Mini Focaccia z pomidorami

Mini Focaccia z pomidorami

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej chlebowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy i blatu
  • 170 ml wody
  • 15 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 120 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • szczypta soli
  • 450 g pomidorków koktajlowych, kolorowych, przekrojonych na pół
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone na 2 mm plastry
  • cebula mała pokrojona w pióra
  • liście świeżego oregano lub 1/4 łyżeczki suszonego
  • liście bazylii lub szczypta suszonej
  • szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Wykonanie w thermomix’ie:

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dolać wodę, pokruszyć drożdże, dodać 30 g oliwy i szczyptę soli, wyrobić 3 min/interwał. Pozostawić do wyrośnięcia w naczyniu miksującym na około 1 godz. lub do momentu, aż ciasto podwoi objętość.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. W między czasie na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę (wytarować naczynie), odważyć do niej pomidorki, oliwę, zioła wymieszać, odstawić.
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na kilka części. Rozwałkować na wielkość małych placków. Przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu ciasta ułożyć pomidorki z oliwkami, czosnek (można przecisnąć przez praskę), cebulę i posypać solą morską. Piec 20 min (220°C).
  5. Focaccię podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem parmezanu z oliwą i ziołami.

Wykonanie tradycyjne:

  1. W szklance wysokiej pokruszyć drożdże zalać do połowy ciepłą wodą z odrobiną cukru i wymieszać pozostawić do wyrośnięcia zaczynu.
  2. Do misy miksera wsypać mąkę, dolać resztę wody, dodać 30 g oliwy i szczyptę soli, dolać wyrośnięty zaczyn wyrobić ciasto.
  3. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godz. lub do momentu, aż ciasto podwoi objętość przykryte ściereczką bawełnianą.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. W między czasie w miseczce przygotować pomidory pokrojone na pół, zioła i oliwę – wszystko razem wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę dodać do pomidorów.
  6. Cebulę pokroić w piórka.
  7. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na kilka części. Rozwałkować na wielkość małych placków. Przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu ciasta ułożyć pomidorki z oliwkami, czosnek, cebulę i posypać solą morską. Piec 20 min (220°C).
  8. Focaccię podawać bezpośrednio po przygotowaniu z oliwą i ziołami.
 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top