MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA

MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA

Składniki:
✅ główka kapusty młodej
✅ boczek – 4 grube plastry
✅ koperek
✅ 3 liście laurowe
✅ łyżka przyprawy uniwersalnej (przepis na blogu) lub vegety
✅ 5 ziarenek ziela angielskiego
✅ sól
✅ pieprz
✅ 2 szklanki bulionu warzywnego
✅ łyżka maki pszennej

W wersji wegetariańskiej – pomijamy etap z boczkiem.

Kapustę myje i szatkuję dość cienko.
Do gorącego bulionu wrzucam poszatkowaną kapustę. Dodaje liść laurowy, pieprz, vegete domowej roboty, ziele angielskie, szczyptę soli.
Gotujemy na wolnym ogniu ok 10 min aż kapusta zmięknie.

W między czasie kroimy boczek w kostkę i przekładamy na gorąca patelnie. Zmniejszamy ogień i topimy na skwarki. Do wytopionego boczku dodajemy czubata łyżkę maki. Energicznie mieszamy. Powinnismy uzyskać konsystencje bez grudek.

Z kapusty odlewamy nadmiar bulionu. Dodajemy boczek z zasmażka. MiesZamy. Dodajemy pocięty drobno koperek.

Smacznego !

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top