MINI TARTY

MINI TARTY

Zdrowe, pełne wartości odżywczych i bez białego cukru. Idealne dla alergików/wegan (bez jajek i mleka)/sportowców (fit). Wyglądają obłędnie i świetnie smakują! A ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane i czasochłonne  Zatem do dzieła!

Składniki (na 6 tartaletek):
1 średni banan- zblendowany lub podziabany widelcem
6-8 łyżek płatków owsianych
1 łyżka karobu (opcjonalnie )
3 duże łyżki gęstej części dobrego mleka kokosowego (każda w osobnej miseczce jeśli chcemy przygotować tarty o różnych smakach)
9 łyżek wiórek kokosowych (po 3 do każdej miseczki)
Syrop klonowy- do smaku; ilość zależy od Waszych preferencji
+ u mnie: matcha (specjalna Zielona herbata), puder z aronii
+ ulubione świeże owoce
+ pistacje/popping z amarantusa/mak

Wykonanie:

  1. Zblendowanego banana połączyć z płatkami owsianymi i karobem na gęstą masę. Wykleić nią (dociskając )foremki do muffinek- by powstały „miseczki”.
  2. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika na ok 15min. Po tym czasie, wyjąć i wystudzić.
  3. Naszykować dwie miseczkiDo każdej z miseczek włożyć porcję gęstego mleka kokosowego, wiórek. Dosłodzić. Wymieszać.
  4. Do jednej dodać 3/4 łyżeczki matcha, do drugiej puder z aronii, trzecia zostawić białą.
  5. Nałożyć kokosowe kremy do wystudzonych miseczek. Udekorować wg uznania

WYKONANIE W THERMOMIX:

  1. Do suchego naczynia miksującego zmiksować obr. 10/10 sek banana, płatki owsiane i karob (lub kakao) na gęstą masę.
  2. Masą wykleić dno foremki do muffinek
  3. wstawić do nagrzanego piekarnika 180’C na 15 min – upiec.
  4. wyjąć z piekarnika i wystudzić
  5. Naszykować dwie miseczki. Do każdej z miseczek włożyć porcję gęstego mleka kokosowego, wiórek. Dosłodzić. Wymieszać.
  6. Do jednej dodać 3/4 łyżeczki matcha, do drugiej puder z aronii, trzecia zostawić białą.
  7. Nałożyć kokosowe kremy do wystudzonych miseczek.
  8. Udekorować wg uznania
 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top