OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Przepis pochodzi ze strony Olgi Smile – przetestowany i troszkę robię inne proporcje, ale co nie zmienia faktu, że ogórki kanapkowe wychodzą pyszne.
Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na kanapkę. Najgorsze, że raczej do zimy nie dotrwają, tak szybko znikają z pólek spiżarni….

Składniki na 8 słoików:

  • 5 kg ogórków średnich
  • 1 łyżka ziela angielskiego mielonego
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka kurkumy
  • 5 szklanek octu 10%
  • 5 szklanek wody
  • 5 szklanek cukru
  • 1 łyżka czosnku mielonego
  • 1/2 łyżki pieprzu kolorowego
  • 4 czubate łyżki soli

Ogórki dokładnie myjemy. Kroimy w miarę równe plastry. Wkładamy do słoików jasnym do góry  W dużym garnku gotujemy pozostałe składniki i mieszamy. Gdy zalewa nam się zagotuje od razu zalewamy słoiki i zakręcamy. Stawiamy na zakrętce na 5 minut.

Pasteryzacja: Następnie wkładamy na 6 minut do gotującej sie wody w garnku wyłożonym ściereczką. Wyciągamy i znowu stawiamy na zakrętce na 5 minut. Odwracamy i zostawiamy do wystygnięcia. Gotowe po ok 7 dniach do spożycia.

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top