MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA

MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA

Składniki:
✅ główka kapusty młodej
✅ boczek – 4 grube plastry
✅ koperek
✅ 3 liście laurowe
✅ łyżka przyprawy uniwersalnej (przepis na blogu) lub vegety
✅ 5 ziarenek ziela angielskiego
✅ sól
✅ pieprz
✅ 2 szklanki bulionu warzywnego
✅ łyżka maki pszennej

W wersji wegetariańskiej – pomijamy etap z boczkiem.

Kapustę myje i szatkuję dość cienko.
Do gorącego bulionu wrzucam poszatkowaną kapustę. Dodaje liść laurowy, pieprz, vegete domowej roboty, ziele angielskie, szczyptę soli.
Gotujemy na wolnym ogniu ok 10 min aż kapusta zmięknie.

W między czasie kroimy boczek w kostkę i przekładamy na gorąca patelnie. Zmniejszamy ogień i topimy na skwarki. Do wytopionego boczku dodajemy czubata łyżkę maki. Energicznie mieszamy. Powinnismy uzyskać konsystencje bez grudek.

Z kapusty odlewamy nadmiar bulionu. Dodajemy boczek z zasmażka. MiesZamy. Dodajemy pocięty drobno koperek.

Smacznego !

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top