MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA

MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA

Składniki:
✅ główka kapusty młodej
✅ boczek – 4 grube plastry
✅ koperek
✅ 3 liście laurowe
✅ łyżka przyprawy uniwersalnej (przepis na blogu) lub vegety
✅ 5 ziarenek ziela angielskiego
✅ sól
✅ pieprz
✅ 2 szklanki bulionu warzywnego
✅ łyżka maki pszennej

W wersji wegetariańskiej – pomijamy etap z boczkiem.

Kapustę myje i szatkuję dość cienko.
Do gorącego bulionu wrzucam poszatkowaną kapustę. Dodaje liść laurowy, pieprz, vegete domowej roboty, ziele angielskie, szczyptę soli.
Gotujemy na wolnym ogniu ok 10 min aż kapusta zmięknie.

W między czasie kroimy boczek w kostkę i przekładamy na gorąca patelnie. Zmniejszamy ogień i topimy na skwarki. Do wytopionego boczku dodajemy czubata łyżkę maki. Energicznie mieszamy. Powinnismy uzyskać konsystencje bez grudek.

Z kapusty odlewamy nadmiar bulionu. Dodajemy boczek z zasmażka. MiesZamy. Dodajemy pocięty drobno koperek.

Smacznego !

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top