NALEWKA Z MNISZKA Z CYTRYNĄ

NALEWKA Z MNISZKA Z CYTRYNĄ

Nalewka z mniszka to przede wszystkim dość skuteczny środek żółciopędny, pozwalający likwidować efekty zaparcia. Posiada także lekkie właściwości moczopędne, wspomagające oczyszczanie organizmu. Poleca się jej stosowanie przy chorobach nerek i pęcherza moczowego, a także dla wzmocnienia naczyń krwionośnych, a także dla wzmocnienia apetytu i aktywowania procesu przemiany materii. . Nalewka z mniszka lekarskiego wykazuje także wspomagające działanie uspakajające.

NALEWKA Z MNISZKA LEKARSKIEGO Z CYTRYNĄ

UWAGA ! Kwiaty mniszka zostawiamy na ręcznikach papierowych na min. Godzinę żeby wszystkie robaczki poszły sobie w świat.
Nie myjemy bo wypłuczemy cały pyłek. Zauważyłam, że robaczki chętniej opuszczają kwiaty jak wyłożymy je na słońce.

Składniki:
• 750 ml wody
• 350 g kwiatów mniszka lekarskiego bez zielonych łodyg, oczyszczonych ale nie mytych !!!!
• 1 cytryna, ze skórką, ekologiczna, pokrojona w ćwiartki
• 750 g cukru * 1 l wódki

Sposób przygotowania w #thermomix:

Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kwiaty mniszka i cytrynę, gotować 15 min/100°C/obr. 1.

Wywar pozostawić w naczyniu miksującym na min. 2 godz. ( ja nastawiam wieczorem i zostawiam na całą noc)

Po tym czasie zawartość naczynia miksującego przecedzić do dużej miski przez koszyczek wyłożony podwójną warstwą gazy. Dokładnie odcisnąć, wywar zachować, gazę z zawartością wyrzucić.

Do naczynia miksującego wlać odcedzony wywar z mniszka, dodać cukier, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze 40 min/Varoma/obr. 4.

Gorący “miód” przelać do wyparzonych buteleczek do połowy i odstawić do wystudzenia. Dolać drugie tyle co syropu z mniszka alkoholu powoli i mieszać w butelce. Dolewamy alkohol stopniowo i mieszamy. Zakręcamy buteleczki i odstawiamy. Można skosztować od razu.


————————————————————————————————————-
Sposób tradycyjny:

Do garnka wkładamy kwiaty mniszka, zalewamy wodą, dodajemy cytrynę. Gotujemy 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyłączamy gotowanie i zostawiamy wywar na ok 2 godz w garnku (najlepiej na całą noc)

Po tym czasie zawartość garnka przecedzamy do dużej miski przez durszlak wyłożony podwójną warstwą gazy. Dokładnie odcisnąć, wywar zachować, gazę z zawartością wyrzucić.

Do garnka wlać odcedzony wywar z mniszka, dodać cukieri gotujemy na wolnym ogniu ok 45 minut mieszając na początku aż cukier się rozpuści. Później od czasu do czasu.

Gorący “miód” przelać do wyparzonych buteleczek do połowy i odstawić do wystudzenia. Dolać drugie tyle co syropu z mniszka alkoholu powoli i mieszać w butelce. Dolewamy alkohol stopniowo i mieszamy. Zakręcamy buteleczki i odstawiamy. Można skosztować od razu.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top