Mufiiny sprawdzają się świetnie na podwieczorek, jako poczęstunek dla gości ale i w szkolnych śniadaniówkach. Tym razem mam dla Was propozycję muffinek owsianych z gorzką czekoladą i bananami. Spróbujcie są przepyszne. Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.
SZCZEGÓŁY
12 sztuk
25 minut
217kcal/sztuka

Składniki:
- 60 g płatków owsianych
- 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 370 g bananów, pokrojonych na kawałki
- 1 jajko
- 80 g cukru
- 50 g oleju
- 160 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao naturalnego, gorzkiego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Wykonanie w thermomix:
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, zmielić 8 s/obr. 9. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C (góra,dół). Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć banany, zmiksować 6 s/obr. 6.
- Dodać jajko, cukier i olej, wymieszać 5 s/obr. 4.
- Dodać zmielone płatki owsiane, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 10 s/obr. 4.
- Dodać rozdrobnioną czekoladę, delikatnie wymieszać za pomocą kopystki. Ciasto wyłożyć do ¾ wysokości każdej papilotki.
- Piec 25 min (180°C).
- Muffiny wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej.
Tradycyjne wykonanie:
- Czekoladę zetrzeć na tarce lub zmielić w blenderze.
- Płatki owsiane zblendować na proszek.
- Banany zmiksować w blenderze. Włożyć do miski nadającej się do ubijania ciasta w mikserze.
- Piekranik rozgrzać na 180’C – góra, dół. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami.
- Do bananówć dodać jajo z cukrem i olejem Zmiksować.
- Dodać zmielone płatki owsiane, mąkę, kakao, proszek do pieczenia zmiksować.
- Dodać rozdrobnioną czekoladę, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
- Ciasto wyłożyć do ¾ wysokości każdej papilotki.
- Piec 25 min (180°C).
- Muffiny wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej.