MUFFINY OWSIANE Z BANANAMI I GORZKĄ CZEKOLADĄ

MUFFINY OWSIANE Z BANANAMI I GORZKĄ CZEKOLADĄ

Mufiiny sprawdzają się świetnie na podwieczorek, jako poczęstunek dla gości ale i w szkolnych śniadaniówkach. Tym razem mam dla Was propozycję muffinek owsianych z gorzką czekoladą i bananami. Spróbujcie są przepyszne. Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.

SZCZEGÓŁY

ilość porcji

12 sztuk

czas pieczenia

25 minut

Kalories

217kcal/sztuka

Owsiane muffiny czekoladowe z bananami

Składniki:

  • 60 g płatków owsianych
  • 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 370 g bananów, pokrojonych na kawałki
  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • 50 g oleju
  • 160 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao naturalnego, gorzkiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Wykonanie w thermomix:

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, zmielić 8 s/obr. 9. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C (góra,dół). Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć banany, zmiksować 6 s/obr. 6.
  5. Dodać jajko, cukier i olej, wymieszać 5 s/obr. 4.
  6. Dodać zmielone płatki owsiane, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 10 s/obr. 4.
  7. Dodać rozdrobnioną czekoladę, delikatnie wymieszać za pomocą kopystki. Ciasto wyłożyć do ¾ wysokości każdej papilotki.
  8. Piec 25 min (180°C).
  9. Muffiny wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej.

Tradycyjne wykonanie:

  1. Czekoladę zetrzeć na tarce lub zmielić w blenderze.
  2. Płatki owsiane zblendować na proszek.
  3. Banany zmiksować w blenderze. Włożyć do miski nadającej się do ubijania ciasta w mikserze.
  4. Piekranik rozgrzać na 180’C – góra, dół. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami.
  5. Do bananówć dodać jajo z cukrem i olejem Zmiksować.
  6. Dodać zmielone płatki owsiane, mąkę, kakao, proszek do pieczenia zmiksować.
  7. Dodać rozdrobnioną czekoladę, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
  8. Ciasto wyłożyć do ¾ wysokości każdej papilotki.
  9. Piec 25 min (180°C).
  10. Muffiny wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej.
 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top