MUFFINY OWSIANE Z BANANAMI I GORZKĄ CZEKOLADĄ

MUFFINY OWSIANE Z BANANAMI I GORZKĄ CZEKOLADĄ

Mufiiny sprawdzają się świetnie na podwieczorek, jako poczęstunek dla gości ale i w szkolnych śniadaniówkach. Tym razem mam dla Was propozycję muffinek owsianych z gorzką czekoladą i bananami. Spróbujcie są przepyszne. Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.

SZCZEGÓŁY

ilość porcji

12 sztuk

czas pieczenia

25 minut

Kalories

217kcal/sztuka

Owsiane muffiny czekoladowe z bananami

Składniki:

  • 60 g płatków owsianych
  • 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 370 g bananów, pokrojonych na kawałki
  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • 50 g oleju
  • 160 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao naturalnego, gorzkiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Wykonanie w thermomix:

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, zmielić 8 s/obr. 9. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C (góra,dół). Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć banany, zmiksować 6 s/obr. 6.
  5. Dodać jajko, cukier i olej, wymieszać 5 s/obr. 4.
  6. Dodać zmielone płatki owsiane, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 10 s/obr. 4.
  7. Dodać rozdrobnioną czekoladę, delikatnie wymieszać za pomocą kopystki. Ciasto wyłożyć do ¾ wysokości każdej papilotki.
  8. Piec 25 min (180°C).
  9. Muffiny wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej.

Tradycyjne wykonanie:

  1. Czekoladę zetrzeć na tarce lub zmielić w blenderze.
  2. Płatki owsiane zblendować na proszek.
  3. Banany zmiksować w blenderze. Włożyć do miski nadającej się do ubijania ciasta w mikserze.
  4. Piekranik rozgrzać na 180’C – góra, dół. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami.
  5. Do bananówć dodać jajo z cukrem i olejem Zmiksować.
  6. Dodać zmielone płatki owsiane, mąkę, kakao, proszek do pieczenia zmiksować.
  7. Dodać rozdrobnioną czekoladę, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
  8. Ciasto wyłożyć do ¾ wysokości każdej papilotki.
  9. Piec 25 min (180°C).
  10. Muffiny wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej.
 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top