Zdrowe, pełne wartości odżywczych i bez białego cukru. Idealne dla alergików/wegan (bez jajek i mleka)/sportowców (fit). Wyglądają obłędnie i świetnie smakują! A ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane i czasochłonne Zatem do dzieła!

Składniki (na 6 tartaletek):
1 średni banan- zblendowany lub podziabany widelcem
6-8 łyżek płatków owsianych
1 łyżka karobu (opcjonalnie )
3 duże łyżki gęstej części dobrego mleka kokosowego (każda w osobnej miseczce jeśli chcemy przygotować tarty o różnych smakach)
9 łyżek wiórek kokosowych (po 3 do każdej miseczki)
Syrop klonowy- do smaku; ilość zależy od Waszych preferencji
+ u mnie: matcha (specjalna Zielona herbata), puder z aronii
+ ulubione świeże owoce
+ pistacje/popping z amarantusa/mak
Wykonanie:
- Zblendowanego banana połączyć z płatkami owsianymi i karobem na gęstą masę. Wykleić nią (dociskając )foremki do muffinek- by powstały „miseczki”.
- Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika na ok 15min. Po tym czasie, wyjąć i wystudzić.
- Naszykować dwie miseczkiDo każdej z miseczek włożyć porcję gęstego mleka kokosowego, wiórek. Dosłodzić. Wymieszać.
- Do jednej dodać 3/4 łyżeczki matcha, do drugiej puder z aronii, trzecia zostawić białą.
- Nałożyć kokosowe kremy do wystudzonych miseczek. Udekorować wg uznania
WYKONANIE W THERMOMIX:
- Do suchego naczynia miksującego zmiksować obr. 10/10 sek banana, płatki owsiane i karob (lub kakao) na gęstą masę.
- Masą wykleić dno foremki do muffinek
- wstawić do nagrzanego piekarnika 180’C na 15 min – upiec.
- wyjąć z piekarnika i wystudzić
- Naszykować dwie miseczki. Do każdej z miseczek włożyć porcję gęstego mleka kokosowego, wiórek. Dosłodzić. Wymieszać.
- Do jednej dodać 3/4 łyżeczki matcha, do drugiej puder z aronii, trzecia zostawić białą.
- Nałożyć kokosowe kremy do wystudzonych miseczek.
- Udekorować wg uznania