
Składniki na jeden duży omlet. Dla mnie był za duży, nie dałam rady sama go zjeść Nieczęsto się to zdarza
Jedno jest pewne będzie to pyszne śniadanie
Składniki:
– 4 jajka
– kilka szparagów zielonych
– ząbek czosnku
– oliwa i/lub masło
– kilka plasterków serka typu Camembert (u mnie z chilli)
– zioła; może być mięta, kolendra, pietruszka, szczypiorek…
– sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Dodać pokrojony w plasterki czosnek i szparagi (umyte, bez twardych końcówek). Smażyć chwilę. Jajka rozbełtać w miseczce, dodać zioła i przyprawy. Położyć plasterki sera. Przykryć pokrywką i trzymać aż jaja zetną się.
Wykonanie thermomix: Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę. Varomę wykładamy papierem do pieczenia, który natłuszczamy olejem. Układamy szparagi, wykładamy czosnek, układamy plastry sera (szparagi umyte, bez twardych końcówek). Jajka rozbełtać w miseczce, dodać zioła i przyprawy. Wylewamy masę jajeczną na Varomę i przykrywamy. Wlewamy wodę do naczynia miksującego i układamy Varomę. Gotujemy obr. 1/varoma/12-15min.