OWSIANE MUFINKI BANANOWO – CZEKOLADOWE

OWSIANE MUFINKI BANANOWO – CZEKOLADOWE

Bez proszku do pieczenia – ale jeśli lubicie bardziej wyrośnięte można dorzucić szczyptę 😉 ja nie wiec nasze są takie …

Lista składników:
• 60 g płatków owsianych
• 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
• 50 g orzechów włoskich, łuskanych
• 370 g bananów, pokrojonych na kawałki
• 1 jajko
• 80 g cukru
• 50 g oleju
• 160 g mąki pszennej
• 2 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego, w proszku
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
• szczypta soli

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.

#thermomix:

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, zmielić 8 s/obr. 9. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

2. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę i orzechy, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.

3. Do naczynia miksującego włożyć banany, zmiksować 6 s/obr. 6.
Dodać jajko, cukier i olej, wymieszać 5 s/obr. 4.
Dodać zmielone płatki owsiane, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 10 s/obr. 4. Dodać rozdrobnioną czekoladę z orzechami, delikatnie wymieszać za pomocą kopystki. Ciasto wyłożyć do ¾ wysokości każdej papilotki.

Piec 20-25 min (180°C). Po wyjęciu z piekarnika pozostawić muffiny w formie na 5 min do ostygnięcia.

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top