół
- 2 ząbki czosnku, pokrojone na 2 mm plastry
- cebula mała pokrojona w pióra
- liście świeżego oregano lub 1/4 łyżeczki suszonego
- liście bazylii lub szczypta suszonej
- szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Wykonanie w thermomix’ie:
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dolać wodę, pokruszyć drożdże, dodać 30 g oliwy i szczyptę soli, wyrobić 3 min/interwał. Pozostawić do wyrośnięcia w naczyniu miksującym na około 1 godz. lub do momentu, aż ciasto podwoi objętość.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- W między czasie na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę (wytarować naczynie), odważyć do niej pomidorki, oliwę, zioła wymieszać, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na kilka części. Rozwałkować na wielkość małych placków. Przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu ciasta ułożyć pomidorki z oliwkami, czosnek (można przecisnąć przez praskę), cebulę i posypać solą morską. Piec 20 min (220°C).
- Focaccię podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem parmezanu z oliwą i ziołami.
Wykonanie tradycyjne:
- W szklance wysokiej pokruszyć drożdże zalać do połowy ciepłą wodą z odrobiną cukru i wymieszać pozostawić do wyrośnięcia zaczynu.
- Do misy miksera wsypać mąkę, dolać resztę wody, dodać 30 g oliwy i szczyptę soli, dolać wyrośnięty zaczyn wyrobić ciasto.
- Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godz. lub do momentu, aż ciasto podwoi objętość przykryte ściereczką bawełnianą.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- W między czasie w miseczce przygotować pomidory pokrojone na pół, zioła i oliwę – wszystko razem wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę dodać do pomidorów.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na kilka części. Rozwałkować na wielkość małych placków. Przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu ciasta ułożyć pomidorki z oliwkami, czosnek, cebulę i posypać solą morską. Piec 20 min (220°C).
- Focaccię podawać bezpośrednio po przygotowaniu z oliwą i ziołami.