OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Przepis pochodzi ze strony Olgi Smile – przetestowany i troszkę robię inne proporcje, ale co nie zmienia faktu, że ogórki kanapkowe wychodzą pyszne.
Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na kanapkę. Najgorsze, że raczej do zimy nie dotrwają, tak szybko znikają z pólek spiżarni….

Składniki na 8 słoików:

  • 5 kg ogórków średnich
  • 1 łyżka ziela angielskiego mielonego
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka kurkumy
  • 5 szklanek octu 10%
  • 5 szklanek wody
  • 5 szklanek cukru
  • 1 łyżka czosnku mielonego
  • 1/2 łyżki pieprzu kolorowego
  • 4 czubate łyżki soli

Ogórki dokładnie myjemy. Kroimy w miarę równe plastry. Wkładamy do słoików jasnym do góry  W dużym garnku gotujemy pozostałe składniki i mieszamy. Gdy zalewa nam się zagotuje od razu zalewamy słoiki i zakręcamy. Stawiamy na zakrętce na 5 minut.

Pasteryzacja: Następnie wkładamy na 6 minut do gotującej sie wody w garnku wyłożonym ściereczką. Wyciągamy i znowu stawiamy na zakrętce na 5 minut. Odwracamy i zostawiamy do wystygnięcia. Gotowe po ok 7 dniach do spożycia.

 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę. Składniki: 5...

Back to Top