H A L L O W E E N O W E M U F F I N K I Świetnie sprawdza się w śniadaniówce szkolnej!

Składniki na muffinki:
- 60 g płatków owsianych
- 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 370 g bananów, pokrojonych na kawałki
- jajko
- 80 g cukru
- 50 g oleju
- 160 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao naturalnego, gorzkiego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g cukru pudru połączonego 1,5 łyżki wody i łyżką soku z cytryny – lukier.
- Składniki na polewę – pajęczynę:
4 łyżki mleka
120 g masła
90g cukru pudru
4 łyżki kakao
Wykonanie w thermomix:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, zmielić 8 s/obr. 9. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C (góra,dół). Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć banany, zmiksować 6 s/obr. 6.Dodać jajko, cukier i olej, wymieszać 5 s/obr. 4.Dodać zmielone płatki owsiane, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 10 s/obr. 4.Dodać rozdrobnioną czekoladę, delikatnie wymieszać za pomocą kopystki. Ciasto wyłożyć do ¾ wysokości każdej papilotki. Piec 25 min (180°C).W między czasie wykonać polewę na pajęczynę. Do garnuszka wlewamy 4 łyżki mleka i 90g cukru pudru. Podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia się cukru pudru. Następnie dodajemy masło i mieszamy do połączenia się składników, ciągle podgrzewając. Zdejmujemy garnek z palnika. Teraz najważniejszy etap. 3 łyżki kakao szybko wsypujemy do garnuszka i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. NIE PODGRZEWAMY !Muffiny wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej. Polać lukrem. Na lukrze utworzyć 3 okręgi z czekolady. Wykałaczką przeciągnąć od boku muffiny do czubka w 4 -5 miejscach tworząc pajęczynę.
Tradycyjne wykonanie:
Czekoladę zetrzeć na tarce lub zmielić w blenderze. Płatki owsiane zblendować na proszek. Banany zmiksować w blenderze. Włożyć do miski nadającej się do ubijania ciasta w mikserze. Piekarnik rozgrzać na 180’C – góra, dół. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami. Do bananów dodać jajo z cukrem i olejem Zmiksować. Dodać zmielone płatki owsiane, mąkę, kakao, proszek do pieczenia zmiksować. Dodać rozdrobnioną czekoladę, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto wyłożyć do ¾ wysokości każdej papilotki. Piec 25 min (180°C).W między czasie wykonać polewę na pajęczynę. Do garnuszka wlewamy 4 łyżki mleka i 90g cukru pudru. Podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia się cukru pudru. Następnie dodajemy masło i mieszamy do połączenia się składników, ciągle podgrzewając. Zdejmujemy garnek z palnika. Teraz najważniejszy etap. 3 łyżki kakao szybko wsypujemy do garnuszka i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. NIE PODGRZEWAMY !Muffiny wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej. Polać lukrem. Na lukrze utworzyć 3 okręgi z czekolady. Wykałaczką przeciągnąć od boku muffiny do czubka w 4 -5 miejscach tworząc pajęczynę.