Nalewka z mniszka to przede wszystkim dość skuteczny środek żółciopędny, pozwalający likwidować efekty zaparcia. Posiada także lekkie właściwości moczopędne, wspomagające oczyszczanie organizmu. Poleca się jej stosowanie przy chorobach nerek i pęcherza moczowego, a także dla wzmocnienia naczyń krwionośnych, a także dla wzmocnienia apetytu i aktywowania procesu przemiany materii. . Nalewka z mniszka lekarskiego wykazuje także wspomagające działanie uspakajające.

UWAGA ! Kwiaty mniszka zostawiamy na ręcznikach papierowych na min. Godzinę żeby wszystkie robaczki poszły sobie w świat.
Nie myjemy bo wypłuczemy cały pyłek. Zauważyłam, że robaczki chętniej opuszczają kwiaty jak wyłożymy je na słońce.
Składniki:
• 750 ml wody
• 350 g kwiatów mniszka lekarskiego bez zielonych łodyg, oczyszczonych ale nie mytych !!!!
• 1 cytryna, ze skórką, ekologiczna, pokrojona w ćwiartki
• 750 g cukru * 1 l wódki
Sposób przygotowania w #thermomix:
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kwiaty mniszka i cytrynę, gotować 15 min/100°C/obr. 1.
Wywar pozostawić w naczyniu miksującym na min. 2 godz. ( ja nastawiam wieczorem i zostawiam na całą noc)
Po tym czasie zawartość naczynia miksującego przecedzić do dużej miski przez koszyczek wyłożony podwójną warstwą gazy. Dokładnie odcisnąć, wywar zachować, gazę z zawartością wyrzucić.
Do naczynia miksującego wlać odcedzony wywar z mniszka, dodać cukier, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze 40 min/Varoma/obr. 4.
Gorący “miód” przelać do wyparzonych buteleczek do połowy i odstawić do wystudzenia. Dolać drugie tyle co syropu z mniszka alkoholu powoli i mieszać w butelce. Dolewamy alkohol stopniowo i mieszamy. Zakręcamy buteleczki i odstawiamy. Można skosztować od razu.
————————————————————————————————————-
Sposób tradycyjny:
Do garnka wkładamy kwiaty mniszka, zalewamy wodą, dodajemy cytrynę. Gotujemy 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyłączamy gotowanie i zostawiamy wywar na ok 2 godz w garnku (najlepiej na całą noc)
Po tym czasie zawartość garnka przecedzamy do dużej miski przez durszlak wyłożony podwójną warstwą gazy. Dokładnie odcisnąć, wywar zachować, gazę z zawartością wyrzucić.
Do garnka wlać odcedzony wywar z mniszka, dodać cukieri gotujemy na wolnym ogniu ok 45 minut mieszając na początku aż cukier się rozpuści. Później od czasu do czasu.
Gorący “miód” przelać do wyparzonych buteleczek do połowy i odstawić do wystudzenia. Dolać drugie tyle co syropu z mniszka alkoholu powoli i mieszać w butelce. Dolewamy alkohol stopniowo i mieszamy. Zakręcamy buteleczki i odstawiamy. Można skosztować od razu.