Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na kanapkę. Najgorsze, że raczej do zimy nie dotrwają, tak szybko znikają z pólek spiżarni…. jeśli robicie przetrowy koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Składniki na 8 słoików:
- 5 kg ogórków średnich
- 1 łyżka ziela angielskiego mielonego
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka kurkumy
- 5 szklanek octu 10%
- 5 szklanek wody
- 5 szklanek cukru
- 1 łyżka czosnku mielonego
- 1/2 łyżki pieprzu kolorowego
- 4 czubate łyżki soli
Ogórki dokładnie myjemy. Kroimy w miarę równe plastry. Wkładamy do słoików jasnym do góry W dużym garnku gotujemy pozostałe składniki i mieszamy. Gdy zalewa nam się zagotuje od razu zalewamy słoiki i zakręcamy. Stawiamy na zakrętce na 5 minut.
Pasteryzacja: Następnie wkładamy na 6 minut do gotującej sie wody w garnku wyłożonym ściereczką. Wyciągamy i znowu stawiamy na zakrętce na 5 minut. Odwracamy i zostawiamy do wystygnięcia. Gotowe po ok 7 dniach do spożycia.