OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na kanapkę. Najgorsze, że raczej do zimy nie dotrwają, tak szybko znikają z pólek spiżarni…. jeśli robicie przetrowy koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Składniki na 8 słoików:

  • 5 kg ogórków średnich
  • 1 łyżka ziela angielskiego mielonego
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka kurkumy
  • 5 szklanek octu 10%
  • 5 szklanek wody
  • 5 szklanek cukru
  • 1 łyżka czosnku mielonego
  • 1/2 łyżki pieprzu kolorowego
  • 4 czubate łyżki soli

Ogórki dokładnie myjemy. Kroimy w miarę równe plastry. Wkładamy do słoików jasnym do góry  W dużym garnku gotujemy pozostałe składniki i mieszamy. Gdy zalewa nam się zagotuje od razu zalewamy słoiki i zakręcamy. Stawiamy na zakrętce na 5 minut.

Pasteryzacja: Następnie wkładamy na 6 minut do gotującej sie wody w garnku wyłożonym ściereczką. Wyciągamy i znowu stawiamy na zakrętce na 5 minut. Odwracamy i zostawiamy do wystygnięcia. Gotowe po ok 7 dniach do spożycia.

 

You may also like

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

OWSIANKA Z CHIA I ZIARNAMI KAKAOWCA

OWSIANKA Z CHIA I ZIARNAMI KAKAOWCA

Owsianka to zdrowy pomysł na śniadanie. Jeśli znudziły Wam się klasyczne owsianki spróbujcie tej, To jedna z moich ulubionych owsianek....

Back to Top