
Mufinki marchewkowo – kokosowe na jutro do szkolnej śniadaniówki.
Sprawdza się również na przyjęcie jeśli podamy je z kremem (np. mascarpone wymieszane z kilkoma pralinami Rafaello) i posypiemy wiórkami kokosowymi.
Skladniki:
•200 g marchewki, pokrojonej na kawałki (u nas pulpa po soku z marchewki)
•50 g masła, pokrojonego na kawałki
•150 g mleka owsianego lub innego ulubionego
•2 jajka
•30 g brązowego cukru
•1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
•250 g mąki pszennej
•½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
•1 łyżeczka cynamonu, mielonego
•1 szczypta soli
•70 g wiórków kokosowych
?Wykonanie w thermomix:
piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C.
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
1. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Jeśli dajemy pulpę po soku odmierzany 200g pulpy w osobnej misce. Odstawiamy.
2. Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać 3 min/70°C/obr. 1.
3. Dodać mleko, jajka, cukier brązowy, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól, wymieszać 20 s/obr. 4.
4. Dodać rozdrobnioną marchewkę i wiórki kokosowe, wymieszać przy pomocy kopystki 7 s obroty wsteczne /obr. 4.
5. Ciasto nakładać równomiernie do papilotek za pomocą łyżki , piec 25-30 min (180°C) lub do momentu, aż patyczek wbity w babeczkę będzie suchy.
Upieczone babeczki pozostawić do całkowitego ostudzenia. Posypać opcjonalnie cukrem pudrem.
?Tradycyjne wykonanie:
Najpierw wykonuje sok. Pulpę z marchwi w ilości 200g zostawiam do wykonania muffinek.
Masło roztapiam w rondelku. Odstawiam z ognia. Do przestudzonego lekko masła daje cukier, jajka. Do drugiej suche – mąkę, wiórki, pulpę z marchwi, przyprawy. Do suchych dolewam mokre mieszam – wyrabiam ciasto.
Nakładam łyżka do przygotowanej foremki – wyłożona papilotkami.
Piekłam na thermoobiegu – w środkowej części piekarnika 20min- 180’c
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.