MUFFINY HALLOWEENOWE

MUFFINY HALLOWEENOWE

H A L L O W E E N O W E ? M U F F I N K I Świetnie sprawdza się w śniadaniówce szkolnej!

Składniki na muffinki:

  • 60 g płatków owsianych
  • 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 370 g bananów, pokrojonych na kawałki
  • jajko
  • 80 g cukru
  • 50 g oleju
  • 160 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao naturalnego, gorzkiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g cukru pudru połączonego 1,5 łyżki wody i łyżką soku z cytryny – lukier.
  • Składniki na polewę – pajęczynę: ✔4 łyżki mleka✔120 g masła✔90g cukru pudru✔4 łyżki kakao

Wykonanie w thermomix:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, zmielić 8 s/obr. 9. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C (góra,dół). Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć banany, zmiksować 6 s/obr. 6.Dodać jajko, cukier i olej, wymieszać 5 s/obr. 4.Dodać zmielone płatki owsiane, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 10 s/obr. 4.Dodać rozdrobnioną czekoladę, delikatnie wymieszać za pomocą kopystki. Ciasto wyłożyć do ¾ wysokości każdej papilotki. Piec 25 min (180°C).W między czasie wykonać polewę na pajęczynę. Do garnuszka wlewamy 4 łyżki mleka i 90g cukru pudru. Podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia się cukru pudru. Następnie dodajemy masło i mieszamy do połączenia się składników, ciągle podgrzewając. Zdejmujemy garnek z palnika. Teraz najważniejszy etap. 3 łyżki kakao szybko wsypujemy do garnuszka i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. NIE PODGRZEWAMY !Muffiny wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej. Polać lukrem. Na lukrze utworzyć 3 okręgi z czekolady. Wykałaczką przeciągnąć od boku muffiny do czubka w 4 -5 miejscach tworząc pajęczynę.

Tradycyjne wykonanie:

Czekoladę zetrzeć na tarce lub zmielić w blenderze. Płatki owsiane zblendować na proszek. Banany zmiksować w blenderze. Włożyć do miski nadającej się do ubijania ciasta w mikserze. Piekarnik rozgrzać na 180’C – góra, dół. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami. Do bananów dodać jajo z cukrem i olejem Zmiksować. Dodać zmielone płatki owsiane, mąkę, kakao, proszek do pieczenia zmiksować. Dodać rozdrobnioną czekoladę, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto wyłożyć do ¾ wysokości każdej papilotki. Piec 25 min (180°C).W między czasie wykonać polewę na pajęczynę. Do garnuszka wlewamy 4 łyżki mleka i 90g cukru pudru. Podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia się cukru pudru. Następnie dodajemy masło i mieszamy do połączenia się składników, ciągle podgrzewając. Zdejmujemy garnek z palnika. Teraz najważniejszy etap. 3 łyżki kakao szybko wsypujemy do garnuszka i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. NIE PODGRZEWAMY !Muffiny wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej. Polać lukrem. Na lukrze utworzyć 3 okręgi z czekolady. Wykałaczką przeciągnąć od boku muffiny do czubka w 4 -5 miejscach tworząc pajęczynę.

 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

Ciasto: 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki350 g mąki pszennej2 żółtka100 g cukru1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczuPolewa: 200...

Back to Top