
Bez proszku do pieczenia – ale jeśli lubicie bardziej wyrośnięte można dorzucić szczyptę ja nie wiec nasze są takie …
Lista składników:
• 60 g płatków owsianych
• 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
• 50 g orzechów włoskich, łuskanych
• 370 g bananów, pokrojonych na kawałki
• 1 jajko
• 80 g cukru
• 50 g oleju
• 160 g mąki pszennej
• 2 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego, w proszku
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
• szczypta soli
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, zmielić 8 s/obr. 9. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę i orzechy, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć banany, zmiksować 6 s/obr. 6.
Dodać jajko, cukier i olej, wymieszać 5 s/obr. 4.
Dodać zmielone płatki owsiane, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 10 s/obr. 4. Dodać rozdrobnioną czekoladę z orzechami, delikatnie wymieszać za pomocą kopystki. Ciasto wyłożyć do ¾ wysokości każdej papilotki.
Piec 20-25 min (180°C). Po wyjęciu z piekarnika pozostawić muffiny w formie na 5 min do ostygnięcia.