MUFFINKI MARCHEWKOWE

MUFFINKI MARCHEWKOWE

Mufinki marchewkowo – kokosowe na jutro do szkolnej śniadaniówki.
Sprawdza się również na przyjęcie jeśli podamy je z kremem (np. mascarpone wymieszane z kilkoma pralinami Rafaello) i posypiemy wiórkami kokosowymi.

Skladniki:
•200 g marchewki, pokrojonej na kawałki (u nas pulpa po soku z marchewki)
•50 g masła, pokrojonego na kawałki
•150 g mleka owsianego lub innego ulubionego
•2 jajka
•30 g brązowego cukru
•1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
•250 g mąki pszennej
•½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
•1 łyżeczka cynamonu, mielonego
•1 szczypta soli
•70 g wiórków kokosowych

?Wykonanie w thermomix:

piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C.
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.

1. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Jeśli dajemy pulpę po soku odmierzany 200g pulpy w osobnej misce. Odstawiamy.

2. Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać 3 min/70°C/obr. 1.
3. Dodać mleko, jajka, cukier brązowy, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól, wymieszać 20 s/obr. 4.
4. Dodać rozdrobnioną marchewkę i wiórki kokosowe, wymieszać przy pomocy kopystki 7 s obroty wsteczne /obr. 4.
5. Ciasto nakładać równomiernie do papilotek za pomocą łyżki , piec 25-30 min (180°C) lub do momentu, aż patyczek wbity w babeczkę będzie suchy.
Upieczone babeczki pozostawić do całkowitego ostudzenia. Posypać opcjonalnie cukrem pudrem.

?Tradycyjne wykonanie:
Najpierw wykonuje sok. Pulpę z marchwi w ilości 200g zostawiam do wykonania muffinek.
Masło roztapiam w rondelku. Odstawiam z ognia. Do przestudzonego lekko masła daje cukier, jajka. Do drugiej suche – mąkę, wiórki, pulpę z marchwi, przyprawy. Do suchych dolewam mokre mieszam – wyrabiam ciasto.
Nakładam łyżka do przygotowanej foremki – wyłożona papilotkami.

Piekłam na thermoobiegu – w środkowej części piekarnika 20min- 180’c
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top