MUFFINY HALLOWEENOWE

MUFFINY HALLOWEENOWE

H A L L O W E E N O W E 🎃 M U F F I N K I Świetnie sprawdza się w śniadaniówce szkolnej!

Składniki na muffinki:

  • 60 g płatków owsianych
  • 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 370 g bananów, pokrojonych na kawałki
  • jajko
  • 80 g cukru
  • 50 g oleju
  • 160 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao naturalnego, gorzkiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g cukru pudru połączonego 1,5 łyżki wody i łyżką soku z cytryny – lukier.
  • Składniki na polewę – pajęczynę: ✔4 łyżki mleka✔120 g masła✔90g cukru pudru✔4 łyżki kakao

Wykonanie w thermomix:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, zmielić 8 s/obr. 9. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C (góra,dół). Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć banany, zmiksować 6 s/obr. 6.Dodać jajko, cukier i olej, wymieszać 5 s/obr. 4.Dodać zmielone płatki owsiane, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 10 s/obr. 4.Dodać rozdrobnioną czekoladę, delikatnie wymieszać za pomocą kopystki. Ciasto wyłożyć do ¾ wysokości każdej papilotki. Piec 25 min (180°C).W między czasie wykonać polewę na pajęczynę. Do garnuszka wlewamy 4 łyżki mleka i 90g cukru pudru. Podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia się cukru pudru. Następnie dodajemy masło i mieszamy do połączenia się składników, ciągle podgrzewając. Zdejmujemy garnek z palnika. Teraz najważniejszy etap. 3 łyżki kakao szybko wsypujemy do garnuszka i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. NIE PODGRZEWAMY !Muffiny wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej. Polać lukrem. Na lukrze utworzyć 3 okręgi z czekolady. Wykałaczką przeciągnąć od boku muffiny do czubka w 4 -5 miejscach tworząc pajęczynę.

Tradycyjne wykonanie:

Czekoladę zetrzeć na tarce lub zmielić w blenderze. Płatki owsiane zblendować na proszek. Banany zmiksować w blenderze. Włożyć do miski nadającej się do ubijania ciasta w mikserze. Piekarnik rozgrzać na 180’C – góra, dół. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami. Do bananów dodać jajo z cukrem i olejem Zmiksować. Dodać zmielone płatki owsiane, mąkę, kakao, proszek do pieczenia zmiksować. Dodać rozdrobnioną czekoladę, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto wyłożyć do ¾ wysokości każdej papilotki. Piec 25 min (180°C).W między czasie wykonać polewę na pajęczynę. Do garnuszka wlewamy 4 łyżki mleka i 90g cukru pudru. Podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia się cukru pudru. Następnie dodajemy masło i mieszamy do połączenia się składników, ciągle podgrzewając. Zdejmujemy garnek z palnika. Teraz najważniejszy etap. 3 łyżki kakao szybko wsypujemy do garnuszka i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. NIE PODGRZEWAMY !Muffiny wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej. Polać lukrem. Na lukrze utworzyć 3 okręgi z czekolady. Wykałaczką przeciągnąć od boku muffiny do czubka w 4 -5 miejscach tworząc pajęczynę.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top