MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA

MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA

Składniki:
✅ główka kapusty młodej
✅ boczek – 4 grube plastry
✅ koperek
✅ 3 liście laurowe
✅ łyżka przyprawy uniwersalnej (przepis na blogu) lub vegety
✅ 5 ziarenek ziela angielskiego
✅ sól
✅ pieprz
✅ 2 szklanki bulionu warzywnego
✅ łyżka maki pszennej

W wersji wegetariańskiej – pomijamy etap z boczkiem.

Kapustę myje i szatkuję dość cienko.
Do gorącego bulionu wrzucam poszatkowaną kapustę. Dodaje liść laurowy, pieprz, vegete domowej roboty, ziele angielskie, szczyptę soli.
Gotujemy na wolnym ogniu ok 10 min aż kapusta zmięknie.

W między czasie kroimy boczek w kostkę i przekładamy na gorąca patelnie. Zmniejszamy ogień i topimy na skwarki. Do wytopionego boczku dodajemy czubata łyżkę maki. Energicznie mieszamy. Powinnismy uzyskać konsystencje bez grudek.

Z kapusty odlewamy nadmiar bulionu. Dodajemy boczek z zasmażka. MiesZamy. Dodajemy pocięty drobno koperek.

Smacznego !

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top