Dzielę się przepisem na oponki serowe – przecież nie samymi pączkami i faworkami człowiek w tłusty czwartek żyje
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego
- 500 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 100 g cukru drobnego
- 1 łyżeczka spirytusu
- 220 ml śmietany 12%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej swój własny domowy)
- 1 łyżeczka czubata sody oczyszczonej dodatkowo:
- smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:Ser mielimy przez maszynkę. Do twarogu dodajemy mąkę (przesianą przez sito), sodę, cukier, żółtka, spirytus lub jeśli nie macie ocet, śmietanę i cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy ciasto na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na placek mniej więcej na grubość palca. Szklanką wykrawamy koła, a mniejsze w środku za pomocą kieliszka. Smalec podgrzewamy – musi być bardzo gorący. Smażymy po kilka sztuk, następnie odkładamy na ręcznik papierowy tak by wchłonęły nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem…. smacznego !